Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upo­zna­va­nje s istar­skom et­no gla­zbom

Grožnjan je mali srednjevjekovni istarski gradić na brežuljku koji zimi »sniva«, a ljeti živne i postaje »java« mnogih međunarodnih umjetnika. Prolazeći uskim kamenitim uličicama, gotovo se sa svakog prozora čuje neka violina ili flauta, a svaki »portun« postaje ulaz u galeriju umjetnina. Ustvari, cijeli gradić postaje jedna koncertna dvorana ili otvorena galerija.
    Upravo u tom idiličnom prostoru ove je godine i Hrvatska matica iseljenika u suorganizaciji s Hrvatskom glazbenom mladeži organizirala etno glazbenu radionicu: »Glazba Istre« za pripadnike hrvatskih autohtonih manjina iz susjednih zemalja. Devet polaznika iz Vojvodine (SiCG) i Makedonije sudjelovalo je od 9. do 17. srpnja na seminaru za istarsku etno glazbu. Nimalo lake, pomalo disonantne napjeve, vrijedna je grupa mladih svladavala uz vrsne voditelje mr. sc. Irenu Miholić i mr. sc. Mojcu Piškor (Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu) i Daria Marušića, etnomuzikologa iz Istre. Učilo se tu svirati na roženicama, sopilama i na mihu, istarskim instrumentima, a učilo se i »kantati po našu« (pjevati istarsku narodnu pjesmu).
    Sve je to lijepo, ali kako to svladati s tako raznolikom grupom u tako kratko vrijeme. Jer, kaže vrsni učitelj Dario Marušić »istarska se pjesma, kao mnoge druge narodne, uči s rođenjem i odrastanjem u svojoj sredini«.
    Kako to naučiti u tih nekoliko dana?
    Da ne duljimo, mini koncert zadnje večeri seminara oduševio je sve nazočne – slučajne i stalne posjetitelje Grožnjana. Tako se Bačka Hrvatica uhvatila roženica i odsvirala uspješno teški istarski napjev iz Ćićarije podno Učke gore. Nikola iz Skopja »zakanta« je u duetu s učiteljem disonantni napjev i završio uspješno u istarskom unisonu-jednoglasju. Izveli su i novonastalu pjesmu u istarskom stilu koju su izvođači posvetili voditeljici projekta Meliti Matijević i ostalim voditeljima radionice.
    Mladi sudionici su uspješno svladali mnoge vrste »trajna-ni-ne-na-na« i iznudili dva bisa, »a treći ćete dobiti na CD-u slijedeće godine«, poručio je nazočnima voditelj Marušić.
Preuzeto sa web stranice Hrvatske matice iseljenika

 

Tekst: Ana Bedrina                                                         Foto: Melita Matijević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika