Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lol­lo­bri­gi­da »Car­toon Explosion«

Dugo očekivani prvi singl »Party«, ovog ženskog dua iz Zagreba koga čine Ida i Nana pojavio se u jesen prošle godine. Slijedilo je učestalo pojavljivanje u medijima koje im je priskrbilo popularnost, posebice Idin rad na popularnim TV emisijama »Briljanteen« i »Direkt«. Kraj prošle godine Lollobrigida je okončala hitom » (Ne) sretan Božić« i nastupom na velikom hrvatskom »Friju Briju« festivalu. U ovu godinu ušle su samosvjesno i odlučno te je, kao rezultat toga, pred nama njihov debitanski album »Cartoon Explosion«.
    Članice ove neobične skupine svoju glazbu, kako to često ističu u medijima, stvaraju u spavaćoj sobi uz pomoć kompjutera i dječjih sintisajzera, a u skorije vrijeme su tako stvorenim matricama pridodale i bas gitare. Svoju glazbu definiraju kao »girl bubblegum electro trash soundtrack za animirane filmove i protokompjuterske igrice«, u kojoj se kao referenca namjeće electro pop 80-ih – Denis i Denis, Videosex, Nena, New Order ali i odjek novijih glazbenih pojava poput Mogwai i Pussy Galore. Ovakav zvuk nužno prati i određena konografija, koju su i Lollobrigide na sebi osoben način usvojile, rukovođene pop-artističkim idejama u koketiranju s kitsch umjetnošću. Za potpuni doživljaj ove skupine stoga je nužno pogledati i neki od njihovih nastupa, što smo i imali prigodu učiniti na ovogodišnjem »Exit« festivalu.
    Lollobrigide pjevaju o partijima i njihovim nuspojavama, muško-ženskim odnosima (gdje se najviše osjeća obraćanje bivšim dečkima u osvjetničkom tonu), poznatim ličnostima (i sam naziv skupine nosi prezime poznate talijanske glumice), lažnom sjaju glamoura…
I    ako u potpunosti predane većini odrednicama electro-popa, ispod površine ovakve »svetlucave« zabave vrlo je lako uočiti i dozu parodiranja s ovim glazbenim žanrom te pojavama koje ga prate.
    Ovaj zabavan album od 14 pjesama pokraj već pomenutog singla »Party« svoje najbolje momente donosi u pjesmama »Straight Edge« i »Cut And Paste« (koja je njihov komentar na račun mijenjanja imidža pripadnica ženskog spola s namjerom kako bi se nekome svidjele). Tu je i »Electric Blue«, otpjevana u stilu najboljih dana Marine Perazić čiji su zavodljivi uzdasi iz »Program tvog kompjutera« zasigurno poslužili kao inspiracija u pratnji stihovima ‘takni me, I’m on fire’. Ritmički najuvjerljivija je numera »Bubblegum Boy«, a odmah do nje i »Katarina Velika« koja opisuje situaciju među trendy djevojkama, nazvanih od strane Lollobrigide u ovoj pjesmi kao ‘starlete s pedigreom indie-pop scene’. Ovaj album iako veoma vitalan, na jednom stupnju upada u aranžmansko i stilsko ponavljanje. Album krasi i jedna balada pod naslovom »Es geht darum«, ali to i dalje ne sprečava pomenutu liniju monotonosti albumske cjeline.
    Pojava ovakve skupine je značajna za hrvatsku glazbenu scenu, a kako će se razvijati estradna putanja ovih electro-princeza odredit će njihova kreativnost i promenljive, ali neizbežne, zakonitosti diskografskog tržišta.                                                    D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika