Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aku­punk­tu­ra je još uvi­jek ne­do­volj­no po­zna­ta jav­no­sti

Dr. med. Silvano Prenc (1961.) je mladi liječnik iz Pule, koji već za sobom ima bogato iskustvo u primjeni stručnog znanja iz opće, ali i tradicionalne medicine, koju je izučavao tijekom svog boravka u Kini. Studij opće medicine je završio u Rijeci, nakon toga je završio dvogodišnji studij tradicionalne medicine na ESDP u Beogradu, prošavši poslije brojne stručne seminare u Austriji i Italiji, s kojima i danas tijesno surađuje.
4Kao liječniku opće medicine otkud želja za bavljenjem tradicionalnom medicinom i posebice akupunkturom?
Želja za akupunkturom je postojala još u djetinjstvu, a da bih stigao do nje, prvo sam se odlučio završiti studij opće medicine. Iako mnogima ova vrsta liječenja stvara određene nedoumice i nepoznanice, postoje registrirana liječnička društva akupunkturologa i Svjetska zdravstvena organizacija priznaje ovaj metod liječenja određenih oboljenja, te je od 1979. verificirana i lista bolesti za koje se preporuča ova drevna metoda.
4U svojoj liječničkoj praksi s kojim se vrstama oboljenja najčešće susrećete?
S obzirom na to da nisam posebno specijaliziran za određenu oblast susrećem se s brojnim i širokim spektrom oboljenja kod pacijenata, koji mi se obraćaju za liječničku pomoć. Najviše, ipak, ima pacijenata koji se žale na reumatske smetnje, probleme sa zglobovima i kostima, ali opet imam veliki broj pacijentica s ginekološkim smetnjama (steriliteti), te osoba koje pate od problema s disajnim organima (sinusi, upale pluća, bronhitis).
4Akupunkturu prati jedan opće prihvaćeni i pogrešni stereotip da je u pitanju neko »bockanje iglama«. O čemu se zapravo radi?
Akupunktura je liječnička vještina stara više od 5.000 godina i široj javnosti je najpoznatiji njezin oblik djelovanja iglama, kao najstarijoj vrsti primjene tretmana na određeno bolno mjesto ili organ. Danas, u modernom dobu uznapredovale znanstvene tehnologije, akupunktura se primjenjuje uz pomoć laserskih zraka, elektro-stimulacijom i najnovije, u domeni kvantne medicine, putem kibernetske akupunkture. Razvojem suvremene znanosti i sama akupunktura je zakoračila u novo tisućljeće.
4Prosječnog pacijenta najviše interesira efikasnost i duljina prosječnog tretmana, koji je potreban da bi se sanirao određeni zdravstveni problem. Koliko je potrebno vremena za uspješnu i djelotvornu terapiju?
Kinezi vole reći da: »Treba liječiti dok se ne izliječi«, dok Zapad ima neka posve druga uvriježena mjerila, pa se najčešće prepisuje oko 10 tretmana. Osobno, uvijek nastojim procijeniti koliko je neophodnih »dolazaka na terapiju« da bi se postigao određeni efekt liječničkog tretmana. No, poslije 10 terapija je uobičajeno napraviti barem mjesec dana pauze da bi se vidjelo – što se sve dogodilo »novoga« u organizmu i kakve su promjene.
4Što je s osobama koje se ne žele prepustiti bodljikavima iglama?
Za njih postoji tretman putem specijaliziranih uređaja za elektrostimulaciju, s kojima, također uz pomoć svoje asistentice Tajane Subotić Đaković, uspješno pomažem svima koji ne preferiraju igle. Nabavkom određenog aparata osobe, koje koriste takve tretmane, mogu ih obaviti i kod kuće.
4U čemu je tajna specifičnosti akupunkture kao načina liječenja?
U pitanju je, prije svega, jedan holistički pristup cijelom problemu organizma kojemu se nastoji pomoći. Za razliku od tzv. zapadne medicine, koja se usko vezuje za određenu bolest ili organ, istočnjačka metodologija posmatra organizam u cjelini. Akupunturom se vrši balansiranje energije u organizmu, a ono se može vršiti prirodnim putem, vježbama, masažom, stimulacijom akupunkturnih točaka (laser, struja).
4Što je to »puls-jezik« dijagnostika?
U pitanju je jedan od specifikuma kineske medicine, kada se uz pomoć pulsa (bilo) na obje ruke utvrđuje stanje u svih šest energetskih sustava u ljudskom organizmu. Ako se na taj način utvrde disbalansi, onda se može djelotvorno pristupiti liječenju i sanaciji određenog zdravstvenog problema. Jer često puta glavni problem i uzrok smetnji nije onaj zbog kojeg je pacijent došao na pregled.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika