Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Sa­vu­dri­je do Pre­vla­ke

Danas već pomalo davne 1969. godine najpoznatiji hrvatski plivač na duge staze Veljko Rogošić (1941.) započeo je svoju maratonsku karijeru, povezujući jadranske otoke (Brač, Hvar, Vis…) sa Splitom. Prošle godine, točnije 14. kolovoza, dosegnuo je vrhunac karijere preplivavši glasoviti kanal između Engleske i Francuske, ćudljivi La Manche, upisavši svoje ime, kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo, u vječnu listu vrhunskih plivača kojima je to uspjelo. Danas, gotovo godina dana kasnije, 1. srpnja započeo je novi sportski podvig, odlučivši svojim plivanjem spojiti dvije krajnje hrvatske morske granice, onu na sjeveru Savudriju iz koje je i počeo plivati, s najjužnijom Prevlakom koja graniči s SiCG.
4Kako je uopće došlo do ideje za ovim nesvakidašnjim sportskim podvigom?
Sama ideja o ovom plivačkom maratonu od Savudrije do Prevlake nije nova, ona je postojala još od prije, ali je baš u vrijeme njene prvobitne realizacije započeo rat i ona je odložena za budućnost. Ta budućnost se događa u sadašnjosti – u dva udarna ljetna mjeseca i kroz blizu šezdeset etapa nastojat ću preplivati cijeli Jadran. U svojoj dosadašnjoj aktivnoj plivačkoj karijeri više puta sam preplivao brojne jadranske dionice, ali sada želim to učiniti »u komadu«.
4Cijela ideja ovog, za Hrvatsku značajnog sportskog pothvata, koji je i pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, ima i poruku mladim naraštajima. Što želite poručiti svojim plivanjem tijekom kojeg ćete prevaliti više od 1.000 morskih kilometara?
U prvom redu poruka, koju bih želio odaslati tijekom trajanja ovog maratona, je »Sportom protiv droge«, a ovim sloganom nastojim ukazati mladima da žive svoje živote daleko od te opake napasti i da se što više bave sportom. Također, na ovaj poduhvat me je navela i jedna poražavajuća okolnost ishoda ankete rađene na ulicama Splita, kada 87 posto mladeži nije znalo niti gdje je Savudrija niti Prevlaka. Predsjednik Mesić, generalni i počasni pokrovitelj ovog maratona, rekao je: »Poslije ovog maratona i djeca u vrtićima će znati gdje su Savudrija i Prevlaka«.
4Svojevrsna uvertira ovom velikom sportskom pothvatu bilo je prošlogodišnje preplivavanje La Manchea. Kako godinu dana poslije gledate na taj veličanstveni pothvat kojim ste postali prvi Hrvat kojemu je to uspjelo?
Izuzetno mi je drago što mi je pripala ta čast da budem prvi Hrvat čije je ime upisano u zlatnu knjigu plivača koji su uspjeli savladati hiroviti kanal između Engleske i Francuske. Na klisurama engleskog grada i luke Dover danas se vijori i naša zastava, na što sam osobito ponosan.
4Statistički gledano, kako je izgledao taj plivački poduhvat prilikom kojeg ste »spojili« englesku i francusku morsku obalu?
La Manche sam uspio preplivati iz drugog pokušaja, jer su prilikom prvog pokušaja vremenske prilike bile izrazito nepovoljne pa sam morao odustati. U drugom startu krenuo sam u 10 sati i 46 minuta (Dover, Engleska – Shakespeare beach) izjutra i na drugu stranu stigao u 22 sata i 13 minuta (Calais, Francuska – Cape Gris Nez). Za 11 sati i 27 minuta preplivao sam, zbog djelovanja morskih struja, te plime i oseke) cijelih 44.964 m (44,96 km). Inače, u ravnoj crti dužina samog kanala je 35,28 km, ali je poradi jakih morskih struja nemoguće držati taj najkraći kurs. Temperatura mora na kojoj sam plivao je bila u prosjeku oko 15 stupnjeva, a temperatura zraka 19-20 stupnjeva Celzija. Tijekom plivanja sam izgubio 6 kilograma, a prosječno sam plivao 3,9 km na sat. (65,2 m u minuti).
4Govori se da pripremate poslije 1.000 kilometara »Jadrana« još jedan vanserijski plivački pothvat. O čemu je riječ?
Postoji ideja i ozbiljna namjera da preplivam morsku razdaljinu između Afrike i Europe i tako postanem prvi maratonac kojemu je uspjelo spojiti dva kontinenta. Ali, za realizaciju tog opsežnog pothvata potrebno je osigurati i značajna financijska sredstva, pa ostaje sve pod znakom pitanja glede ostvarenja te zamisli. I ovaj maraton od Savudrije do Prevlake realizira se zahvaljujući nesebičnoj podršci prijatelja i sponzora. Ukoliko se osiguraju dostatna sredstva ja sam spreman to napraviti krajem rujna.
4Tijekom svih proteklih desetljeća plivali ste gotovo svuda po svijetu, u različitim »vodenim uvjetima«. Kako je plivati u »svom« Jadranu?
U Jadranu je lijepo plivati iz više razloga. Prvo što je to naše more, neopasno za plivanje jer ne može biti previše uzburkano i more koje nema morskih pasa, što je najbitnije. Lijepo je plivati kada plivaš licem okrenut prema svom Jadranu, kada te na obali dočekuju tvoji ljudi. Drukčije je to nego kada se pliva u opasnim morima, rijekama ili jezerima u kojima vrebaju raznorazne opasnosti u vodi. Ja sam plivao u svim većim svjetskim morima, čak i tamo gdje su mnogi nastradali. Primjerice, kada se sjetim Novog Zelanda i Cookovog prolaza u kojemu je četvoricu plivača ispred mene morski pas rastrgao, a ja sam ipak prošao dalje i postao jedini kojemu je to uspjelo.
4Koja je Vaša prosječna brzina kada plivate u tzv. normalnim uvjetima?
Kada sam plivao maraton Podgora – Rijeka, moja je brzina iznosila prosječno 5,1 km na sat, tijekom ovog maratona koji trenutačno plivam ona, ovisno o uvjetima mora, iznosi između 3,7 – 4,2 km. Ali mogu reći da sam sada znatno izdržljiviji i u odličnoj tjelesnoj kondiciji.
4Koje su dužine etapa tijekom maratona »Savudrija – Prevlaka«?
Najduža etapa bi trebala biti 25 km, a najviše ih ima od 15 do 20 km. To prije svega ovisi o gradu koji želi da dođem u njega, jer sam ulazak u pojedini grad donosi barem dodatni kilometar skretanja sa zamišljene rute.
4Poznato je da tijekom višesatnog boravka u moru gubite na težini. Čime se okrepljujete za vrijeme plivanja?
Nekada sam pio »Pipi«, smijeh (u pitanju je bila velika reklama za poznatu oranžadu), sada smo »odrasli« pa pijemo vina, smijeh. Ali, okrepa je u posve drugom planu tijekom plivanja, mnogo je važnija zaštita od jakih sunčevih zraka kojima je tijelo sve vrijeme izloženo. Iznimno je važno koristiti pravilnu zaštitu, u pitanju su posebno pripravljene kreme, jer ako dođe do rana na leđima onda je gotovo s daljnjim plivanjem.
4Kako ste se pripremali za ovaj maraton i koliko članova momčadi vas prati?
Na treninzima i pripremama za ovaj pothvat preplivao sam više od 3.000 km i posve sam spreman u svakom pogledu. Glede momčadi koja me prati i osigurava sigurnost mog plivanja, u njoj je trenutačno 18 ljudi i oni su također izloženi velikim tjelesnim naporima, posebice momci koji idu ispred mene u gumenim čamcima po 6-7 sati na užarenom suncu.
4Imate li još kakvih želja u vezi maratonskog plivanja?
Imam želju, a to namjeravam i uraditi, da ponovno preplivam La Manche, ali u oba smjera i postanem jedini plivač u povijesti kojemu je to uspjelo.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika