Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ba­no­vi­na Hr­vat­ska Vlad­ka Mačeka

16. srpnja 1989. godine umro je u Salzburgu Herbert von Karajan, austrijski kultni dirigent. Rođen je 5. travnja 1908. u Salzburgu

18. srpnja 1696. godine osnovano je prvo vinarsko društvo u Hrvatskoj.

18. srpnja 1936. godine buknuo je Španjolski građanski rat u kojem su sudjelovali mnogi hrvatski dragovoljci.

19. srpnja 1526. zauzele su Osmanlije Petrovaradin.

19. srpnja 1893. godine u Gruziji, u selu Bagdadi rodio se Vladimir Majakovski, ruski pjesnik, dramatičar, pisac filmskih scenarija, slikar, redatelj i glumac. Samoubojstvo je izvršio 14. travnja 1930. godine.

20. srpnja 1969.godine, u 21 sat, 17 minuta i 42 sekunde na mjesečevu se površinu spustila američka letjelica Apollo-11 s astronautima Neilom Armstrongom i Edwinom Aldrinom. Treći astronaut Michael Collins ostao je kružiti oko Mjeseca.
 
20. srpnja 1879. godine u Jastrebarskom rođen je Vladko Maček, hrvatski političar i disident. Diplomirao je pravo, doktorirao i zarana se priključio političkoj koncepciji Stjepana Radića. Prvih godina monarhističke Jugoslavije pratio je Radića u svim aktivnostima i uspinjao se u hijerarhiji stranke, a kada je Stjepan Radić utamničen, postao je, zapravo, lider stranke. Kao vješt pregovarač često se znao nagoditi s beogradskim vlastodršcima. Nakon Radićeve smrti i formalno je preuzeo vođenje stranke. Robijao je nevin – na montiranom procesu nije mu dokazana krivnja za bombaški napad u Zagrebu – i zbog protivljenja odredbama Oktroiranog ustava; potpisao je Zagrebačke punktacije. Nakon smrti kralja Aleksandra pušten je iz zatvora, a vješto koristeći međunarodne čimbenike te opće nezadovoljstvo postojećim državnim sustavom, prisilio je vladu, iza koje je stajao namjesnik knez Pavle Karađorđević, na pregovore s vođama hrvatskoga naroda. Uskoro je stvorena Banovina Hrvatska (25. kolovoza 1939. godine), kojom je počela federalizacija monarhističke Jugoslavije – vodeća politička odrednica Vladka Mačeka. Međutim, s Banovinom nije, osim Mačeka, valjda nitko bio zadovoljan. Nije mogla saživjeti ni zbog vanjskih čimbenika – 6 dana nakon njenoga stvaranja počeo je Drugi svjetski rat. Odbio je ponudu nacista da bude vođa Hrvatske pod njemačkim protektoratom. Ustaški ga je režim zatvorio u Jasenovac a kasnije ga držao u pritvoru. Protivio se komunističkome režimu te emigrirao. Umro je 15. svibnja 1964. u Washingtonu. Posmrtni ostaci preneseni su 1996. godine u Zagreb.

20. srpnja 1866. godine u vodama pokraj Visa odigrala se značajna pomorska bitka između Austrije i Italije.

21. srpnja 1773. godine ukinut je isusovački red. Družbu Isusovu, crkveni red osnovao je Ignacije Loyola. Vještim manevrima, isusovci su koncentrirali golemu moć te su smetali mnogim moćnicima. No kako bi obnovio Katoličku crkvu nakon Francuske revolucije i dominacije Napoleona, papa je 1814. godine iznova utemeljio isusovce.

21. srpnja 1982. godine umro je u Splitu Mirko Rački, hrvatski slikar. Rođen je 13. listopada 1879. godine u Novom Marofu kraj Varaždina. Studirao je u Münchenu i Rimu. Prijateljevao je s Bukovcem, Meštrovićem, Kršnjavijem, koji su ostavili golem utjecaj na njegovo slikarstvo. Slikao je monumentalne kompozicije nadahnute nacionalnim zanosom te pejzaže, religiozne slike, a osobito je puno portretirao.

22. srpnja 356. godine prije Krista rođen je Aleksandar, makedonski vladar, kojeg ubrajamo u najveće osvajače u povijesti. Umro je 13. lipnja 323. godine prije Krista u Babilonu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika