Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Var­lji­vo lje­to

Vrijeme je godišnjih odmora. Neki si mogu priuštiti neko zanimljivo putovanje, a mnogi za takvo što čekaju bolje godine ili kraći popis kućnih prioriteta. No, ovoga puta, ni onima koji su uplatili neko ekskluzivnije ljetovanje nije lako. Tragični teroristički napadi, koji su postali svakidašnjica tamo nekih dalekih zemalja i kultura, preselili su se preblizu i sad svaka brojka drugačije zvuči. U jeku ljetne sezone veliki svjetski gradovi ili pak turistički centri postali su meta sve veće i moćnije suvremene svjetske bolesti. Za mnoge su uplaćeni aranžmani bili posljednji ovozemaljski dani, a mnogi su u panici napuštali glamur i glavom bez obzira tražili prvu šansu za povratak u svoju svakidašnjicu od koje su samo nekoliko dana prije sretni pobjegli.
    Stručnjaci su otpočeli svoja nagađanja o sigurnim i nesigurnim turističkim centrima, te potencijalnim metama. Turističke agencije mijenjaju svoje aranžmane, a potencijalni putnici više ne znaju ni kamo bi. Jedni odustaju od putovanja, a drugi, koji vjeruju u sudbinu a ne u terorističke prijetnje, pakiraju kufere i kreću u avanturu. Pa što bude.
Ljeto je vrijeme koje najčešće donese i neku vrstu zatišja u politički i društveni život. Tako bi uglavnom trebalo biti, no, iznimki uvijek ima, pa što ne bi bile baš u našem okruženju. I Hrvatska i Srbija svakodnevno zbrajaju sramotne činjenice svojih prošlih dana, najaktualnije su institucije sudovi, a najčešće spominjana imena uglavnom prati i broj od nekoliko godina novo-zatvorskog aranžmana.
    Uz sve te velike i mračne priče u javnost se uplela i ona manja, ali za Hrvate vrlo znakovita. Najavljena je tužba i protiv predsjednika jedine hrvatske parlamentarne stranke. Iako svojim slavljeničkim govorom nije uznemirio predsjednike dviju država, nemir u ljetne dane rasijao je po krošnjama bunjevačke grane, i to one koja, kako tvrde, ne raste iz hrvatskoga korijena. Poslije novinara, na redu su i hrvatski dužnosnici. S obzirom na navedene razloge ostaje samo da se vidi tko će biti sljedeći. Jer to, što je govorio predsjednik stranke, govore i mnogi drugi. I to desetljećima. Sad je sve samo stvar odabira ili pika.
    Ipak, u kaosu stradanja i suđenja, hrvatsku je zajednicu pogodilo i nešto lijepo i korisno. Prije šest i pol godina na valovima Radio Subotice otpočeo je prvi radijski program na hrvatskom, projekt koji je označio novu medijsku etapu za Hrvate na ovim prostorima. Jučer je Radio Bačka u Baču prvi sat etera prepustila hrvatskoj emisiji »Zvuci bačke ravnice«. Projekt nije velik, jednosatna emisija tjedno, ali je više nego hvale vrijedan, kako za vodstvo te medijske kuće, tako i za ljude koji će ga realizirati. Treba im poželjeti sretan rad i da ne dožive sudbinu televizijskih projekata koje smo imali, pa opet nemamo.
                                                                              D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika