Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 21. 7.

Si­gu­ran
Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je kako se ne boji da će ga Haški sud po zapovjednoj odgovornosti sumnjičiti za ubojstva civila u Osijeku 1991. Istaknuo je da kao predsjednik osječkoga Kriznog stožera nije imao nadležnost nad vojnim, policijskim ni postrojbama Tajništva narodne obrane.
Da se slučajem ubojstava civila srpske nacionalnosti u Osijeku bavi Haški sud potvrdila je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja je na konferenciji za novinare kazala kako Haag taj predmet ima kod sebe.
Na pitanje je li znao za te zločine, Šeks je odgovorio niječno te ponovio kako su priče o likvidacijama počele kolati tek u studenome i prosincu 1991., kad on više nije bio u Osijeku. Naglasio je da istragu o navodnim ubojstvima osječkih civila 1991. godine Državno odvjetništvo vodi samostalno i neovisno.

Ne-umi­ro­vljen
Pukovnik VSiCG Dragomir Krstović jeste umirovljen ali i dalje obavlja funkciju komandanta logistike VSiCG. Krstović je u javnosti spominjan kao organizator osiguranja Ratka Mladića. Istovremeno kada je Ministarstvo obrane objavilo da je Krstović umirovljenik, on je dao intervju Večernjim novostima kao komandant logistike.
Ministar obrane Prvoslav Davinić kaže da je umirovljenje oficira kompliciran postupak, pa je baš sada trenutak kada je Krstović i komandant u generalštabu i kada za njega ne važe vojni propisi.
Pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Dragomir Krstović, negirao je tvrdnje Ministarstva obrane da je umirovljen.
»Nikakvo rješenje do mene nije stiglo i ja svoje dužnosti obavljam normalno. Bio sam na bolovanju, a danas sam se vratio. Nema naredbe po kojoj se umirovljujem i kao što vidite danas sam normalno došao na posao«, rekao je Krstović za »Blic«.

Is­ko­ri­sti­ti
Mitropolit Jovan smatra da bi »bilo veoma dobro da Papa dođe u Srbiju prije početka razgovora o konačnom statusu Kosova«.
U intervjuu novosadskom »Dnevniku« mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović) je ocijenio da bi upoznavanje pape Benedikta XVI. s izuzetno teškim prilikama u kojima živi srpski narod na Kosovu i nedvosmislene poruke koje bi nakon toga uputio svjetskim dužnosnicima bile veoma značajne.
»Posjeti pape imaju i pastoralni i politički smisao, jer je i njegova uloga dvojna – poglavar je crkve i šef države. Stoga i svaka njegova misija ima izuzetnu težinu. U našem slučaju pogotovo, jer njegovi apeli imaju velikog odjeka u svjetskoj javnosti, pa samim tim i velikog utjecaja na političare«, rekao je mitropolit Jovan.

 

PETAK, 22. 7.

Pro­sla­va
Premijer Hrvatske Ivo Sanader poručio je da se u pripremama za proslavu 10. obljetnice akcije Oluja Vlada neće osvrtati na neke minorne političke skupine kojima je namjera omesti njezinu pripremu.
Nećemo se osvrtati na takve skupine, koje na političkoj sceni imaju jedan posto, a namjeravaju omesti Državni odbor u pripremi proslave te veličanstvene akcije, rekao je Sanader, ne precizirajući na koga misli.

Pre­go­vo­ri
Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je, gostujući na BK televiziji, rekla da je u prilici čuti i znati da se vode razgovori oko predaje Ratka Mladića,  direktno s vladom ili postoji neko koga je Vlada ovlastila da pregovara sa grupama koje se nalaze oko Mladića. Međutim, dodala je ona, pitanje je li odluka ide u pravcu da Mladić potpuno nestane ili u pravcu toga da on dobije novac.
Ona vjeruje da grupe oko Mladića »računaju na pet milijuna dolara nagrade, koje je američka vlada odvojila za informacije o Mladiću i Radovanu Karadžiću, i da se sada postavljaju uvjeti gdje će Mladić izdržavati kaznu zatvora.
Kandićeva je rekla da ne vjeruje nikome iz ove vlasti tko kaže da ne zna gdje su Mladić i Karadžić.

 

subota, 23. 7.

Obe}anje
Mještani Jaše Tomića kojima se o trošku države grade nove kuće ili stanovi moći će se u njih useliti do kraja godine. Oni koji su ostali bez kuća i pored toga strahuju od nadolazeće zime, a trenutačno su uglavnom smješteni kod svojih rođaka i prijatelja, čekajući da im budu sagrađene nove kuće i nadajući se da će u njima moći prezimiti. Republički ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić međutim kaže da nema razloga za zabrinutost. Svi objekti koji se grade ili će se uskoro početi graditi bit će gotovi prije kraja godine, tvrdi on: »Svi ugovori su sklopljeni. 30. studenoga će biti useljavanje. Tako smo se dogovorili s izvođačima (radova). U svim ugovorima je kraj studenoga krajnji rok. 30. studenoga znači useljenje u sve kuće«.

Re­kor­de­ri
Posljednji dan rada Skupštine Srbije pred ljetnu pauzu obilježilo je zasjedanje koje je iz dva dijela efektivno trajalo oko deset minuta.
Uz nevjerojatno kratku sjednicu, završetak zasjedanja obilježio je i sukob između oporbenih zastupnika i predsjednika Skupštine. Početak sjednice potrajao je tek toliko da se utvrdi da postoji radni kvorum da bi nedugo zatim predsjednik Skupštine Predrag Marković dao pauzu, koja je u međuvremenu iskorištena za koktel.
Pauza je dana da bi se ispunila obveza po poslovniku, da mora proći najmanje 24 sata između rasprave o zakonu u načelu i rasprave o amandmanima na predloženi zakon o prestanku važenja Zakona o osnivanju Naftne industrije Srbije.

 

NEDJELJA, 24. 7.

Ne­po`elj­ni
Tročlana obitelj, 80-godišnjak, njegova 74-godišnja supruga i njihova 47-godišnja kći, iz Srbije i Crne Gore, u Sesvetama je bila meta četvorice nepoznatih nasilnika koji su im razbili automobil, a najstarijeg 80-godišnjeg člana i pretukli, izvijestila je zagrebačka policija. Motiv napada nije poznat, no pretpostavlja se da je nasilnicima zasmetala beogradska registracijska tablica na automobilu zastava. Napadnuti 80-godišnjak zadobio je hematom i ogrebotinu na vratu, a liječnička pomoć mu je pružena u sesvetskoj policijskoj postaji.

 

PONEDJELJAK, 25. 7.

Ju­bi­lar­ci
Prošlo je točno deset godina otkako je Haški sud podignuo optužnice protiv ratnog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića i njihova vojnog zapovjednika generala Ratka Mladića. Optuženi za najteže ratne zločine, uključujući genocid i zločin protiv čovječnosti, Karadžić i Mladić godinama su u bijegu.
Is­tra­ga
Ravnateljstvo policije i Odjel kriminalističke policije PU zagrebačke osnovali su poseban tim kriminalističkih stručnjaka koji će kolegama iz osječke policije pomoći istražiti tko su mogući naredbodavci i počinitelji ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992., priopćeno je iz MUP-a. Taj će policijski tim uz do sada prikupljene podatke i činjenice, provjeriti sve navode i prikupiti nova saznanja, kao i ispitati sve osobe koje o tome mogu imati saznanja i podatke. Cilj tih aktivnosti je da se utvrde mogući naredbodavci i počinitelji ovih kaznenih djela, te da se protiv njih pokrene kazneni postupak, ističe se u priopćenju.

 

utorak, 26. 7.

D`ami­ja
U Općinskom sudu u Nišu izrečene su presude za paljenje džamije u tom gradu 17. ožujka prošle godine. Jedna osoba osuđena je na pet mjeseci, njih sedam na po tri mjeseca zatvora, a dvije osobe su oslobođene optužbi.
Dušan Mančić, jedan od osuđenih, na izricanje presude reagirao je riječima: »Ćelija puna niških grobara… Zbog paljenja islamske džamije… Smrt muslimanima.«
Mišić, osuđen na najveću kaznu, izjavio je da osuđeni nisu zaslužili da ni dan ni sat budu kažnjeni zbog onog što se desilo jer je na Kosovu zapaljeno 140 kuća i manastira, a cijeli se svijet digao zbog jedne džamije. Sud je ustanovio da su osuđeni zajedno došli do džamije, gađali je kamenicama, lomili prozore, razvaljivali katanac na vratima, neki od njih su palili i cijepali knjige, a džamija je potom zapaljena.

Svje­do­ci
Državno odvjetništvo u Hrvatskoj tvrdi kako im se javio još jedan svjedok, kojeg smatraju i vjerodostojnijim od do sada jedinoga zaštićenog svjedoka – Krunoslava Fehira.
Hrvatskoj televiziji je 33-godisnji Fehir dao intervju u kojem priznaje ubojstva više srpskih civila u Osijeku 1991. po naredbi Branimira Glavaša.
»Naravno da se radi o Branimiru Glavašu. On je mene sa 16 godina doveo u situaciju da sam morao likvidirati civile isključivo srpske nacionalnosti«, izjavio je zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir. Zaštićeni svjedok tvrdi da ga na iskaz nisu nagovorili ni premijer Ivo Sanader ni predsjednik Sabora Vladimir Šeks, nego vlastita savjest.
Prozvani Branimir Glavaš u izjavi za HTV odbacuje sve optužbe.

 

srijeda, 27. 7.

Od{te­ta
Memorandum temeljem kojeg će Crna Gora nadoknaditi Hrvatskoj štetu za opljačkan stočni fond u Konavlima tijekom agresije na Hrvatsku, potpisali su ministri poljoprivrede u Cavtatu. Crna Gora će platiti oko 400 tisuća eura za uništenje stočnog fonda u Konavlima, to jest za 650 krava s tamošnje farme »Agrum Gruda«. Prvi je to čin kojim Crna Gora nadoknađuje štetu nastalu u agresiji, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
Memorandum su na sjednici Hrvatsko-crnogorskog savjeta potpisali ministar Petar Čobanković i njegov crnogorski kolega Milutin Simović. Potpisivanju su nazočili i hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika