Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

KRI­VA PRO­CJE­NA

Kad se moglo, nije se htjelo, a sad kad se hoće, ne može se, jer ne znamo gdje je. Kad se Mladić mogao uhititi, kalkuliralo se iz dva razloga. Postojao je strah da ne dođe do sukoba između vojske i policije, a računalo se da imamo predah i da nećemo biti izloženi tako jakom pritisku nakon izručenja Miloševića. Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, Blic, 25. srpnja.

 

IZME\U DVI­JE VA­TRE

Tu je potrebno veliko političko umijeće, ali smatram da zasada dobro balansiram, uspijevam pomiriti te dvije suprotnosti. Glavašu sam već ranije kazao da moji odnosi sa Sanaderom neće remetiti našu suradnju u Osijeku i Osječkoj županiji, a premijeru sam potvrdio da odnosi s Glavašem neće utjecati na suradnju s HDZ-om u sredinama gdje smo u koaliciji kao i na eventualnu suradnju na nacionalnoj razini. Anto Đapić, predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik, Novi list, 26. srpnja.

 

BAL­KAN­SKI TI­GAR

Trudit ćemo se da od Srbije napravimo što povoljniji poslovni ambijent. Naš zadatak je zaposlena i ekonomski uspješna Srbija, koja će u budućnosti predstavljati tigra na Balkanu, a Beograd platformu i centar za strane investicije i multinacionalne kompanije. Vidim da se jedna novinarka smije na riječ tigar, ali to je inauguracija nove riječi u ekonomsko-političkom žargonu. Na Dalekom istoku imamo tigrove, imat ćemo ih i na Balkanu, vukovi nisu toliko interesantni. Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose s inozemstvom u Vladi Republike Srbije, B92, 25. srpnja.

BEZ RE­PRI­ZE

Ja bih preporučio toj gospodi koja pričaju o novom 5. listopadu da svoj politički marketing stječu na drugi način. Ova Vlada uopće nije ugrožena u Skupštini, a ni od njih izvan parlamenta. Na silu pokušavaju izvanparlamentarci da s ovim idejama zauzmu neki politički teren, ali, ako ovako nastave, slabe su im šanse. Miroslav Markićević, zamjenik šefa zastupničkog Kluba SPO NS, Dnevnik, 20. srpnja.



NE UPI­RI­TE PR­STOM!

U općoj nesigurnosti neki su se mediji u Europi počeli utrkivati u pravljenju popisa koja je još zemlja na Mediteranu sigurno turističko odredište. Među malobrojnima to je, kažu, i Hrvatska. Radije nas pustite na miru i ne pokazujte prstom na nas! Jer, upravo kada su se u Egiptu pohvalili da su sigurnost doveli do savršenstva, a izvana to naveliko potvrđivali, Al Qaida je raspalila. Fran Višnar, komentator, Vjesnik 26. srpnja.

ZA­BO­RA­VLJE­NI

Mi smo dva dana bili u agoniji, pod sedativima, tresli smo se dok smo gledali sve ostale strance kako odlaze. Pitali smo ih je li im to agencija sređuje odlazak, a oni odgovaraju da su to uradile njihove države i vlade, okrenu se i kažu nam: Sretno! Uglavnom su se svi stranci pokupili i otišli, a Srbi su ostali jer, valjda od bombardiranja, uopće nemaju strah. Oni su ostali, bilo im je svejedno, čak su i zakazivali izlete. Vladimir Zujović, turist iz Srbije i Crne Gore koji je preživio teroristički napad u Šarm el Šeiku u Egiptu, B92, 25. srpnja.

SMI­RI­VA­NJE DU­HO­VA

»Slučaj Glavaš«, provociran friškim reaktualiziranjem njegovih navodnih ratnih »zasluga«, o kojima se u medijima ne govori prvi put, zapravo je najbolji indikator odnosa države spram ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane. Ozbiljnost države potpuno kompromitira činjenica da se tim neugodnim (dugo i nepriznatim) problemom znatno više bave mediji nego tzv. institucije pravne države. Paradoksalno je da Državno odvjetništvo djeluje tek na poticaj medija, a poražavajuće da svojim učincima ostavlja dojam fingiranog i kratkoročnog opserviranja problema, više dok se duhovi ne smire nego radi konačnog utvrđivanja istine i sankcioniranja počinitelja možebitnih zločina, Davorka Blažević, kolumnistica, Slobodna Dalmacija 20. srpnja.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika