Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U čije ime?

Temeljem najnovijih događanja u našoj zajednici, kao predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, izražavam svoj apel svim bunjevačkim Hrvatima-Bunjevcima i molim da učine dodatni napor i smognu snage odbaciti sve insinuacije, koje narušavanju naše jedinstvo, i tako sačuvaju nacionalni identitet te daju doprinos jedinstvu u različitosti za dobrobit cijele državne zajednice u kojoj živimo. Krajnje je licemjerje od strane čelnika Bunjevačke stranke i Bunjevačkog nacionalnog vijeća na konferenciji za tisak objaviti podnijetu kaznenu prijavu protiv čelnika DSHV Petra Kuntića i onda na istoj konferenciji za tisak govoriti o spremnosti – sjesti za stol i započeti dijalog s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, i još kažu »na ravnopravnim osnovama«.

NE DIJELITE NAS: Poručujem svim bunjevačkim Hrvatima-Bunjevcima – i ja sam Bunjevac u obiteljskom krugu, tako se i izjašnjavam, govorim bunjevačkim govorom, lijepom našom ikavicom, katolik sam po vjeroispovijesti, imanentna mi je europska kulturna baština kao i svima vama, podrijetlo nam je svima isto, a i u povijesti je to dobro znano, to je povijesna istina. Po nacionalnoj pripadnosti sam Hrvat. Tako se službeno izjašnjavam, tako mi piše u dokumentima. Matična država mi je Republika Hrvatska. Hrvat je bio i moj otac i djed i cijela obitelj, a svi smo opet bili i jesmo Bunjevci. To je sasvim normalno, jer pripadamo etničkoj skupini koja se obrela u ovoj regiji i nosi svoj povijesni naziv »Bunjevci«. Tako je to kod svih nas bunjevač-kih Hrvata-Bunjevaca. Razlike ima samo u tome, što netko pruža svoje osobne dokumente na određenim mjestima i izjašnjava se kao Hrvat – samo da bi dobio hrvatske »papire«, a onda se ovdje – u Subotici, Somboru… izjašnjava kao »samo« Bunjevac. Doći će vrijeme, vrlo je blizu, kada ćemo objaviti i te činjenice i potkrijepiti ih dokazima.
    Nažalost, našla se šačica ljudi, sada u novije vrijeme, koja permanentno sebe proglašava vođama, predstavnicima i ideolozima Bunjevaca. Išli su, a to je javnosti poznato, na konzultacije i instrukcije partijskim liderima (SRS, SPS, JUL…), koji sada sjede u Haagu kao optuženici za ratne zločine i čekaju završetak procesa i presude, te takve instrukcije tumačili kao interes Bunjevaca. Njima bih poručio: nemojte govoriti u ime svih Bunjevaca, jer i ja sam Bunjevac, a nisam vas ovlastio. Oni su plaćenici i razbijači jednog mirnog, tolerantnog i lojalnog naroda. Zar takvi predstavnici i vođe mogu uživati povjerenje? Upućujem poruku svim bunjevačkim Hrvatima-Bunjevcima: nemojte ih slušati, ti vam ljudi ne žele dobro! Razmislite tko ih instruira da se tako ponašaju? Bunjevački Hrvati-Bunjevci, Šokci, to je jedan narod, pa to i vrapci znaju. Po čemu se mi razlikujemo? Poznajemo se međusobno. Zar se razlikujemo mi u varoši od onih u Tavankutu ili Đurđinu, Bikovu, Bajmoku, Žedniku, Verušiću, Somboru, Nenadiću, Vajskoj, Bačkom Monoštoru, Bačkom Bregu itd. O čemu mi pričamo? Gdje trošimo vrijeme i energiju? Kome smeta naše jedinstvo? Samo onima, koji nam rade o glavi. Njihova je politika razbijačka, arhaična i prevaziđena.

DALEKO OD ISTINE: Danas, kad govorimo o ujedinjenjima na svim razinama, nekome je jako stalo, tako su ih »vođe« učile, da se jedan narod atomizira i tako polako (ali sigurno) asimilira i nestane s lica zemlje. Posjet na najvišoj razini, kojega su učinili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić 6. srpnja ove godine nama bunjevačkim Hrvatima-Bunjevcima, izgleda da je uzrujao neke članove u našoj zajednici, tj. »samo« Bunjevce, pa su počeli praviti greške i tražiti pomoć od državnih tijela, ali su zaboravili da su njihovi pomagači u Haagu, a da je u Republici Srbiji zavladala pravna država.
    Optužbe, kojima neki mašu, na teret čelnika DSHV-a ne temelje se na istini. Nikada DSHV, niti Petar Kuntić osobno, nije propagirao i osporavao slobodu i demokratsko pravo izjašnjavanja glede nacionalne pripadnosti bilo koga, a neće to činiti ni HNV, niti Lazo Vojnić Hajduk. Ovdje se radi, kada govorimo o podignutim optužbama, o izvrtanju činjenica, zamjeni teza, neodgovornosti i neozbiljnosti pojedinaca. Pitam se – jesu li protagonisti, koji se poigravaju sa suštinskim stvarima jednog naroda i ugledom jednog čovjeka, svjesni kamo sve to vodi i što će učiniti od naroda, koji sutra treba biti u Europi, a oni mu nude »rog za svijeću«? Bunjevački Hrvati-Bunjevci, prepoznajte interesnu adresu za vaše dobro, a oni koji s »đavolom tikve sade« neka se i dalje konzultiraju s njihovim prijateljima u Haagu.
    Duboko sam uvjeren da ćete sve ove činjenice prepoznati.
Autor teksta je predsjednik Izvršnog odbora
Hrvatskog nacionalnog vijeća

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika