Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prav­no ne­u­te­me­lje­ne pri­jet­nje

Povodom podnošenja kaznene prijave od strane Bunjevačke stranke protiv predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića Predsjedništvo ove stranke održalo je u petak, 22. srpnja, sjednicu, na kojoj su svi članovi predsjedništva dali potporu predsjedniku stranke i njegovoj politici.
    Presjedništvo DSHV-a je, između ostalog, odlučilo inicirati hitne razgovore s njihovim koalicijskim partnerima, prije svega sa Savezom vojvođanskih Mađara i s Demokratskom strankom, dok će o budućim koracima, eventualnom podnošenju tužbe za lažno prijavljivanje i uvredu časti, odlučivati na sljedećem sastanku Presjedništva stranke.
    Predsjedništvo je uputilo priopćenje za javnost, u kojem ističe kako je stajalište, koje je Kuntić iznio na svečanoj sjednici DSHV– a, održanoj u Subotici 6. srpnja 2005. godine, glede umjetne podjele unutar hrvatskog korpusa na naciju Bunjevaca i naciju Hrvata, stajalište DSHV-a, a ne njegovo osobno stajalište, te da stranka »svoje stajalište o tome, da je podjela među bunjevačkim Hrvatima nastala u Miloševićevo vrijeme, da bi se razbio hrvatski korpus u Vojvodini« neće mijenjati »unatoč, potpuno pravno neutemeljenoj, prijetnji kaznenim postupkom« prema njenom predsjedniku.
    Predsjedništvo DSHV-a »smatra da su Bunjevci i Šokci jedinstveni dio hrvatske nacionalne manjine u domovini nam Srbiji, da je njihova matična domovina Republika Hrvatska, isto onako kako je to Bunjevcima i Šokcima u Republici Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, a da je bunjevačka nacionalna manjina osnovana protivno Zakonu o zaštiti nacionalnih manjina, jer ne ispunjava uvjete iz članka tog Zakona«.
    »Ponavljamo, da su dobar dio onih osoba, koje se sada javljaju kao nositelji ideje samostalne bunjevačke nacije, bili utemeljitelji danas znamenitih hrvatskih institucija, ali su u zloglasno vrijeme progona Hrvata u Srbiji, sredinom prošlog decenija, promijenili svoju naciju, i danas, na žalost, uživaju potporu ostataka u vlasti onih, koji su i osnovali »bunjevačku naciju«. »Mi nismo nikada negirali da smo Bunjevci, ali pripadamo hrvatskom rodu« navodi se u priopćenju.
    »Sporazum između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u SiCG u članku 3. propisuje manjinama pravo zaštite od svakog djelovanja koje ugrožava, ili bi moglo ugroziti njihov opstanak, a formiranje tzv. bunjevačke nacije izvan hrvatskog korpusa predstavlja izravno kršenje tog sporazuma« ocijenilo je Presjedništvo DSHV-a, te iznosi kako »sa žaljenjem moramo konstatirati da Bunjevačka stranka sada podnosi prijavu protiv našeg predsjednika Petra Kuntića, zbog navodnog kaznenog djela – izazivanje nacionalne mržnje, ali nije podnijela kaznenu prijavu zbog genocida nad 40.000 prognanih Hrvata iz Vojvodine, iako kazneni progon nije zastario«.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika