Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ot­klo­nje­na su sva ogra­ničenja

Iz Tajništva za zakonodavstvo Republike Srbije, upućen je odgovor Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini na njihovu inicijativu kojom je predložena izmjena i dopuna zakona o izboru narodnih zastupnika, u cilju osiguranja pozitivne diskriminacije u korist političkih stranaka koje su predstavnici nacionalnih manjina.
    U odgovoru Tajništva se tvrdi da je Zakon o izboru narodnih zastupnika već usklađen s Poveljom o ljudskim i manjinskim pravima, i da će time »pravo pripadnika nacionalnih manjina na određeni broj mandata u narodnoj skupštini Republike Srbije, shodno principu neposredne reprezentacije« biti ostvareno. »Posljednjom izmjenom Zakona od 18. veljače 2004. godine utvrđeno je da političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina imaju pravo sudjelovati u raspodjeli mandata i kad su dobile manje od pet posto glasova od ukupnog broja birača koji su glasovali« kaže se u odgovoru i tvrdi da je time »osigurano puno poštovanje principa neposredne reprezentacije zajamčeno Poveljom, obzirom da sve ostale političke stranke koje sudjeluju na izborima imaju pravo sudjelovanja u raspodjeli mandata samo ukoliko su dobile najmanje pet posto glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasovali u izbornoj jedinici«.
    Međutim, upravo se razlog upućivanja zahtjeva DSHV-a državnim tijelima za izmjenama i dopunama Izbornog zakona nalazi u modelu koji nudi umanjivanje izbornog cenzusa od pet posto ali zadržava tzv. »prirodni prag« koji ne garantira da će hrvatska nacionalna manjina imati svoje zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije.
    DSHV je tražio, da se u skladu sa Sporazumom između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u RH, kojim je u članku 9. predviđeno da će se unutarnjim zakonodavstvom urediti i osigurati zastupanje nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima na pokrajinskoj, republičkoj i razini državne zajednice SiCG, novi Izborni zakon izmjeni i dopuni na takav način da se osiguraju direktni mandati za nacionalne manjine. Drugim riječima da se primijeni isti model kao što je to urađeno u Hrvatskoj gdje Srbi imaju garantirana tri mandata u Saboru. Ovim odgovorom inicijativa DSHV-a je odbačena što znači da, uz prosječnu izlaznost i prirodni prag od 20.000 glasova, Hrvati neće imati svoga zastupnika u republičkom parlamentu bez obzira na Povelju te potpisani i ratificirani Sporazum.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika