Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mo­ral­ni čin, a ne rat­na odšte­ta

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić i crnogorski predsjednik Filip Vujanović sastali su se u Konavlima 27. srpnja. Tom je prigodom dogovorena isplata odštete od 400.000 eura, kao odštetu za stočni fond, kad su jedinice JNA iz farme u Konavlima stoku prebacile u Crnu Goru. Iako je to najavljivano kao ratna odšteta Hrvatskoj, što je izazvalo buru polemika u Srbiji, uoči ovog sastanka crnogorski lideri naglašavaju da nije riječ o ratnoj odšteti, nego moralnom činu, kako bi odnosi dviju država ubuduće bili što bolji.
    Posljednjih dana »odšteta« za stočni fond izazvala je niz polemika i u samoj Crnoj Gori, jer je s hrvatske strane najavljivano da je riječ o odšteti zbog agresije na Hrvatsku, u kojoj su sudjelovali i Crnogorci. Crnogorsko vodstvo u prvo je vrijeme izbjegavalo formulacije, ali je nakon pritisaka, očito iz Beograda, odbacilo svaku formulaciju da je riječ o ratnoj odšteti. U Podgorici kažu da samo žele unaprijediti odnose s Hrvatskom i pokazati dobro volju da se vrati barem u novcu ono što je opljačkala JNA, u čijem sastavu su bili i crnogorski vojnici.
    Hrvatske prijedloge da se dio vrati i kroz udjel u vlasništvu zračne luke u Tivtu je odbijen i velike priče o ratnoj odšteti svele su se na nadoknadu zbog krađe stočnog fonda. Beograd je čak tvrdio da je postignut dogovor da će Crna Gora isplatiti Hrvatskoj odštetu i priznati agresiju, a da će Hrvatska biti među prvima koja će priznati samostalnost Crne Gore. Predsjednik Crne Gore u razgovoru za beogradske medije to je energično demantirao.                                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika