Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nje­go­va­nje iz­vor­nog fol­klo­ra

U okviru 17. Festivala izvornog folklora Rusina i drugih etničkih zajednica Vojvodine 24. srpnja održana je u Kucuri manifestacija »Kucurska žetva 2005.«. Festival je održan u organizaciji KUD »Žetva« iz Kucure.
    Nakon kosidbe žita na njivi, gdje je prikazano i kako se nekada kosilo starom kosilicom koju pokreće traktor, pokošeno žito je ručno uvezano u snoplje, a zatim je natovareno na zaprežna kola i dovezeno u centar Kucure, gdje je istovareno pred starom vršalicom.
    Stara vršalica i traktor koji je pokreće, za ovu su prigodu bili dovezeni iz Subotice, i to iz Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, u čijem su vlasništvu.
    Glavni »mašinari« prilikom pokazivanja rada tih starih strojeva bili su članovi Organizacijskog odbora »Dužijanca 2005.« Stipan Romoda i Antal Juhas. Nakon završenog rada na vršalici, u okviru manifestacije otvorena je izložba slika Milorada Pravuljca, a navečer je uslijedio kulturno-umjetnički program na ljetnoj bini.
    Pred brojnom publikom nastupila su rusinska kulturno-umjetnička društva, kao i društva Roma i Rumunja: folklorni ansambl i pjevačke skupine KUD-a »Žetva«, omladinski folklorni ansambl i pjevačka skupina KPD-a »Karpati« iz Vrbasa, folklorni ansambl KUD-a »Taras Ševčenko« iz Đurđeva, muška izvorna pjevačka skupina i izvorna folklorna skupina Društva Rusina iz Subotice, ženska pjevačka skupina KUD-a »Gabor Kosteljnik« iz Kule, folklorni ansambl Društva Roma »Loli luluđi« iz Ruskog Krstura, ženska pjevačka skupina i folklorni ansambl KUD-a »Đura Kiš« iz Šida, duet Slavica Emejdi i Slavica Magoč i pjevačka skupina KUD-a »Petro Kuzmjak« iz Novog Orahova, ženska pjevačka skupina i folklorni ansambl Doma kulture iz Ruskog Krstura, folklorni ansambl i djevojačka pjevačka skupina RKPD-a iz Novog Sada, a na koncu programa nastupio je orkestar i folklorni ansambl Doma kulture iz Banatskog Novog Sela koji su se predstavili sa spletom rumunjskih narodnih pjesama i igrama banatskih Rumunja. U tijeku programa nastupili su i glumci Joakim Papuga, Emil Njaradi i Silvester Dorokhazi koji su izveli dva satirična igrokaza. Nakon svečanog koncerta uslijedio je »Torba bal« na kojemu je svirao orkestar »Apsolutno romantično«.
    Među brojnim gostima na svečanom koncertu, nazočni su bili i potpredsjednik Izvršnog vijeća APV Gabor Lodi, predsjednik Nacionalnog vijeća rusinske nacionalne manjine Slavako Oros, zamjenik predsjednika Općine Vrbas Igor Bećić i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk. Članovi Organizacijskog odbora bili su: Silvester Dorokhazi, Mihajlo Ivan, Nandor Kolocka, Renata Buša, Kocana Kolesar, Rafail Ruskovski, Slavomir Ruskovski i Janko Ruskovski.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika