Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­za­do­volj­ni ci­je­nom pšeni­ce

Žetva pšenice, ove je godine posebno otežana zbog čestih kiša, odvija se po već poznatom scenariju – seljaci su stavljeni pred svršeni čin kada je cijena pšenice u pitanju, i većina proizvođača smatra da je ona opet ispod razine koja bi im omogućila neku pristojniju zaradu. U subotičkoj općini pšenicu otkupljuje nekoliko prerađivača, a otkupne cijene su prilično različite. Tradicijski najveći otkupljivač je DD »Fidelinka« koja je ove godine ponudila tri različite cijene ovisno o kvaliteti pšenice – 8, 7,65 i 7,30 dinara po kilogramu. Većina poljoprivrednika, međutim, nije zadovoljna ponuđenim cijenama.
    Zemljoradnik iz Verušića Miroslav Kiš smatra da bi otkupljivači i s većim cijenama imali dobru zaradu. »Ove cijene su i dalje male. Mislim da i otkupljivači uviđaju da je rod manji nego što se očekivao, a kvaliteta je zadovoljavajuća. Kalkulacije otkupljivača znaju trpjeti i veće cijene i ja očekujem da će u nekom kasnijem razdoblju cijena pšenice biti veća«, rekao je Kiš i apelirao da se pšenica ne predaje odmah nego kasnije kad cijena bude veća.
    I Martin Gabrić ocjenjuje da je bolje možda sačekati nego prodavati pšenicu u ovom trenutku. »Mala je cijene žita, nismo zadovoljni cijenom. Jednu količinu žita moram predati jer moram platiti arende, a ovo ću drugo ostaviti pa ćemo vidjeti što ćemo s tim«, kaže Gabrić.
    Arpad Kiss iz Bajmoka navodi da cijena sama po sebi nije problem, već način obračuna plaćanja, a sličnog je mišljenja i Gábor Domonkos iz Čantavira, koji ima pritužbi na otkupljivače da seljaci nemaju nikakav uvid u kategorizaciju njihove pšenice.
    »Otkupne cijene su u granicama prihvatljivosti. Bojim se da će u samom obračunu biti dosta nepovoljnih situacija«, ističe Arpad Kiss, a Gábor Domonkos dodaje, »Uopće nemamo uvid u odnijeti uzorak. Kvalitetu pšenice ne određuju pred nama već odnose u posebne prostorije gdje nam je pristup zabranjen. Ne možemo vidjeti kolika je vlaga ili hektolitarska težina pšenice«. I ove godine, smatraju naši sugovornici, seljaci neće previše dobiti za uloženi trud, te se ponovno među njima pojavljuje dilema – sijati i dalje ili prekinuti desetljećima staru priču o slabo plaćenoj pšenici.
                       Marina Kujundžić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika