Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­pažen na­stup voj­vođan­skih Hr­va­ta

ZAGREB – U Zagrebu je od 20. do 24. srpnja održana tradicionalna 39. međunarodna smotra folklora pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.
Bila je posvećena proljetnim ophodima sjeveroistočne Hrvatske – Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvata u Vojvodini, Mađarskoj, sjevernoj (posavskoj) Bosni, među kojima se kao osobitost tih područja ističu ophodi kraljica i drugih proljetnih ophoda filipovčice, križari. I ove godine Smotra je privukla oko tisuću sudionika, te posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Na smotri je sudjelovalo 14 folklornih udruga iz Republike Hrvatske te folklorni ansambli i skupine iz 15 država, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Egipta, Italije, Latvije, Mađarske, SiCG, Makedonije, Omana, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Turske, Švedske.
NOVO U STAROME: Zahvaljujući stručnom timu suradnika Instituta za etnologiju i folkloristiku kojega vodi umjetnička ravnateljica dr. sc. Zorica Vitez, zagrebačka Smotra svake godine donosi element ponekog otkrića, »novo u starome«, drugačiji uvid u dinamične prostore multikultura.
    Umjetnost, informacija i zabava poduprte znanošću, Smotri donose obilježja jasne i promišljene tematske okosnice, reprezentativne izvedbe, kao i koncepcijsku usmjerenost na suvremeni doživljaj folklora. Dvije su programske cjeline posvećene folkloru istočne Hrvatske i susjednih područja: prva je okupila izvedbe kraljica-ljelja i srodnih običaja, a druga ostale proljetne ophode. Većina stranih sudionika nastupila je u posebnom programu. Ophod kraljica održava se o blagdanu Duhova, ali nema vjerski značaj nego se dovodi u vezu s različitim etničkim i kulturnim izvorištima, posebice s pradavnim kultovima i mitovima. Ophod čine svečano odjevene djevojke s izraženim ukrasima na glavi predvođene kraljicama koje najčešće imaju sablje u rukama, a od mjesta do mjesta se razlikuje oprema ostalih djevojaka iz povorke kao i kraljičke pjesme odabrane iz lokalnog repertoara.
KRALJICE: Zagreb je bio u znaku međunarodne smotre folklora, mnoštva sudionika u narodnim nošnjama koje predstavljaju običaje i tradiciju krajeva iz kojih potiču, privukle su znatiželju i simpatije brojnih turista i građana.
    Na ljetnoj bini Klovićevi dvori na Gradecu »Kraljice i srodni običaji« veoma zapažen i uspješan je bio prikaz šokačkih kraljica Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora i bunjevačkih kraljica Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora.
    Na ljetnoj bini na Trgu bana Josipa Jelačića u večernjoj i prijepodnevnoj izvedbi »Vladimir Nazor« je nastupio s bunjevačkim igrama i pjesmama iz Sombora i okolice, a »Bodrog« s izvornim običajima šokačke igranke.
IZLOŽBE, REVIJE, KONCERTI… Bogati estetski doživljaj vezan uz žarišnu temu ovogodišnje Smotre ponudila je i popratna izložba Kraljice u Etnografskom muzeju, kao i revija šokačkih nošnji.
    Već tradicionalno, na programu Smotre bili su i drugi atraktivni programi nastupa folklornih izvođača iz svijeta i Hrvatske, izložbe, revije, izdanja. Priređena je i smotra narodnih nošnji na kojoj su se vojvođanski Hrvati predstavili s bunjevačkom nošnjom iz Sombora i šokačkim nošnjama iz Bačkog Monoštora, Sonte i Bača.
    Koncert crkvenog pučkog pjevanja Svecima zaštitnicima u Slavoniji i Baranji predstavio je odabir četiri reprezentativne skupine koje njeguju lokalnu folklornu tradiciju štovanja svetaca zaštitnika.
    Koncerti etnoglazbe Zvuci i odjeci Irske donijeli su publici zagrebačke Smotre intenzivno glazbeno osvježenje tradicijskih zvukova. S fenomenom procvata i prijemčivosti irske glazbe koja ruši barijere između izvođača i publike diljem svijeta, susreli smo kroz nastupe glazbenika u samom svjetskom vrhu – Éamonn de Barra (Irska), sastav Flook (V. Britanija), te vodećih hrvatskih zastupnika irske glazbe.
    Na Smotri je nastupilo ukupno 29 skupina ili solo izvođača iz Hrvatske, u različitim programima. Raznolikost Smotre obogatili su nastupi 18 stranih skupina – od zemalja sjeverne Europe, sve do dalekog Omana i Egipta. Egzotičnu atmosferu dodatno je upotpunila radionica o plesnoj tradiciji Maroka.
    Tradicionalno multikulturalno okupljanje uz dobru zabavu ponudila je radionica Plešite s nama. Sve spomenuto, u pet dana viđeno je na pozornicama staroga grada – Gradeca, Klovićevih dvora, crkvi Sv. Katarine, gimnaziji T. Brezovačkog, Katedrali – kao i središtu suvremenog urbanog života – Trgu bana Jelačića.
    Svetu misu za sve sudionike u Katedrali je služio pomoćni biskup zagrebački Vlado Koštić u tijeku koje su predstavnici sudionika priložili darove na oltar.
    Svečani prijam za predstavnike sudionika priredila je predsjednica Vijeća međunarodne smotre folklora i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja se zahvalila svim sudionicima međunarodne smotre folklora u ime organizatora i pokrovitelja Hrvatskog sabora i uručila zahvalnice.
Zoran Čota

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika