Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Graševi­na De Got­ho osvo­ji­la znal­ce

KUTJEVO – Da kutjevačko vinogorje doista ima neslućene potencijale u proizvodnji svjetski priznatih vrhunskih vina, posebice onih specijalnih kategorija malih serija i pomno njegovane kakvoće, potvrđuje niz prestižnih nagrada s velikih međunarodnih sajmova i smotri na kojima su sudjelovali i najbolji hrvatski vinari. Na ovoljetnom Sajmu vina u Ljubljani, koji je okupio 800 uzoraka vinskih kapljica iz svih važnijih europskih podruma, vina jedne od najvećih vinarskih kuća u nas, Kutjeva d. d. dobila su čak četiri zlatne medalje i jedno srebro, potvrdivši jedini Hrvatsku kao nezaobilaznu vinsku destinaciju na enološkoj karti Europe.
    Prema riječima Ivice Peraka, člana Uprave i glavnoga enologa Kutjeva d. d., šampionska titula Sajma za najbolje svjetsko suho vino za dlaku je izmaknula kutjevačkoj graševini De Gotho 2003, no upravo je graševina u svojoj »ledenoj« i »izbornoj« varijanti osvojila, uz »ledeni« traminac, ukupno tri zlata. Inače, na najvećem svjetskom sajmu s najdužom europskom tradicijom u Bruxellesu među gotovo četiri i pol tisuće vina svih kontinenata graševina De Gotho zasjala je »zlatom« i oborila s nogu i najzahtjevnije svjetske vinske znalce te bila pravom atrakcijom tog sajma.
    Ovih se dana održavaju stručne degustacije i srednjoeuropskog Vinoforuma, na koje su Kutjevački podrumi poslali četiri uzorka upravo iz ograničene serije De Gotho koja čine vina s najboljih položaja, posebne tehnologije proizvodnje, odnjegovana u iznimnim uvjetima – francuski Grand cru među domaćim vinima i kutjevački izvozni adut za najzahtjevnije europske čaše.
J. Janković, Glas Slavonije

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika