Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cr­teži s pu­ta

Retrospektivna izložba crteža likovnog umjetnika Stipana Šabića (1928.-2003.) pod nazivom »Crteži s puta« otvorena je u četvrtak 21. srpnja u Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić u Subotici. Izloženi radovi, iako nastali u približno istome vremenskom razdoblju, predstavljaju dijelove dviju zbirki – legata koji je njegova supruga Justina Šabić nakon slikareve smrti ostavila Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice i Zavičajna zbirka dr. Vinko Perčić.
    Postavka, čiji je realizator Gradski muzej – Subotica, je upriličena u vrijeme žetvenih svečanosti »Dužijanca 2005.«, te povodom dva desetljeća postojanja Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, čijem je postojanju Šabić dao značajan doprinos.
OSVRT NA MANJI SEGMENT ŠABIĆEVA OPUSA: Viša kustosica Gradskog muzeja u Subotici Olga Kovačev-Ninkov je pozdravila sve nazočne, a u  ime Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, zaslužnog i za nakladu sadržajnog kataloga koji prati izložbu, okupljenima se obratio predsjednik Instituta vlč. Andrija Kopilović.
    Šabić je svoje crteže nerijetko znao popratiti i stihovima, koji se mogu naći na poleđini njegovih radova. »Kiša« i »Tražim lijek« naslovi su stihova koje su ovom prigodom pročitale Lidija Sarić i Sunčica Kopunović.
    Izložbu je službeno otvorila autorica poptava Ljubica Vuković koja je obrazložila, kako se ovom izložbom, nakon dvije samostalne izložbe koje su održane posljednjih godina u galeriji Likovni susret (2001.) i u HKC »Bunjevačko kolo« (2004.), zaokružuje i u cjelovitosti prikazuje rad Stipana Šabića kao slikara. »Kako su na prijašnjim izložbama predstavljeni ponajprije radovi u tehnici pastela, koji čine i najveći dio slikareva opusa, na ovoj se izložbi osvrćemo na jedan njegov manji segment, na crteže. Ovi su radovi okvirno nastajali u rasponu od desetak godina tj. od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih«, kazala je ova povjesničarka umjetnosti. Objašnjavajući sam postav izložbe, koji u stalno izložena djela Zavičajne galerije dr. Perčića uvodi i Šabićeve crteže, Vukovićeva je istaknula kako takva koncepcija ne predstavlja slučajnost: »Ovakvim postavom se uspostavlja poseban odnos s donatorom zgrade Galerije i njezine zbirke s ovim slikarom. Na taj način održava se kontinuitet njihova međusobnog dijaloga i prijateljstva započetoga još za njihova života.«
TEMATSKI OKVIRI: »Crteži s puta« donose 46 likovnih ostvarenja koja se, kako se navodi u katalogu izložbe, tematski mogu svrstati u dvije skupine. Jednu skupinu čine crteži koji su nastali na mnogobrojnim slikarevim poslovnim putovanjima, a bilježe pogled na pejzaže i vedute, te ljudske likove. Drugu skupinu čine crteži nastali na putovanjima koja nisu bila poslovne naravi. Oni prikazuju bolničke čekaonice, dvorišta i ambulante u različitim gradovima.
    Šabić je u naslovima svojih radova, ukoliko je to tema dopuštala, uvijek precizno navodio naziv mjesta u (ili na) kome je uočio inspiraciju, te je potom u »privremenom« atelijeru i pretvorio u likovno djelo. Najveću zainteresiranost umjetnik je u radovima pokazao za ljudske sudbine, koje, smještene u različita zemljopisna odredišta »s puta«, dane u jednostavnom crno-bijelom koloritu crteža i formirane u obliku portreta ili figure, pričaju svoje priče, skrivene negdje među ramovima.
    Izložba je otvorena do 23. rujna, a možete je pogledati utorkom i petkom od 10 do 12 sati, te četvrtkom od 14 do 16 sati. Izvan navedenih termina, izložba se može posjetiti samo uz najavu na telefon 555-128. Na dan Dužijance u Subotici, 14. kolovoza Galerija će biti otvorena od 10 do 14 sati. U sklopu izložbe posjetitelji su u mogućnosti pogledati i dokumentarni film o Stipanu Šabiću, autora Rajka Ljubiča.

D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika