Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tor­nje­vi ot­pu­to­va­li s Pa­lića

U subotu, 23. srpnja, svečanom ceremonijom na palićkoj Ljetnoj pozornici završen je 12. međunarodni festival europskog filma – »Palić 2005« Ove godine Festival je posjetilo 10.000 ljudi, a organizatori Festivala istaknuli su zadovoljstvo ovogodišnjim programom tijekom kojeg je realiziran broj predviđenih filmova.
    Od iduće godine planira se realizirati ideja paralelnog odigravanja Festivala na Paliću i u Segedinu, koja je u manjoj mjeri započeta i ove godine.
NAGRADE U OKVIRU SLUŽBENE SELEKCIJE: Međunarodni ocjenjivački sud filmskog festivala koji su činili – ravnateljica Europske filmske akademije Marion Dering, glumica Labina Mitevska, redatelji Miroslav Lekić i Peter Meszáros, te skladatelj Kornelije Kovač, u okviru službene selekcije Zlatni toranj za najbolji film ovogodišnjeg palićkog međunarodnog filmskog festivala dodijelio je filmu rumunjskog redatelja Christi Puiua »Smrt gospodina Lazarescua« za, kako je obrazloženo, »čistoću izraza i otkrivenje u kinematografskom pristupu«. Nagradu je primila ataše za kulturu Veleposlanstva Republike Francuske u Beogradu Sonia Dupre. Srebrni toranj za »izuzetnu kombinaciju scenarija, režije i glume« pripao je norveškom autoru Akselu Hennieu za film »Uno«, dok je Brončani toranj – za otkriće u europskoj kinematografiji dodijeljen filmu prikazanom posljednjeg festivalskog dana »Adam i Paul«, irskog redatelja Lennyja Abrahamsona. Posljednji redatelj je bio nazočan ceremoniji dodjeljivanja nagrada i poručujući, kako se nada da ćemo se vidjeti i na idućem palićkom festivalu, službeno zatvorio ovaj tjedan filma, u kome su kroz bogat i sadržajan program i jasnu izborničku koncepciju predstavljena recentna ostvarenja europske kinematografije. Specijalna nagrada u okviru ove konkurencije, a za originalni pristup u glumačkoj podjeli, dodijeljena je filmu »Predah« švedskog redatelja Bjorna Rungea.
OSTALE NAGRADE: Drugi festivalski ocjenjivački sud koji je promatrao filmove u okviru programa »Paralele i sudari«, a u čijem su se sastavu našli ugledni europski filmski kritičari, članovi Međunarodne federacije filmskih novinara i kritičara (Fipresci) – Živa Emeršič-Mali, Jean Roy i Ninos Fenek Mickelides, dodijelio je nagradu »Si&Si Tolerance Award« mađarskom filmu »Diler« Benedeka Fliegaufa, dok je specijalna nagrada istog ocjenjivačkog suda pripala slovenskom filmu »Predgrađe«, koji redateljski potpisuje Vinko Moederndorfer.
    Nagrada publike u okviru programa »Paralele i sudari« pripala je bugarskom filmu Radoslava Spassova »Ukradene oči«, dok je najskuplji mađarski film svih vremena »Besudbinstvo« u režiji Lajosa Koltaija najbolji film po izboru publike u okviru službene selekcije.
    Na kraju treba istaknuti kako i dalje ostaju otvoreni problemi infrastrukture Festivala – nedostatak prostora za projekcije u slučaju neadekvatnih meteoroloških prilika te mali kapaciteti za smještaj gostiju, kojih je, prateći tendenciju rasta Festivala, iz godine u godinu sve više. Do sljedećeg festivalskog izdanja ostalo je još dovoljno vremena, te nam ostaje nadati se da će sljedeće filmsko ljeto na Paliću, bez obzira na redni broj koji dobiva u svom predznaku (13.), biti još kvalitetnije i sadržajnije.

D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika