Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­vršena Pu­la, počeo Mo­to­vun

Velika Zlatna arena za najbolji film 52. festivala igranog filma u Puli, pripala je po ocjeni žirija filmu »Što je Iva snimila 21. listopada 2003.« Tomislava Radića. Prema ocjeni publike, Zlatna vrata Pule zbog osvojene ocjene 4,65 pripala je filmu »Snivaj, zlato moje« redatelja Nevena Hitreca.
    Zlatnu arenu za režiju dobio je Tomislav Radić, a Zlatna arena za scenarij pripala je Dejanu Šorku za film »Dva igrača s klupe«.
NAGRAĐENI GLUMCI: Zlatne arene za najbolju glavnu žensku i najbolju glavnu mušku ulogu dobili su Anja Šovagović Despot i Ivo Gregurević za uloge u filmu »Što je Iva snimila 21. listopada 2003.«.
    Najboljom sporednom glumicom proglašena je Dora Lipovčan za ulogu u filmu »Dva igrača s klupe«, a Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je Draganu Despotu za ulogu u filmu »Pušća Bistra« Filipa Šovagovića.
    Zlatna arena za kameru dodijeljena je Vjekoslavu Vrdoljaku za film »Dva igrača s klupe«, dok je Zlatna arena za montažu otišla u ruke Slavena Zečevića za film »Snivaj, zlato moje« Nevena Hitreca.
    Zlatna arena za glazbu dodjeljena je Darku Hajseku za film »Snivaj, zlato moje«, za scenografiju Mariju Iveziću za film »Dva igrača s klupe«, dok je Zlatna arena za kostimografiju uručena Željki Franulović za film »Snivaj, zlato moje«.
    Nagrade Zlatna arena dodjeljuje ocjenjivački sud, kojim je ove godine predsjedao redatelj Krsto Papić.
    Vjesnikova nagrada »Breza«, koja se po odluci službenog Ocjenjivačkog suda dodjeljuje najboljem debitantu, pripala je Filipu Šovagoviću za film »Pušča Bistra«.
MOTOVUN: Prigodnom svečanošću u ponedjeljak 25. srpnja na glavnom motovunskom trgu otvoren je 7. Motovun film festival u sklopu kojeg posjetitelji do 29. srpnja imati priliku vidjeti osamdesetak filmova razvrstanih u glavni program, program filmova s fokusom na zemlju partnera Austriju, odnosno Beč, te izbor kratkih filmova dostupnih na Motovun Onlineu.
    Otvarajući festival direktorica Olinka Vištica ustvrdila je kako je pred gledateljima pet nezaboravnih filmskih dana, a govoreći o festivalu kazala je kako su u gotovo svim antičkim sustavima česte reference na broj sedam. »Pitagorejci su ga nazivali savršenim brojem, Arapi su imali sedam svetih hramova dok je Rim izgrađen na sedam brežuljaka. Sedam dana stvarao se svijet, a mi smo upravo navršili sedam godina vjernosti našem festivalu«, istaknula je Vištica.
    Predsjednik Savjetodavnog odbora festivala, britanski filmski redatelj Mike Downey u kratkom obraćanju ustvrdio je da bez publike festival, filmovi, redatelji, kritičari i producenti ne bi predstavljali gotovo ništa.
    Glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodjeljuje se najboljem filmu u glavnom programu a odluku će donijeti četveročlani međunarodni žiri.
Priredio: D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika