Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bon-ton na plaži

Prvi pravi ljetni mjesec, srpanj, je na svom izmaku i ljubitelji »vodenog« osvježenja spas od nesnosnih vrućina, karakterističnih za ovo doba godine, najradije traže na uređenim plažama. Bile one uz morsku ili riječno-jezersku obalu, uopće nije toliko važno, koliko je važno znati tzv. »plažni bonton« iliti uvriježena pravila civiliziranog ponašanja na javnoj površini. Jer potpuni užitak ljetnog doživljaja može pokvariti samo jedna, a kamoli nekoliko sitnica koje vam mogu upropastiti ostatak cijelog dana.
ODIJEVANJE: S godinama modernog doba, u kojemu je seksualna revolucija izvojevala konačnu pobjedu nad dekadentnim puritanizmom, kodeks odijevanja (dress code) na plažama je u mnogome oslobođen brojnih stega. Na javnim kupalištima je topless tj. kupanje ženskih osoba bez gornjeg dijela kupaćeg kostima postao posve normalnom stvari, ali prema plažnom bon-tonu smatra se neukusnim ukoliko se naokolo šećete razgolićenih prsiju. Sunčati se i kupati se je OK, ali »paradiranje«, pogotovo starijih osoba smatra se neukusnim, prije svega zbog mlađih osoba koje su došle u pratnji roditelja. Opća pošast izazvana izumom minijaturnih gaćica, točnije minimalnog komada tkanine poznatijeg kao »tanga«, zahvatila je sve sfere ženskog roda, što je u nekim situacijama više nego tragično, a izaziva »solidnu sablazan« u očima i mislima najšire publike. Ista je stvar kod ekshibicionistički nastrojenog dijela muške populacije, koji u isticanju svoje muškosti zna, također, ići u neprihvatljivu krajnost minimalizma, što opet nikako nije ugodno za mlađe ženske naraštaje, a još manje za njihove roditelje i pratioce.
PONAŠANJE: S obzirom kako je plaža javna površina, koju u istom trenutku koristi mnoštvo posjetitelja, određene regule ponašanja trebaju biti poštovane od strane svih ljubitelja ove ljetnje razonode. Prije svega se to odnosi na poštivanje privatnosti i ne remećenje javnog reda (mira), te uljudno odnošenje prema, prije svega, prvim i najbližim »susjedima«. Najkarakterističniji oblici »maltretiranja« okolice izraženi su u preglasnom razgovoru (vikanju i svađanju, čest i ustaljeni domaći običaj), slušanju znatno pojačanog radio prijamnika ili druge glazbene sprave, pušenju cigareta »uz nos« susjeda na ležaljci ili ručniku, te vrlo česta pojava biti u alkoholiziranom stanju i terorizirati okolicu svojim prostaklucima. U biti, glede plažnog ponašanja najvažnije je da se postavite u duhu »dobrosusjedskih odnosa«, tj. da ono što ne biste željeli da vama neko radi, niti vi ne radite drugom.
HIGIJENA: Ovaj dio ponašanja na javnoj površini uz neku vodenu oazu, također spada u sam vrh civiliziranog ponašanja u društvu, pogotovo ukoliko su u pitanju manje i obično prenapučene plaže na kojima se zna tiskati stotine kupača. Doći na plažu prljav i smrdljiv, najmanje je što će obradovati okolicu koju ćete počastiti svojim osebujnim vonjem. Vrijedi za oba ljudska roda. Smatra se, također, neprikladnim i neumjesnim dolaziti napadno našminkan, ali i nedovoljno depiliran (žene). Opet, nikako ne treba ići u drugu, posve nekulturnu krajnost i koristiti plažu za sređivanje osobne higijene u vidu pranja kose u vodi, u kojoj se drugi kupači osvježavaju, pogotovo ne šamponima i sapunima.
REZIME: Sve gore navedeno potpuno je izlišno i suvišno ukoliko se na plaži okup-lja civilizirani, kulturni svijet, koji štuje tuđu osobnost i privatnost. No, nažalost, svi smo svjedoci iz osobnih negativnih iskustava, da se uvijek nađe netko tko je u stanju pokvariti savršeni ugođaj jednim ili, što je još gore, brojnim negativnim istupima na javnoj površini za sunčanje i kupanje. Ukoliko istog ili istu ne opomenete na vrijeme, može doći do opće »zaraze« neciviliziranog plažnog doživljaja i onda vam ne preostaje ništa drugo, nego da jednostavno promijenite plažu!                         
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika