Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Zvi­je­zde« da­našnji­ce

Popularnost, ta toliko prisutna riječ u životima milijardi žitelja, zasada jedinog poznatog inteligentnim bićima naseljenog planeta, svoju definiciju željenog identiteta najbolje održava kroz odnos medijskih »zvijezda« i njihovih anonimnih obožavatelja. Biti nečiji fan, znači često trošiti osobni život na postizanje što veće bliskosti s određenom, osobnim izborom odabranom osobom i nastojati joj se, na svaki mogući način, približiti. Upravo zahvaljući toj »obožavateljskoj svezi«, nekoliko popularnih osoba iz svijeta show businessa i sporta danas dominira naslovnim stranama najporodavanijih novina, udarnim televizijskim terminima, reklamama i svim ostalim komercijalnim prostorima podložnim ostvarivanju što većeg marketinškog profita.
SHOW BUSINESS: Od kada je Hoollywood u prvoj četvrtini prošlog stoljeća započeo graditi svoju »tvornicu snova«, najvažnije »opeke« u gradnji te grandiozne medijsko-filmske imperije bile su upravo prve zvijezde velikog ekrana za kojima je, postupno, počela vladati sve veća masovna histerija (sjetimo se samo velikog zavodnika Rudolfa Valentina, najpoželjnijeg muškarca svoga doba). Danas, gotovo stotinu godina poslije, kao da se ništa nije promijenilo, uzmemo li primjer Brad Pitta, ljepuškastog glumca u najboljim godinama, čija pojava mami uzdahe milijuna »ustreptalih ženskih srca«. Posebice sada, kada je svježe rastavljen od, također jedne zvijezde, Jennifer Aniston. Nova reklama za »Heineken« pivo u kojoj se pojavljuje, koje li slučajnosti, baš zgodni Brad, upravo je bazirana na toj medijskoj popularnosti i pomami medija da prate svaki korak aktualne zvijezde, a u kojoj tisuće fotoreportera i paparazza čeka u zasjedi da se pojavi njihova »žrtva«, najbolja je ilustracija cijele fenomenologije oličene u komercijalnoj magiji odnosa između popularne osobe i njenih fanova. Jer, intimna slika, snimljena primjerice na plaži, ovog glumca, koji je ostvario zaopažene uloge u desetinama kvalitetnih i dobrih filmova, često više vrijedi nego minute celuloidne trake iz navedenih filmskih ostvarenja. A ukoliko je fotografija trenutačno najsvježija varijanta mega atraktivnosti izražena u izmjenjivanju nježnosti s kolegicom Angelinom Jolie, koju mnoštvo muških obožavatelja smatra najpoželjnijom ženom današnjice, onda je to »pogodak snova«.
    U svijetu pop, rock, rap ili tehno glazbe gotovo je identična situacija glede popularnosti zvijezda iz ovog medijskog »carstva«. Vladari glasa imaju milijune svojih »kupaca«, posjetitelja koncerata, zahvaljujući čijoj se »vjernosti« ostvaruju milijunski profiti. Nekada su to bili »The Beatles« i, još uvijek na određeni nostalgijski način, »Rolling Stonesi«, a današnjim pozornicama vladaju imena poput Robbie Williamsa, U2, Britney Spears ili Shakire, repera Eminema i brojnih drugih, čiji se glazbeni uradci vrte diljem planeta, a komercijalni proizvodi inspirirani njihovim imenom odlično se prodaju.
SPORT: Svojom ekspanzijom kroz medijsku promociju svojih natjecanja sportaši su počeli dobivati na još većoj popularnosti i, sagledavajući neke izraženije primjere, stižemo do zaključka, kako jedan David Beckham ima čak i veći komercijalno-medijski potencijal od svog glumačkog rivala Brad Pitta. Jer kino i tv su jedno, a nogomet je »više od svega«. Milijunski iznosi, koje zarađuje u komercijalizaciji svog imena, uvelike nadmašuju ionako astronomske cifre, kojima se nagrađuju njegove noge i učinak na travnjaku. O paparazzo snimkama njegovog bračnog i »nestašnog« života da i ne govorimo. Uz to, »Becks« je oženjen Victoriom, nekadašnjom članicom mega popularne ženske pop-skupine »Spice girls«. Govoreći o nogometu, ne možemo ne spomenuti i njegovog kralja Diega Maradonu, koji, unatoč činjenici da je odavno »objesio kopačke o klin«, i dalje, gdje god se pojavi u svijetu (a nedavno je bio u Hrvatskoj), izaziva opću histeriju svojih vječitih fanova, a majice s njegovom desetkom na leđima se i dalje prodaju u milijunima kopija. Gotovo identičan »komercijalni« odnos sa svojim fanovima imaju i Micheal Schumacher (formula1), Michael Jordan (košarka), Tiger Woods (golf), Andre Agassi (tenis) i ostali super šampioni svojih sportskih grana.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika