Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska no­go­met­na li­ga

Poslije ljetne stanke susretima prvog kola 1. HNL u srijedu i subotu prošlog tjedna započelo je novo nogometno prvenstvo Hrvatske, u kojemu će, ukoliko ne bude većih iznenađenja, ponovno Hajduk i Dinamo voditi glavnu riječ u borbi za naslov najbolje momčadi u državi. Prema igračkim pojačanjima ostalih momčadi, prije svih Rijeke, koja u novu sezonu ulazi s velikim ambicijama, očekuje nas kvalitetno natjecanje i neizvjesna utrka za čelnu ligašku poziciju.

HAJDUK: Dvostruki prvak unatrag dvije godine splitski Hajduk u novo prvenstvo ulazi, boreći se, prije svega, za potencijalni proboj u Champions legue ili barem u natjecanje Kupa UEFA. Za ostvarenje »europskog života« potrebno je proći barijeru mađarskog prvaka Debrecena, s kojim se »Bili« sastaju u drugom kolu pretkvalifikacija Lige prvaka. Igranje na domaćem i europskom »kolosijeku« znatno će zamoriti igrački stožer, ali, poznajući novog Hajdukovog trenera, starog lisca i velikog nogometnog znalca Ćiru Blaževića, možemo očekivati bezrezervnu borbu do posljednjeg raspoloživog čovjeka na terenu. Uvjerljiva pobjeda od 6:0, na otvorenju sezone protiv Osijeka u »Poljudu«, najbolji je uvod u zacrtani plan osvajanja »europske nogometne putovnice«, a za njezino uspješno viziranje zaduženi će biti, u prvom redu, prve igračke prejanice Niko Kranjčar, Blatnjak, Grgurević, Bušić i ostatak »bile hajdučke družine«.

DINAMO: Poslije prošlosezonskog ligaškog debakla i osvajanja sramotnog 7. mjesta, uz jednogodišnju europsku »suspenziju«, zagrebački Dinamo kreće s velikim ambicijama u novu prvoligašku sezonu. Novi (stari) trener Josip Kuže ponovno je sjeo na užarenu Dinamovu klupu i pokušat će sa znatno obnovljenim sastavom povratiti stari sjaj višestrukog prvaka Hrvatske. Uz pojačanja poput povratnika Marića, Mitua, te pridošlica Mamića, Chaga, »modri« nagovješćuju bolje dane za svoje vjerne simpatizere. Subotnja uvjerljiva pobjeda na gostovanju u Vinkovcima (0:4), potvrda je novog Dinama.

GORNJI DOM: Uz već spomenute velikane hrvatskog nogometa, u gornjem dijelu ligaške tablice i borbi za najviše pozicije treba očekivati momčadi Rijeke i Varteksa koje standardno pružaju kvalitetne rezultate u samom vrhu hrvatskog nogometa. Prošlogodišnje iznenađenje, drugoplasirana momčad prvenstva, viceprvak Inter iz Zaprešića ove će se sezone suočiti s velikim ispitom svoje ligaške zrelosti, jer sada više nisu niti najmanje momčad nepoznanica. Uz ove momčadi pretedenti za plasman u gornjem dijelu ljestvice su još i momčadi Osijeka, Slaven Belupa i Zagreba.

DONJI DOM: U izjednačenom prvenstvu koje nas očekuje i borba za prvoligaški opstanak će biti vrlo zanimljiva i napose neizvjesna. Iako je to na početku prvenstva nezahvalno prognozirati (primjer Inter op. a), po svemu sudeći, borbu za izbjegavanje »fenjera« vodit će momčadi Međimurja (spasili se u zadnji čas u dodatnim kvalifikacijama), Pule i povratnik u društvo najboljih – Cibalia (ukoliko ne načini iznenađenje i demantira prognoze).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika