Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­jači Umag do sa­da

Jedini hrvatski ATP turnir »Croatia Open«, koji se igra svake godine u lijepom istarskom primorskom gradu Umagu i još ljepšem teniskom centru Stella marisu smještenom u neposrednoj blizini morske obale, ove godine ima svoje 16. izdanje, prije svega zahvaljujući svome neumornom ravnatelju Slavku Rasbergeru, jamačno najzaslužnijem čovjeku za ovaj izvanredni, vrhunski sportski događaj. Posljednji srpanjski tjedan, počevši od ponedeljka pa sve do nedjelje, za koju je zakazano veliko finale ovog 340.250 eura vrijednog profesionalnog tenis turnira, donijet će u ovogodišnjem izdanju borbu nekoliko pobjednika (Moya, Kuerten, Ferrero) najjačeg svjetskog turnira na šljaci (Rollan Garros), koji će pokušati potvrditi svoju reputaciju upravo na umaškoj (hrvatskoj) zemlji. U kratkom razgovoru za čitatelje »Hrvatske riječi« ravnatelj turnira Rasberger je pojasnio neke iznimno važne detalje u svezi s ovim turnirom.
4Kao direktor jedinog hrvatskog ATP turnira kako biste ocijenili ovogodišnje izdanje Croatia Opena?
Po igračima, koji će nastupiti na našem turniru, ovo je po svemu sudeći najjači Umag do sada. Na terenima »Stella marisa« zaigrat će tenisači koji su bili broj 1 na svijetu, koji su više puta osvajali Roland Garros i naš umaški turnir. Već susret prvog kola između dva pobjednika Umaga, Carlosa Moye i Bohdana Ulichracha dovoljno govori o kakvom se vrhunskom teniskom događaju radi.
4Kako Vam uopće uspijeva »dovući« sva ta velika teniska imena u Umag?
To je pitanje koje mi se često postavlja, a ja uvijek volim odgovoriti da mi to nije bilo teško već posve suprotno »lako«. Za uspjeh dovođenja velikih igrača na naš turnir zaslužan je ponajviše i ambijent u kojemu se turnir održava, također ozračje i divan ugođaj koji svi tenisači redovito vole pohvaliti. U svim razgovorima o Umagu uvijek se naglašava kako je to turnir koji ima »dušu« i veliko srce, a to u svijetu surovog profesionalizma današnjice i nije tako čest slučaj. A upravo to veliki igrači znaju cijeniti…
4Umaški turnir je poznat prije svega po »otkrivanju« mladih igrača i budućih zvijezda bijelog sporta. Koga biste izdvojili ove godine?
Izdvojio bih Marina Čilića, pobjednika omladinskog Roland Garrosa.
4Uz bogat natjecateljski program Vaš turnir je bogat i dodatnim izvansportskim događanjima. Što je ove godine pripremljeno za posjetitelje Croatia Opena?
Za svečano otvorenje turnira upriličen je koncert Đorđa Balaševića, koji je izazvao veliko oduševljenje nazočnog gledateljstva. On sam je bio, također osjetno zadovoljan prijamom publike koja je došla na njegov koncert. Što se tiče ostalih dodatnih događanja toga će kao i uvijek biti svakoga dana i vrlo mi je teško izdvojiti neki od njih. Jednom riječju, svatko od potencijalnih posjetitelja Umaga naći će nešto za sebe u njegovoj bogatoj ponudi.
4Koga biste voljeli vidjeti u nedjeljnom finalu?
Iskreno govoreći, najviše bih volio da to budu prije svih, naši igrači - Tuksar, Krajan ili Čilić, ali također tu su i neki drugi »naši« poput Carlosa Moye, Guge Kuertena, Ferrera, Corie. Moj zadatak je bio, da u prvom redu dovedem u Umag najbolje igrače koje mogu, a najbolji neka svoju vrijednost dokažu na terenu.
4Tko će biti nazočan na velikom nedjeljnom finalu?
Po tradiciji, koja se nastavlja svake godine, na finale našeg turnira će doći predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i ponovno će, već tradicionalno, uručiti pokal pobjedniku turnira. Na nedjeljnom finalu će biti nazočno i mnogo uvaženih gostiju iz raznih sfera javnog života.                                                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika