Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­va sek­ci­ja JA­ZU-a

23. srpnja 1962. godine ostvaren je prvi izravni TV prijenos između Europe i Amerike.

23. srpnja 1963. godine strahovit je potres pogodio Skopje.

23. srpnja 1757. godine umro je u Madridu Domenico Scarlatti, talijanski skladatelj i čembalist.

24. srpnja 1915. godine umrla je u Zagrebu Marija Fabković, prva hrvatska kvalificirana učiteljica tjelovježbe za građanske i učiteljske škole, borac za prava žena u Hrvatskoj, spisateljica, dugogodišnja članica Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Rođena je u češkoj obitelji u Pragu 8. veljače 1833. godine gdje je završila pučku i učiteljsku školu, zatim i večernju školu za više obrazovanje žena. U Pragu je upoznala Skendera Fabkovića, jednog od osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, udala se za njega i preselila se u Hrvatsku. U Pragu bila je članica Sokola, gdje je upoznala vrijednost tjelesnog vježbanja. I sama je redovito pješačila, plivala, planinarila i skijala. Kada je godine 1871. na poticaj Ivana Filipovića osnovan Hrvatski pedagoško-književni zbor, Marija Fabković bila je jedina žena – suosnivač i član.

27. srpnja 1982. godine osnovana je Matica dalmatinska, udruga koja je, poput Matice ilirske, kasnije Matice hrvatske, podupirala izdavačku djelatnost i rad udruga u kulturi.

28. srpnja 1867. godine počela je s radom prva sekcija JAZU-a.

28. srpnja 1741. godine umro je u Beču Antonio Vivaldi, talijanski kompozitor.

28. srpnja 1874. godine u Ločkoj Vasi kraj Huma na Sutli rođen je Viktor Kovačić, hrvatski arhitekt. Učio je kod nekoliko zagrebačkih arhitekata, a svojim je djelima pridonio današnjem izgledu Zagreba. Najvažnija djela su stambena palača Frank, crkva svetoga Blaža, prva građevina u Hrvatskoj koja ima kupolu od armiranoga betona, te zgrada Burze. Umro je 21. listopada 1924. u Zagrebu.

28. srpnja 1885. godine rođen je Branko Gavella, hrvatski kazališni djelatnik.

29. srpnja 1981. godine vjenčali su se Charles i Diane.

29. srpnja 1856. godine umro je Robert Alexander Schumann, njemački kompozitor.

29. srpnja 1890. godine umro je Vincent van Gogh, nizozemski slikar.

29. srpnja 1845. godine, nakon pobjede mađarona na zagrebačkim županijskim izborima, izbili su nemiri. Vojska je zapucala u narodnjačku masu – 13 osoba je poginulo, a 27 ih je ranjeno (neki od njih kasnije su podlegli ranama).

29. srpnja 1962. godine rođen je Miroslav Škoro.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika