Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krenuo pro­gram za Hr­va­te u Općini Bač

Prva emisija »Zvuci bačke ravnice« na hrvatskom jeziku emitirana je 28. srpnja na valovima Radio Bačke u terminu od 19 do 20 sati. Ova radijska emisija posvećena je životu i radu Hrvata u bačkom Podunavlju, a teme emisija bit će u funkciji očuvanja njihovoga identiteta i kulturne baštine.
    Glavni i odgovorni urednik emisije je predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog i prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani Pavle Pejčić, a njegov je zamjenik župnik iz Plavne vlč. Stipan Bošnjak, koji je bio inicijator pokretanja ove radijske emisije. Pokraj njih, u kreiranju programa sudjeluju urednik vijesti Ivica Straćinski, urednica kulturnog programa Kristina Klinovski i urednica glazbenog programa Marija Ihas.
PRVA EMISIJA: Nakon uvodne špice emisije, slušateljima se obratio Pavle Pejčić: »U ovome svečanom i povijesnom momentu izgovaram: ovo je mali korak za ovu medijsku kuću, ali zato velik korak za hrvatski narod koji na ovim prostorima živi već stoljećima. Ovim korakom nam je omogućeno da se čuje i naš glas. Omogućeno nam je ostvarivanje naših građanskih prava. Naš je cilj graditi mostove tolerancije i razumijevanja. U tom pravcu želimo da ide ova emisija. Prošle su dvije godine kako je dozvoljen rad Hrvatskom kulturno-umjetničkom i prosvjetnom društvu ‘Dukat’. U Društvu postoji, pokraj dramske i folklorne sekcije, i sekcija za medije. Prije sedam mjeseci podnijeli smo molbu za uvrštenje u program Radio Bačke i prigodne emisije na hrvatskom jeziku. Naši razgovori s upravom Radija urodili su plodom i danas u ovim večernjim satima započinjemo emisiju kojoj smo dali naziv ‘Zvuci bačke ravnice’. Neka emisija krene«, kazao je Pavle Pejčić, poslije čega je uslijedila glazbena numera u izvedbi »Najboljih hrvatskih tamburaša«.
VIJESTI I TEMATSKI BLOKOVI: U daljnjem tijeku programa slijedile su vijesti, među kojima i vijest o skorom otvorenju graničnog prijelaza Vajska-Vukovar koje se predviđa koncem listopada kada će započeti prometovati feribot koji će se dobiti na dar, kao rezultat suradnje Općine Bač i nizozemskog grada Vlista, zatim je išla vijest o održanoj osnivačkoj konferenciji multietničkih gradova jugoistočne Europe u Zagrebu, kao i vijest o Likovnoj koloniji za djecu školske dobi koja će se održati koncem kolovoza u Baču, a na kojoj će osim djece iz Općine Bač sudjelovati i djeca iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Srbije i Crne Gore.
    Nakon vijesti, na programu je bio tematski blok »Povijest-učiteljica života«, o povijesti imena Šokac, potom je emitiran ‘književni kutak’ u kojemu se govorilo o djelu pučkog pjesnika iz Bođana Josipa Dumendžića Meštra, a slušatelji su mogli čuti i njegove pjesme.
OČUVANJE IDENTITETA I KULTURNOG NASLIJEĐA: U daljnjem tijeku emisije, slušatelje i kreatore programa pozdravila je predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Maja Foretić Pećnik, a slušateljima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk.
    »Danas je velik dan za ovu ustanovu, za sve građane Općine Bač i bačkog Podunavlja, a osobito za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u ovoj regiji. Hrvati u bačkom Podunavlju imaju radijsku emisiju na vlastitom jeziku koja će biti u funkciji očuvanja njihovog identiteta i kulturnog naslijeđa. Radujem se toj istini i čestitam inicijatorima, tvorcima i realizatorima ovog projekta. Ostvarili smo elementarna prava na informiranje zahvaljući energiji vrijednih ljudi iz Plavne, Vajske i Bača. Bez vlč. Stipana Bošnjaka, Pavla Pejčića, Kristine Klinovski, Marije Ihas i Ivice Straćinskog ove emisije ne bi bilo«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk i istaknuo da Izvršni odbor HNV-a izražava zahvalnost inicijatorima ovog projekta, uz iskrene čestitke i želje za uspjehom, a naglasio je i važnost razumijevanja lokalne samouprave i djelatnika Radio Bačke za ovaj pothvat, što zaslužuje posebnu zahvalnost.
    Emisija je sadržavala i brojne glazbene priloge, a slušatelji su među ostalom glazbom mogli uživati i u pjesmama Krunoslava Slabinca i Miroslava Škore. Emisiju je odjavio vlč. Stipan Bošnjak, koji je bio domaćin prve emisije »Zvuci bačke ravnice« koja je emitirana na hrvatskom jeziku.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika