Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi ko­rak ka ostva­ri­va­nju pra­va

U petak 29. srpnja osnovana je Mjesna organizacija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u još jednom vojvođanskom gradu, ovoga puta u Vrbasu. Osnivanju su nazočili pokraj osnivača iz Vrbasa, čelnici stranke – predsjednik Petar Kuntić i dopredsjednici Josip Gabrić, Dujo Runje i Martin Bačić, te član Općinskog vijeća Vrbasa Aleksandar Babić.
    Osnivačka skupština je usvojila Odluku o osnivanju podružnice, Pravilnik o radu podružnice te je formiran sedmeročlani odbor koji će na svojoj sljedećoj sjednici izabrati predsjednika ove mjesne organizacije.
I U VRBASU ŽIVE HRVATI: Obraćajući se na početku skupa Josip Gabrić je kazao da u Vrbasu živi 800 Hrvata, što predstavlja dva posto stanovnika, što nikako nije mali broj, već predstavlja značajan broj građana koji mogu puno toga uraditi kako za razvoj Općine Vrbas tako i za ostvarivanje prava hrvatske nacionalne manjine. Gabrić je istaknuo značaj nedavnog posjeta predsjednika matične domovine, Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića prigodom svečanog obilježavanja petnaestogodišnjice DSHV-a, te je kazao kako je najvažniji problem koji za sada nije riješen da se pozitivna diskriminacija spram nacionalnih manjina unese u Ustav i izborni zakon.
    Predsjednik stranke Petar Kuntić predočio je prioritete stranke te je kazao kako je u ovome trenutku najvažnije osigurati neposrednu zastupljenost nacionalnih manjina u zakonodavnim tijelima što je i obveza države prema Sporazumu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj. »Jedino neposredna zastupljenost predstavnika hrvatske manjine odgovara tom sporazumu«, rekao je Kuntić te je istaknuo kako je to zadaća na kojoj stranka u ovom trenutku veoma aktivno radi.
PRVI KORAK: Predstavnik općinske vlade Aleksandar Babić je čestitajući na organiziranju mjesne organizacije DSHV-a kazao kako je ovo prvi korak ka ujedinjavanju i organiziranju hrvatske nacionalne manjine u tom gradu, budući da nisu postojali nikakvi oblici organiziranja do tada, te da će taj čin, iako neće značajnije promijeniti sliku na političkoj sceni Vrbasa biti jako značajan za hrvatsku nacionalnu manjinu i na korist svih građana toga grada.
    »Međudržavni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina potpisan između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore temelj je na kojemu ćemo graditi naš rad. Ljudi iz inicijativnog odbora koji su prisutni ovdje čestiti su i vrijedni građani koji se nemaju čega stidjeti i koji mogu povesti mlade naraštaje koji trebaju slobodno kazati da su oni Hrvati kao što to kažu Mađari, Rusini, Srbi i Crnogorci i samo svojim kvalitetama krčiti dalje put, a nacionalna pripadnost im ne može biti niti prednost ali ni mana«, kazao je Dragan Jurekić, predsjedavajući Osnivačke skupštine.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika