Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obična par­ni­ca ili po­li­tički pro­ces?

U situaciji nakon podnošenja kaznene prijave od strane Bunjevačke stranke protiv predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića zbog navodnog kaznenog djela – izazivanja nacionalne mržnje, pitali smo odvjetnika Hrvatskog nacionalnog vijeća Belu Ivkovića o tijeku sudskog procesa koji se vodi protiv dužnosnika HNV-a i djelatnika NIU »Hrvatska riječ« Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, koji je pokrenut 17. studenoga  2004. godine, podizanjem tužbe RTV Novi Sad, a radi zabrane navodnog govora mržnje.
HNV KAO UMJEŠAČ U PARNICI: Nakon odluke HNV-a da se Vijeće umiješa u parnicu štiteći tužene Dušicu Dulić i Zvonimira Perušića, Općinskom sudu u Novom Sadu podnesen je koncem svibnja 2005. godine prijedlog za miješanje u parnicu, o čemu Bela Ivković kaže:
    »Zakon o parničnom postupku predviđa mogućnost miješanja u parnicu. Prema članku 208. toga Zakona, osoba koja ima pravni interes da u parnici koja je u tijeku među drugim osobama jedna od stranaka uspije, može se pridružiti ovoj stranci. Umješač može stupiti u parnicu tijekom cijelog postupka sve do pravosnažnosti odluke o tužbenom zahtjevu, kao i tijekom postupka nastavljenog izjavljivanjem izvanrednog pravnog lijeka, a izjavu o stupanju u parnicu umješač može dati na ročištu ili pismenim podneskom. HNV kao umješač nije protiv zabrane govora mržnje, ali smatra da za to nema osnove u slučaju koji se stavlja na teret tuženima i zbog toga je podnesen prijedlog za miješanje u parnicu«.
    Pokraj iznesenog, u prijedlogu za miješanje u parnicu navodi se da HNV smatra kako je ta tužba podnesena zbog zastrašivanja tuženih i svakog drugog da se više ne bi usudili tražiti informiranje na hrvatskome jeziku ili se buniti što tih sloboda nema. Umješač prema članku 19. stavak 7. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina »predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti službene uporabe jezika, obrazovanja i informiranja na jeziku nacionalne manjine…« i stoga ima interes da tuženi uspiju u ovom sporu i na osnovi svega iznesenog traži dozvolu Suda za miješanje u ovom sporu na strani tuženih.
PROTIVLJENJE TUŽITELJA: »U mjesecu srpnju stigao je podnesak tužitelja, kojim se RTV Novi Sad protivi miješanju u parnicu HNV-a, navodeći protivljenje zbog toga što smatra da se pokretanjem ovog postupka od strane tužitelja ne dira u prava hrvatske nacionalne manjine, odnosno što prava pripadnika nacionalne manjine pokretanjem ovog postupka nisu ni povrijeđena, a niti ugrožena. Tužitelj navodi protivljenje i zbog toga što smatra da ovaj spor nije pokrenut protiv tuženih kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Pokraj toga, tužitelj ističe kako je miješanje u parnicu, s razlogom kako je to u prijedlogu navedeno od strane predlagača, u suštini prijedlog za pretvorbu ovog postupka u politički proces«, kaže Bela Ivković i zaključuje da će Sud nakon što je primio i podnesak tužitelja odlučiti o dozvoli za miješanje HNV-a u sporu na strani tuženih.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika