Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuva­nje tra­di­ci­je du­ge se­dam­de­set go­di­na

U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« proteklog je vikenda po jubilarni, 70-ti put održana tradicionalna manifestacija Dužionica, kojom bunjevački Hrvati u Somboru i okolici obilježavaju završetak žetve. Ovo je manifestacija koju Društvo organizira od svoga osnutka 1935. godine.
    »Dužionica 2005.« je otpočela programom naslovljenim »Tragovi dobrote« koji je upriličen u petak 29. srpnja u Velikoj dvorani HKUD »Vladimir Nazor«.
SADRŽAJAN KULTURNI PRORAM: Bogat i sadržajan kulturni program na samom početku večeri obilježilo je otvorenje izložbe starih svetih slika, raspeća i svetih knjiga. Na osnovi raspisanog oglasa Društva povodom ove izložbe i prikupljačkim angažmanom njegovih članova, izložba je realizirana s brojem od oko stotinu skupljenih eksponata. U prikupljanju eksponata, kako je napomenuto, najviše se istaknula članica Društva, Katarina Firanj.
    Izložbu, za čije je organiziranje bila zadužena dramsko-recitatorska sekcija HKUD-a »Vladimir Nazor« čija je voditeljica i pročelnica Marija Šeremešić (koja je ujedno i vodila cjelokupni program ove večeri), otvorio je predsjednik istoimenog Društva, Šima Raič.
    Nakon otvorenja izložbe, velikom broju nazočnih predstavljeno je i ovogodišnje izdanje zbirke pučke poezije »Lira naiva 2005«. Ovom prigodom svoje pjesme zastupljene u zbirci mogućnost su dobili s publikom podijeliti njihovi autori uglavnom iz Sombora i okolice, koji su bili sudionici tradicionlnog pjesničkog susreta, ove godine održanog u Golubincima.
PREDSTAVLJANJE BANDAŠA I BANDAŠICE: Uslijedio je recital posvećen kruhu i žitu »Tragovi dobrote« po kome je i cijela večer nosila naziv, a u izvedbi članova dramsko-recitatorske sekcije Društva.
    Vrhunac večeri bilo je predstavljanje ovogodišnjeg bandaša i bandašice, što je bila prigoda da ih publika upozna prije nego što će ih zastupati u nedjeljnoj centralnoj proslavi.
    Za ovu godinu titulu bandaša ponio je učenik srednje Tehničke škole Ivan Džinić s Bezdanskog puta, koji je petogodišnji član tamburaške, dramsko-recitatorske i folklorne sekcije Društva. Za njegovu pratilju, bandašicu, izabrana je Marijana Mijić, po struci tehničar-modelar odjeće, inače desetogodišnja članica folklorne sekcije Društva.
    Na kraju programa, dr. Marija Matarić je predstavila novi broj lista »Miroljub« u kojemu se nalaze prikazi aktualnog rada i aktivnosti ovog somborskog hrvatskog Društva.
CENTRALNA PROSLAVA: U nedjelju 31. srpnja centralna proslava Dužionice otpočela je okupljanjem sudionika i gostiju u prostorijama Društva. Povorku do crkve predvodili su mladi odjeveni u narodne nošnje šokačkih i bunjevačkih Hrvata na čelu s ovogodišnjim bandašom i bandašicom. Po toplom danu odjeveni u noš-nje, svoj doprinos veličini manifestacije pokraj članova domaćeg Društva, dali su i članovi hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Srijemske Mitrovice, Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Subotice, kao i članovi KUD »Lemeš« – ovogodišnji lemeški bandaš i bandašica  Marko Vilić i Tamara Brkić. Povorku je pratila i glazba tamburaša HKUD »Vladimir Nazor«, poznatih pod imenom »Zlatni zvuci«.
    Svečana sveta misa zahvalnica za ovogodišnje darove žetve služena je u crkvi Svetog trojstva. Misu je služio dekan somborski i župnik istoimene župe preč. Josip Pekanović, skupa sa župnikom crkve sv. Križa u Somboru, vlč. Lazarom Novakovićem, priorom karmelićanskog samostana Anđelkom Jozićem te gostom iz Kanade, misionarom fra Ilijom Puljićem.              
DARIVANJE I ZAHVALNOST: U svojoj propovijedi, vlč. Novaković, je između ostalog, kazao: »Mi smo ovdje danas da Bogu reknemo hvala što nas je pratio u našem radu, što je zalijevao naše njive i dao da naše žito dozrije, i da tako naš znoj, naša muka, naši žuljevi, budu nagrađeni ne samo zemaljskim kruhom, nego da ta marljivost i taj rad, budu nagrađeni i zahvalnošću ljudskoga srca.« Podsjećajući na potrebu i spremnost kršćana da i drugima daruju sve ono što im Isusova ljubav pruža, Novaković je istaknuo: »Zato nas Isus treba na ovome svijetu, on treba naše sposobnosti, naše muke i naše darove, da bi istinski oživio, ljubio i spasavao današnjeg čovjeka.«
    Na kraju mise vlč. Pekanović se zahvalio predstavnicima Općine na provedbi aktualnog projekta obnove krova crkve u kojoj je sveta misa zahvalnica služena, te za razumijevanje potreba koje ova kršćanska zajednica u Somboru ima.
PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA: Nakon svete mise, povorka sudionika se uputila k centralnom somborskom trgu Svetoga trojstva, gdje je odigrano veliko bačko kolo. Povorka je potom nastavljena do zgrade Skupštine Općine u kojoj je upriličen svečani prijem kod gradonačenika.
    Pozdravljajući sve nazočne gradonačelnik Jovan Slavković je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo i posebna čast ugostiti sudionike Dužionice. Bandašica Mirjana Mijić se u ime HKUD »Vladimir Nazor« zahvalila gradonačelniku na prijemu te u svom govoru, između ostalog istaknula: »Narod koji ima tradiciju je bogat narod. Zato mi Dužionicu proslavljamo kao jednu od nasvečanijih manifestacija našeg Društva. Obogaćujemo je i oplemenjujemo na uspomenu naših predaka koji su često u veoma teškim uvjetima obavljali žetvu, ali su po svršetku bili sretni i davali zahvalnost Bogu za to. Kruh nije samo plod žitnih polja, on je znak zajedništva dok ga zajedno blagujemo, on je znak ljubavi dok ga zajedno dijelimo. On nije samo pečeno brašno, kruh je više od kruha.«
SIMBOLIČNA GESTA PREDAJE KRUHA: Gradonačelniku i njegovim suradnicima darovan je osvećeni kruh od novog žita pripremljen, kako je bandašica istaknula, na način na koji su to nekada činile majke i bake.
    Zahvaljujući se gostima Slavković je kazao sljedeće: »Vi ste završili jedan veliki posao i ovaj kruh koji ste mi danas uručili, kako je kazano na misi, simbolizira našu duhovnu hranu za buduća pregnuća koja su pred nama. Pred nama je mnogo posla, dobra vremena neće se sama dati, ona će doći tako što ćemo mi da ih zavrijedimo.«
    Proslava je nastavljena svečanim ručkom u Hrvatskom domu. Ova jubilarna proslava Dužionice vjerojatno će se dugo pamtiti i po činjenici da je uspjela, koliko je to iz različitih razloga bilo mogućno, okupiti neke od onih koji su tijekom sedam desetljeća duge tradicije nosili titule bandaša ili bandašice.
    U večernjim satima održan je i posljednji dio ovogodišnjeg tradicionalnog svetkovanja Dužionice – »Bandašicino kolo«.

g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika