Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­hva­la za da­ro­ve ro­da pšeni­ce

U sklopu žetelačkih svečanosti »Dužijanca 2005.« održana je 31. srpnja manifestacija zahvale za žetvu u Maloj Bosni u župi Presvetog Trojstva u organizaciji župe, Kulturno-umjetničkog društva »Ravnica« i Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović«.
    Dužijanca u Bajmoku otpočela je svečanim dolaskom na fijakeru bandaša Ivana Matkovića i bandašice Svetlane Babijanović pred crkvu Presvetog Trojstva. Bandaša i bandašicu ispred crkve je dočekao vlč. Ivan Prćić, koji ih je uveo u crkvu kroz špalir mladih obučenih u noš-nje bunjevačkih Hrvata.

SVEČANOST: Na početku svete mise zahvalnice, na koju su vjernici došli zahvaliti se Bogu na darovima žetve, vlč. Ivan Prćić pozdravio je vjernike i vlč. Mihu Kraljevića iz đakovačko-srijemske biskupije, koji je predvodio misu. Vlč. Miho Kraljević čestitao je vjernicima Dužijancu, a zatim je uslijedio blagoslov žita. Nakon čina kajanja i ispovijedi vjernika, za misna čitanja bandaš Ivan Matković i bandašica Svetlana Babijanović čitali su riječ Božju, nakon čega je vlč. Kraljević čitao dio svetog Evanđelja po Mateju, a potom je održao propovijed.
    »Ovo je dan svečanosti. Svaki je dan Gospodnji, ali u životu pojedinaca i zajednice postoje datumi koji se posebno urezuju u srca. Ovo je dan kada je Bog razveselio naša srca darovima roda pšenice. Ova sveta misa je svečanost zahvale na tim darovima. Rijetke su prigode kada se nosi narodna nošnja, ali danas se i ljepotom narodnih nošnji iskazuje koliko je ovo svečani trenutak«, kazao je vlč. Kraljević i istakao kako se trebamo sjetiti i onih siromašnih, jer danas je na svijetu od troje ljudi samo jedan sit, a dvoje gladnih, što je problem čovječanstva.
ŽETEOCI SE TREBAJU PONOSITI SVOJIM RADOM: »Domaćini se trebaju ponositi svojim radom, a svi ste vi žeteoci sudionici kod oltara, jer se hostija, kruh pripravljen za slavlje katoličke euharistije, jedan od sedam sakramenata, znak Kristove trajne prisutnosti među vjernicima, pravi od pšeničnog brašna«, kazao je vlč. Miho Kraljević, nakon čega su mladi obučeni u narodne nošnje podijelili klasja žita vjernicima.
    Na svetoj misi zahvalnici u Bajmoku bili su nazočni i gradski bandaš i bandašica Siniša Kujundžić i Kristina Ivanković, zamjenik predsjednika Općine Subotica i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, kao i predsjednik Mjesne zajednice Mala Bosna Andrija Bašić Palković. U večernjim satima u župi Presvetog Trojstva održano je »Bandašicino kolo«, a svirao je tamburaški ansambl »Hajo«.                                       Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika