Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tra­di­ci­o­nal­na žetve­na svečanost Hr­va­ta

Sastanak Glavnog organizacijskog odbora »Dužijance 2005.« održan je 2. kolovoza u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Predsjednik Odbora Grgo Kujundžić izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog odvijanja do sada okončanih manifestacija žetvenih svečanosti, jer su te priredbe prema mišljenju publike, sudionika i organizatora dobro uspjele.
    Grgo Tikvicki je iznio zadovoljstvo zbog uspješne manifestacije »Takmičenje risara« na Bikovu, na kojemu je pred brojnom publikom prikazano ručno košenje žita kao u stara vremena, kao i rad starih strojeva koji su se nekada koristili u žetvi, a napomenuo je i uspjeh XX. Saziva »Prve kolonije naive u tehnici slame« koji je održan u Tavankutu. Izložba nastalih radova na Koloniji moći će se pogledati na izložbi u vestibilu Gradske kuće u Subotici 12. kolovoza. Grgo Kujundžić je naglasio i dobro organizirane žetvene svečanosti koje su održane u župama u okolici Subotice.
NATJECANJE ARANŽERA, KNJIŽEVNA VEČER I IZLOŽBA: O organizaciji natjecanja aranžera izloga u Subotici govorio je Dejan Kovač. U natjecanju koje je započelo 3. kolovoza sudjeluje deset aranžera, a pobjednik će biti proglašen 11. kolovoza na književnoj večeri u HKC »Bunjevačko kolo«, a za predsjednicu žirija predložena je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković, što je na Odboru i prihvaćeno.
    O književnoj večeri u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost, koja će se održati 11. kolovoza u »Bunjevačkom kolu«, govorio je književnik Milovan Miković. Na književnoj večeri bit će predstavljeno djelo subotičkog književnika Lazara Franciškovića, nakon čega će vlč dr. Andrija Kopilović. govoriti o radu s. Mirjam Pančić, ravnateljice katedralnog zbora »Albe Vidaković«, a u tijeku književne večeri bit će uručene i »Antuševe« nagrade.
    U daljnjem tijeku sastanka Jozefina Skenderović je predočila da će u galeriji subotičkog Likovnog susreta 9. kolovoza biti otvorena izložba »S Božjom pomoći« na kojoj će posjetitelji moći vidjeti retrospektivu slika u tehnici slame s obzirom na jubilej XX. Saziva »Prve kolonije naive u tehnici slame«, kao i radove u toj tehnici vezane za temu euharistije.
TAMBURAŠKA VEČER, SVEČANO VEČERNJE I SKUPŠTINA RISARA: U sklopu programa »Dužinaca 2005.« održat će se i Tamburaška večer u centru grada s izborom pratioca bandaša i bandašice, a Grgo Kujundžić je kazao da će na svečanom večernjem 13. kolovoza u subotičkoj katedrali svete Tereze Avilske gost biskup biti mons. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski.
    Članica Odbora Ružica Šimić rekla je kako će na Skupštini risara koja će se održati 13. kolovoza u centru Subotica, biti nazočni i Ivan Gedović i Alojzija Bašić Palković iz Tavankuta koji su proglašeni najboljim risarskim parom na »Takmičenju risara«, a nakon Skupštine risara slijedi folklorna večer.
PREDAJA NOVOG KRUHA GRADONAČELNIKU: Središnja manifestacija ovogodišnje Dužijance otpočet će 14. kolovoza ispraćajem bandaša i bandašice iz župe sv. Roka, nakon obreda blagoslova, kada će se formirati svečana povorka koja će ići do katedrale sv. Tereze Avilske. U svečanoj povorci bit će barjaktar-jahač, konjanici jahači, kočija-karuce s krunom, svečani fijakeri i »kraljice«, a u povorci će biti bandaši i bandašice iz Tavankuta, Starog Žednika, Bajmoka, Male Bosne, Sombora, Đurđina, Ljutova, Svetozara Miletića, kao i gradski bandaš i bandašica i prvi, drugi i treći par najljepših pratioca.
    Sveta misa će biti na platou iza katedrale od 10 do 11,30 sati, a nakon mise povorka će krenuti prema centru grada, a oko podneva, uslijedit će ceremonija predaje novog kruha gradonačelniku na bini u centru Subotice, što je i kraj programa.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika