Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Task For­ce Me­e­ting 2005.

U organizaciji neformalne skupine mladih subotičkih novinara uspješno je okončan četverodnevni seminar namijenjen novinarskom usavršavanju.
    Uz pomoć Foruma europskih studenata novinarstva (FEJS), čije je sjedište u Bruxellesu i Omladinskog fonda iz Subotice, ovaj je grad tijekom četiri dana ugostio trideset mladih novinara i studenata novinarstva iz desetak europskih zemalja (Belgije, Grčke, Portugala, Turske, Finske i Hrvatske).
PROMIDŽBA NOVINARSTVA: Radionice su se organizirale na temu novinarske etike i bile su otvorene za sve zainteresirane novinare lokalnih medija, kao i aktiviste nevladinog sektora. U krugu glavne teme obrađivale su se i radionice poput Profesionalizam u radu u medijima, Položaj lokalnih medija u različitim sredinama, žuto novinarstvo-tabloidi i slične teme.
    Aktivnim sudjelovanjem u radionicama i novinari su imali prigodu čuti zanimljiva iskustva, prijedloge i primjere iz novinarske prakse, a putem diskusija iznosili su i svoje ideje. »Cilj ovih radnih sastanaka je bila promidžba novinarstva, razmjena iskustva između novinara iz različitih sredina i promocija Foruma europskih studenata novinarstva. Ovim usavršavanjima omogućuje se veća kvaliteta rada, mobilnost i pokretljivost mladih novinarima širom europskog kontinenta«, objašnjava organizator skupa, član FEJS-a, Davor Marko.
ARISTOTELOVA TRILOGIJA: Forum europskih studenata novinarstva – FEJS – službeno je predstavljen prezentacijom Godišnjeg kongresa FEJS-a koji će biti održan u Ateni (Grčka) 2006. godine. Ovom prigodom mladi su novinari iz Grčke predstavili svoju zemlju, kongres, temu, te su iznijeli svoje ideje, nakon čega je uslijedila rasprava kako bi se što bolje razradio program kongresa. »Godišnji kongres zamišljen je kao Aristotelova trilogija Ethos, Pathos, Logos što obilježava tri dana kongresa, a simbolika je Etike, Emocije u izvještavanju i Logike u novinarstvu. Pokraj prezentacija i debata sudionici predstojećeg kongresa u Ateni imat će prigodu upoznati se s radom medija, te znamenitostima Grčke«, otkriva nam glavna organizatorica predstojeće godišnje konferencije FEJS-a Ioanna Kapetanaki.
    U slobodno vrijeme organizirano je neformalno druženje sa gostima iz inozemstva prijemom u Factory cafe-u, tulumom u restoranu »kod Miška«, obilaskom Palića, zatim kupanjem u Termalnom bazenu, kao i party-em, u kafeu »Sax« s disko glazbom.

 O. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika