Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O zavičajnoj povijesti

RUMA – U ljetnoj bašti HKPD »Matija Gubec« iz Rume s početkom u 20 sati, uz nazočnost brojnih članova i prijatelja društva održana je svečana promocija »Vesnika« u izdanju Zavičajnog društva iz Rume.
    Zavičajno društvo – Ruma osnovano je prije četiri godine i bavi se očuvanjem i njegovanjem povijesti grada Rume a čine ga kako sadašnji tako i nekadašnji žitelji Rume i njihovi potomci, a kao jednu od svojih najvašnijih zadaća u budućnosti društvo je zacrtalo uspostavljanje i obnav-ljanje veza s uspješnim i poznatim Rumljanima diljem Europe i svijeta.
    Na veoma uspješno organiziranoj i posjećenoj promociji koju je otvorio i vodio Ratko Racković predstavljeni su iznimno zanimljivi i vrijedni tekstovi objavljeni u izdanju Vesnika. Sam Racković je objavio testove »Koncert Sto rumskih tamburaša-Miši Kunu u spomen« o koncertu 16 trav-nja povodu 86. obljetnice HKPD »Matija Gubec« posvećenom Mihajlu-Miši Kunu, zatim tekst »Mileva Marić-Ajnštajn i Ruma« o supruzi poznatog nobelovca Alberta Ajnšajna inače Rumljanki, kao i tekst »Krstići« o znamenitoj rumskoj obitelji čiji su članovi već tri generacije parosi pravoslavne Vaznesenske crkve u Rumi.
    Božidar Pauković je govorio o tekstu »Tajne rumske ciglane« Momira Amidžića o velikom otkriću skupine svjetskih znanstvenika na potezu rumske ciglane a radi se o ostatcima pećinskog medvjeda Ursus Spaleus Minor starim oko 350.000 godina. Đorđe Bošković je napisao tekst »Gde se nalazila tvrđava Arpataro« gdje iznosi svoje nedoumice o mjestu na kom se nalazila srednovijekovna tvrđava za koju se smatra da je najstarija naseobina na području današnje Rume, kao i tekst »Statut autonomnog i poveljnog Trgovišta Ruma iz 1883.« koji govori o organizaciji vlasti u Rumi u tom vremenu. Isto tako Đorđe Bošković je govorio i o tekstu Snežane Joksić »Tragom nestalog spomenika« gdje se govori o sudbini starog a sada uklonjenog spomenika na Starom vašarištu u Rumi u obliku križa a koji je kao zaštitni spomenik pastira podigao 1852. godine vlaški pastir Sima Flore. Tekst »Sava Janković« o svom poznatom pretku slikaru, pjesniku, piscu i inženjeru govorio je Dragomir Janković.
    U »Vesniku« je još objavljen tekst prota Jovana Jovičića o izgradnji Svetosavskog doma u Rumi kao i pjesma Josipa Jurce »Rumo ljepotice«. Na promociji su o glasilu Zavičajnog društva-Ruma govorili još i Branislav Antić i Robert Pajšl a promociju su sa par pjesama otvorili članovi malog tamburaškog sastava društva koji su goste i nakon završetka službenog dijela zabavljali do kasnih večernjih sati.
 Nikola Jurca

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika