Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Regije

Projekcija filmova o zaštićenom rezervatu prirode  
Gor­nje Po­du­na­vlje

BAČKI MONOŠTOR – Dva izuzetna filma koja predstavljaju prirodne ljepote Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje« prikazana su u nedjelju 31. srpnja u Bačkom Monoštoru, u Centru građanskih aktivnosti s početkom u 19 sati. Projekcija je organizirana u okviru pilot projekta animatora kulture Kulturnog centra »Laza Kostić« iz Sombora. Potporu i pomoć pružili su JP »Vojvodinašume« Šumska uprava Bački Monoštor i Mjesna zajednica Bački Monoštor.
    Filmove Srđana Đuranovića »Gornje podunavlje« i Nenada Mikalačkog »Dunavom kroz Vojvodinu« vidjeli su monoštorci, ali i gosti iz Novog Sada, Pivnica, Osijeka i Sombora. Biljana Latić, biolog, zaposlena u JP »Vojvodinašume« prezentirala je prisutnima osnovne podatke o veličini i značaju rezervata »Gornje Podunavlje«, ali je istakla i potrebu razvijanja ekološke svijesti kod mještana sela koja se nalaze u zaštićenom području. Pregršt biljnih i životinjskih vrsta u Monoštorskom ritu spadaju u zaštićene vrste I., II. ili III. kategorije i poznate su većini monoštoraca, ali je malo tko od njih zaista svjestan značaja i potrebe za njihovim očuvanjem.
    Nakon projekcije, dogovoreni su dalji koraci ekološkog angažiranja na području Bačkog Monoštora, a glavni akteri budućih aktivnosti po svoj prilici biće Mjesna zajednica, JP »Vojvodinašume«, Udruženje »Propeler«, Zavod za zaštitu prirode Novi Sad i volonteri koji će od 10. do 20. kolovoza boraviti na ovim prostorima u okviru Međunarodnog volonterskog kampa s ciljem istraživanja lokaliteta u Zaštićenom rezervatu.
    Dogovor i razumijevanje predstavnika organizacija o potrebi razvijanja ekološke svijesti na ovim prostorima predstavljaju dobru osnovu za reguliranje i rješavanje ekoloških potreba i problema Gornjeg Podunavlja, s posebnim akcentom na Bački Monoštor.
A. Forgić

 

-----

 

Akcija Mjesne zajednice
Na­gra­de za naj­u­spje{ni­je osnov­ce

BAČKI MONOŠTOR – U subotu 30. srpnja 2005. godine u prostorijama knjižnice u Bačkom Monoštoru, Mjesna zajednica je upriličila domjenak za sve učenike od V. do VIII. razreda koji su školsku godinu završili skroz odličnim uspjehom. Učenicima su predsednik Savjeta MZ Marko Štrangar i tajnik MZ Zoran Miler uručili prigodne poklone, a zatim su svoje dobre rezultate svi skupa proslavili u Piceriji »M« uz pizzu i sokove.
    Ovo je druga godina za redom kako Mjesna zajednica ističe i nagrađuje dobre učenike, a osnovni cilj ove akcije je stimuliranje mladih da radom i zalaganjem kreiraju svoju budućnost, a time posredno osiguraju i budući razvoj sela.
    Monoštorski odlikaši su: Andreja Pangarić, Nenad Periškić, Emina Štrangar, Mario Kovač, Nenad Mučalov, Marijan Patarić, Anita Blažetin, Jelena Pilja, Milena Zetović, Dajana Mihajlović, Tamara Periškić, Sanela Šimunov, Andreja Balaž, Tanja Periškić, Branka Balaž, Jasmina Periškić, Bojan Francuz, Valentina Štrangar, Adrijana Mikić i Emina Mokriš.
    Đak generacije ove godine u Osnovnoj školi »22. oktobar« u Bačkom Monoštoru je Valentina Štrangar, koja je uz odlično učenje uspješna i na drugim poljima. Valentina je član Karate kluba »Nidan« iz Bačkog Monoštora, a ove godine je postala prvakinja države, što je kruna uspješnih takmičenja i osvajanja medalja na takmičenjima u susjednim državama. Valentina je također i stalni članica Kulturno umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« s kojima je sudjelovala na smotrama i festivalima u našoj i susjednim državama.
 Aleksandar Forgić

-----

 

Tradicionalno viteško natjecanje
Po~inje Sinj­ska al­ka
SINJ – Natjecanjima za Baru, 5. kolovoza, počinje 290. Sinjska alka. Tradicionalno viteško natjecanje sinjskih alkara koje evocira pobjedu naroda Cetinske krajine nad Turcima 15. kolovoza 1715. godine; slikovito natjecanje koje predstavlja spretan spoj jahanja na konju u galopu i gađanja kopljem dužine 295 cm u željezni kolut postavljen na konopcu u visini od 332 cm – u »alku«.
    Odvija se u tri trke; prvi dan trči se »Bara«, drugi dan »Čoja«, a treći »Alka«. Pobjednicima Bare i Čoje i slavodobitniku Alke dodjeljuju se novčane nagrade i prigodne plakete. Alka je dio šire manifestacije koja se odnedavno, pod nazivom Dani alke i Velike Gospe, održava od 20. srpnja do 20. kolovoza svake godine u Sinju.                       g

 

-----

 

Uspjeh Planinarskog kluba »Kazuk«
3152 metra bli`e suncu

BAČKI MONOŠTOR – Dejan Rajačić, član Planinarskog kluba »Kazuk« iz Bačkog Monoštora se zaputio put prelepog, ali surovog masiva Dolomitskih alpa u Italiji. Cilj je bila Marmolada (3342 m) najviši vrh ovog alpskog masiva. Pošto je glečer pod samim vrhom »radio« plan je promijenjen, tako da je novi cilj bio Pic Boa (3152 m) koji je i savladan 26. srpnja. Planinarski klub »Kazuk« je mali ali aktivan, bez izvora financiranja i donatora, ali se malo klubova može pohvaliti članstvom s ovolikom dozom entuzijazma i postignutim uspjesima.

A. Forgić

 

----

 

Žetvene svečanosti
Zahvala za nove plodove

BAČKI BREG –  Petu godinu zaredom Berešci održavaju žetvene svečanosti, pa su u prošlu nedjelju 31. srpnja u crkvi sv. Mihovila Arkanđela zahvalili Bogu za nove plodove i prinijeli kruh od novoga žita. Svetu misu je predvodio velečasni Davor Kovačević, a ovu svečanost su uveličali članovi HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«, koji su ukratko prikazali običaj negdašnje žetve, kada je bilo puno teže raditi i vršiti žito bez moderne mehanizacije, kada je bila veća neimaština, ali su se seljaci znali pomoliti prije i poslije rada i Boga blagosloviti i zahvaliti mu. Danas je ta zahvala ostala u običajima, a rijetko ili gotovo nikako u praksi. Ovom svečanošću su članovi društva pozvali mještane da »obnove zahvalu za dobivene plodove i da ne zaborave da je Bog upravitelj svih dobara«.
Z. G.

 

----

 

U Banji Junaković pokraj Apatina
Re­kor­dan po­sjet

APATIN – U Banji Junaković kod Apatina proteklog je vikenda zabilježen rekordan posjet od 3.500 gostiju dnevno, kazao je agenciji Beta upravnik Banje Dragiša Obradović. Banja Junaković ima 12 bazena s običnom i termalnom vodom, a gostima su na raspolaganju i drugi sadržaji, kao na primjer žurka s tehno glazbom i noćnim kupanjem. Osim kupača iz Apatina i Sombora, veliki je broj gostiju došao iz Hrvatske, pošto je granica udaljena svega oko 20 kilometara od Banje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika