Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­ter­kul­tu­ral­na raz­mje­na

SOMBOR – Mladi Somborci ponovno u Švicarskoj! Dvadesetoro mladih iz Sombora, Stanišića, Čonoplje, Bačkog Monoštora, Doroslova…, isto toliko mladih iz Osijeka i Belog Manastira (Hrvatska) i toliko iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja (BiH) s po tri voditelja sudjelovali su u programu Interkulturalne razmjene Fondacije Dječije selo Pestalozzi od 14. do 18. srpnja 2005. godine.
    Organizaciju, pripreme mladih, stalnu brigu o njima, animiranje i vođenje kroz program i u programu za somborsku grupu preuzeli su članovi Udruge »Ravangrad« – Manda, Lidija i Daniel. Za grupu iz Hrvatske odgovorna i zaslužna je ispred Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka – Spasenija Moro, rođena somborka i jedna od nominiranih za Nobelovu nagradu za mir u projektu »1000 žena za Nobelovu nagradu za mir 2005.«. Jasminka iz Gornjeg Vakufa, ispred Centra mladih, bila je glavna za skupina iz Bosne, ali i duša projekta.
DVA TJEDNA SKUPA: Dva tjedna su svi mladi bili zajedno na radionicama: Kultura i kulturna dimenzija, Radio – pravljenje radio emisije za Radio Dječjeg sela »Power up« na temu: dječja prava, interkulturalnost – sličnosti i razlike (povijest, kultura, običaji, religija, kulinarstvo) i Vizije (kako vidim sebe u budućnosti, kako svoju zemlju, kako svijet). Sportskim aktivnostima su se bavili organizirano u dobro opremljenoj sportskoj dvorani, a u slobodno vrijeme svugdje, na terenima i na travi. Uvečer se skupa pjevalo, gledali su se filmovi, sladilo se delicijama i voćem. Ili se samo čavrljalo, možda ozbiljno povjeravalo i razmjenjivalo, negdje s pogledom na zalazak sunca nad Bodenskim jezerom, pod drvetom, na klupi, pored česme, na terasi, na ljuljašci…
    Vikendom su bili organizirani izleti u Sent Galen, u Romanshorn na kupanje i vožnju brodom Bodenskim jezerom do Roršaha, planinarenje na Gebris i Hohe Buche. Kao kruna svega – cjelodnevni izlet planinskim vlakom na planinu Rigi, vožnja brodom Lucernskim jezerom i predivan grad Lucern!
    Koliko je tko od mladih dobio za ta dva tjedna u kući za dvadeset i troje, i s još dva puta toliko mladih u svim programima i razmjenama, od susretljivih i nasmejanih članova tima u Dječjem selu – Damiana, Amara, Kristin, Martine, Lukasa, Jonasa, Floriana, Aleksa, Olje, Daniela, koliko je dobio i obogatio se tolikim susretima na ulicama, brodovima, vlakovima, planini? Jesu li zapamtili Arnea Engelia, koji je proveo s njima dva dana i baš sa svakim razgovarao, koji je izmislio ovu priču! U priči su mladi svako pojedinačno, njihovi roditelji, njihovi voditelji, grad Sombor, Gemeinde Gemeinsam Bodensee/Rhein, Fondacija Dječje selo Pestalozzi, Arne Engeli. Svatko je unio dio sebe: radom, brigom i vremenom, novcem, kreativnošću, aktivnošću, brigom za druge, težnjom za boljim svijetom.
Manda Prišing

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika