Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Regije

Milorad Đurić, pokrajinski tajnik za informacije
Ne­pri­hva­tlji­ve pred­lo`ene iz­mje­ne Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji

NOVI SAD – Pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić, rekao je za Betu kako su predložene izmjene Zakona o radiodifuziji za Vojvodinu »neprihvatljive, jer povećavaju stupanj konfuzije, koja i inače postoji u ovoj oblasti«. Đurić je na konferenciji za novinare u Izvršnom vijeću Vojvodine prošloga četvrtka ocijenio »da se suštinski problemi u medijskoj sferi sigurno ne mogu riješiti prolongiranjem primjene zakona, već samo većim radom na njihovome otklanjanju«.
    Đurić je prosvjedovao zbog prijedloga da se iz Zakona izbriše treći stavak 32. članka, jer bi time Vojvodina ostala bez svog predstavnika u Savjetu za radiodifuziju, »što je loša vijest koja govori o nedostatku koncepcije Ministarstva kulture i medija i Vlade Srbije«.
    On je rekao kako je diobna bilanca između Radio-televizije Srbije (RTS) i RTV Novi Sad već urađena i da bi je trebalo samo osvježiti dešavanjima u posljednje dvije godine.
    Đurić je rekao kako RTV Novi Sad trenutačno dobiva oko 19 posto sredstava iz proračuna RTS-a i da bi primjenom Zakona o radiodifuziji njen proračun bio dva puta veći. Ukoliko bi se trenutačno stanje nastavilo, Đurić smatra »da bi RTV Novi Sad još više izgubio na svojim resursima«.                                  g
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Bru­tal­no na­ru{eno in­for­mi­ra­nje na­ci­o­nal­nih za­jed­ni­ca

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) također se Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o radiodifuziji i ocijenilo kako je to »još jedan u nizu štetnih koraka, koji će samo odložiti konačno uvođenje reda« u »više nego kaotičnu sferu elektronskih medija«.
    NDNV je navelo u priopćenju kako će predviđene izmjene »još jednom odložiti transformaciju« Radio-televizije Novi Sad u pokrajinski javni radiodifuzni servis, te da će to dovesti do »još većeg propadanja« te medijske kuće.
    NDNV osudilo je i predloženo ukidanje prava veta predstavnika Vojvodine u Savjetu Republičke radiodifuzne agencije, ocjenjujući da bi Vojvodina time »izgubila bilo kakav utjecaj u radu« toga tijela.
    »Takva namjera svjedoči o potpunom nedostatku sluha za specifičnosti multietničke Vojvodine. Treba li podsjećati zakonodavce da u Vojvodini žive i nacionalne zajednice čije se pravo na informiranje brutalno narušava već 15 godina, emitiranjem neadekvatnih, nekvalitetnih sadržaja na programima RTV Novi Sad«, navelo je NDNV.                                                                     g

------

U nevremenu
O{te}en krov `up­ne cr­kve

NOVI SKLANKAMEN – U noći sa srijede na četvrtak, 3. na 4. kolovoza, olujno nevrijeme poharalo je područje Novog Slankamena. Tom prilikom oštećen je krov župne crkve sv. Mihaela, arkanđela. Neposredna šteta se grubo procjenjuje na oko 1500 eura, a procjena kolika će biti posredna šteta od kiše tek predstoji. Krov je saniran dobrovoljnim radom župljana, no ozbiljna rekonstrukcija čitavog krovišta tek treba biti urađena, jer je i prije nevremena krov bio u lošem stanju.
Dinko Kalmar

-----

Saniranje bereških cesta
Su­rad­njom do pro­hod­nih cesta

BAČKI BREG –  Berešci gotovo svake godine imaju problema sa poljskim cestama, koje zbog obilnih kiša i prolaska poljoprivredne mehanizacije znaju biti razrovarene i teško prohodni, pa poljoprivrednici muku muče kako otići do njive i s nje se vratiti. Mjesna Zajednica Bački Breg je u više navrata organizirala radne akcije na koje su se odazivali mještani i ravnali ove putove, a od sada će im svakako biti lakše jer im je u susret izišlo Brodogradilište »Dunav« Bezdan, koje je Beregu poklonilo priključak za traktor-greder, težak oko 400 kilograma koji će se koristiti za ravnanje poljskih puteva.
   Ovoga tjedna će se popraviti i glavna ulica u ovom selu, radove će izvoditi »Sombor putovi«, a »Vojvodina šume« će za ovo saniranje izdvojiti 100.000 dinara, jer su štete na ovom putu nastale uglavnom zbog prolaženja njihove teške mehanizacije i izvoženja trupaca iz obližnje šume. Prošlog mjeseca se u djelu ulice Rade Končara i Gakovačke ulice postavio tucanik, u radu su učestvovali mještani sa svojom mehanizacijom, a nadoknadu su dobili u nafti od MZ Bački Breg.

Z. Gorjanac

-----

Uz pomoć Vlade Nizozemske, od 20. listopada
novi prijelaz između SiCG i Hrvatske

Ske­lom od Ba~a do Vu­ko­va­ra

BAČ – VUKOVAR – Malogranični prijelaz Bač-Vukovar oživjet će 20. listopada, potvrđeno je na sastanku u Općini Bač 2. kolovoza, na kojemu su bili nazočni predstavnici svih državnih tijela i Vlade kraljevine Nizozemske, koji sudjeluju u realizaciji feribot projekta.
   Već četiri godine najavljivan projekt malograničnog prijelaza počeo se ostvarivati sredinom prošloga mjeseca, kada je Vlada Kraljevine Nizozemske uputila donaciju feribot trajekta, koji bi konačno funkcionalno povezao pogranična mjesta u dužini 43 kilometra Dunava sa srpske i hrvatske granice.
    Prema riječima predsjednika Općine Bač Tomislava Bogunovića, ova je općina jedina pogranična općina u Vojvodini koja od 2000. godine pokušava uspostaviti dobrosusjedsku i prekograničnu suradnju s Hrvatskom. Puštanje trajekta i plovnog sustava u funkciju, po ocjeni Bogunovića, državnog je i međunarodnog značaja, a najznačajniji je za građane koji žive u Baču i već 14 godina putuju 80 kilometara okolnom cestom, dok preko Dunava, trajektom mogu preći za dvadesetak minuta.
   »Mi nismo čekali da nas netko vuče za rukav i donese nam struju i brod, već smo mnogo radili na ovom projektu, održali bezbroj sastanaka, napisali više stotina dopisa i brinuli se o dobrim lokalnim diplomatskim odnosima s našim susjedima u Hrvatskoj, koji isto željno čekaju da trajekt zaplovi«, istaknuo je Bogunović.
     Predstavnici nizozemske strane najavili su kako će feribot stići 20. listopada. g

-----

Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije
i Pokrajinskog tajništva za informacije

»Bu­nje­va~ke no­vi­ne«
 u pro­da­ji

SUBOTICA – Prvi broj informativno-političkog glasila bunjevačke nacionalne zajednice »Bunjevačke novine« izišao je 5. kolovoza.
    Riječ je, kako se navodi, o obnovljenom izdanju nekadašnjeg mjesečnika za znanost, kulturu i književnost, čiji je izdavač Bunjevački informativni centar, odnosno Nacionalno vijeće Bunjevaca.
    Direktorica Bunjevačkog informativnog centra i v. d. urednice »Bunjevačkih novina« Vesna Vidaković rekla je agenciji Beta da će list izlaziti jednom mjesečno do kraja ove godine, a da će od 2006. biti objavljivan dvotjedno.
    »Cilj nam je bio da uz očuvanje nacionalnog identiteta i kulture, ‘Bunjevačke novine’ imaju i informativno-političku funkciju, na način na koji to imaju i druge nacionalne zajednice u Vojvodini«, rekla je Vesna Vidaković.
    Izdavanje tih novina pomogli su Ministarstvo kulture Srbije i Pokrajinsko tajništvo za informacije.                                                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika