Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obi­lježen Dan Sve­tog Stje­pa­na

U Subotici i na Paliću 20. kolovoza održana je središnja manifestacija proslave najvećeg mađarskog nacionalnog praznika, »Dana svetog Stjepana/Szent-István nap/«, koji je, prvotno, u Mađarskoj, u izvornom obliku imao vjersko obilježje. Kao i posljednjih godina, točnije desetu godinu po redu, i ovoga puta je glavni organizator priredbe bio Savez vojvođanskih Mađara. U okviru programa, na Palićkom šetalištu je bila otvorena prodajna izložba ručnih radova te sajam knjiga, a sveta misa održana je u katedrali bazilici svete Terezije Avilske.
    Održana je i večer mađarskog folklora se na Paliću, te ekumensko posvećenje kruha, svečani govor ptedsjednika SVM-a Józsefa Kasze i umjetničko-književni program, naslovljen »Podigni glavu«.
    Na koncu je na sceni palićke Ljetne pozornice prikazana komedija pod nazivom »Nikada nećemo umrijeti« glasovitog glumca i redatelja iz Budimpešte, Roberta Koltaija.                                                  g

 

------

 

Program u povodu proslave Dana grada
Su­bo­ti~ani za Su­bo­ti~ane

 

Na redovitom brifingu predsjednik Općine Géza Kucsera detaljno je najavio program u povodu proslave Dana grada, koji će se odvijati od 26. kolovoza do 5. rujna.
    U petak (26. kolovoza) će s početkom u 20 sati u Velikoj vijećnici biti organizirana modna revija kreatorice Marije Šabić i izbor za Miss Subotice, u subotu će u Likovnom susretu u 19 sati biti otvorena Međunarodna filatelistička izložba SUFILA 05, a u nedjelju je u 11 sati na Otvorenom sveučilištu otvorenje foto izložbe Augustina Jurige »Palić je poljubac Subotice«.
    Na sam Dan grada, 1. rujna, poslije podizanja općinske zastave održat će se svečana sjednica Skupštine Općine s početkom u 10 sati, na kojoj će se dodijeliti zvanja Počasnog građanina i priznanja Pro urbe, zatim će se u 11.30 u Vestibilu otvoriti izložba »Palić u djelima suvremenih stvaralaca«, a iste će se večeri održati i Koncert Subotičke filharmonije u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 20 sati.
    U petak, 2. rujna, u 10 sati bit će upriličeno svečano otvorenje obnovljene zgrade Raichl palače, zatim u istom objektu u 10.15 otvorenje izložbe »Sto godina Raichl palače«, te navečer u 18 sati promocija knjige Bele Durancija »Arhitektura secewsije u Vojvodini«.
    Na Trgu slobode će 3. rujna, ukoliko vrijeme dopusti, biti organizirano razgledanje panorame grada iz zračnog balona (15-18 sati), u Galeriji Perčić u 17 sati bit će upriličena promocija Internet portala Zavičajne galerije Vinko Perčić, te će u suvenirnici Gradskoga muzeja u 18 sati biti otvorena izložba »Muzej ljekarni«.
    Ukoliko vremenske prilike budu omogućile, nedjelja 4. rujna trebala bi biti u znaku velikih kulturnih događanja na središnjem gradskom trgu. Planiran je rad slikara s paletama kod Plave fontane u 11 sati, glazbeni maraton subotičkih orkestara i bandova s početkom u 12 sati, otvorenje dječje izložbe u 18, i nastup dječjih sekcija folklornih ansambala u 18.30 sati. Posljednjega dana programa proslave Dana grada, 5. rujna, u Kolijevci će se otvoriti dnevni boravak u kojega će roditelji moći donositi svoju bolesnu djecu, a u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 20 sati bit će upriličen koncert pod nazivom »Volite li Bacha?«.
    O financiranju ovog višednevnog programa proslave, kojega sugrađani mogu besplatno pratiti, predsjednik Općine Geza Kucsera kaže: »Najveći dio ovih manifestacija je besplatan. Ukupni su troškovi 400.000 dinara bez izdanja koja svake godine prate dodjelu zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe. Gledali smo da troškovi budu minimalni. Glazbenici će dobiti pizzu za večeru, to im je naknada, a i ostali koji nastupaju dobit će minimalne svote, samo za realne troškove koji nastaju. Iz samog programa vidite da nemamo neke velike goste, pokušali smo, u prvom redu, našoj publici predstaviti naše Subotičanine.«             
g

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika