Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Radio Subotica uživo na webu

Od 1. rujna trojezični program Radio Subotice moći će se pratiti preko interneta, a link će biti postavljen na web stranici ovog Javnog poduzeća: www. radiosubotica. co. yu.
   Program će se moći pratiti 24 sata dnevno. Za one koji nemaju instaliran potreban program na web stranici Radio Subotice isti će se moći besplatno preuzeti, a bit će priložene i neoohodne upute. Program Uredništva na hrvatskom jeziku je svaki dan od 19 do 21 sat.

Uvođenje standarda kvalitete
prehrambenih proizvoda

U Srbiji je u tijeku uvođenje sustavnog programa certifikacije kvalitete prehrambenih proizvoda, u cilju povećanja izvoza hrane i unapređenja kvalitete, prema smjernicama ISO i HACCP standarda koji se primjenjuju u razvijenim zemljama. Tako je u Subotici, u Velikoj vijećnici Gradske kuće 23. kolovoza održan informativni seminar, na kojem su polaznici upoznati sa zahtjevima u vezi dobivanja certifikata. Američka agencija za međunarodni razvoj organizira obuku i stručnu pomoć kako bi što više proizvođača dobilo ove certifikate, navela je predstavnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Violeta Jovanović. »Naši prehrambeni proizvodi su iznimne kvalitete što su potvrdili proizvođači na sajmu hrane u New Yorku, ono što priječi veći izvoz ovih proizvoda je nedostatak certifikata o kvaliteti. Stoga se nadamo da ćemo ovim projektom povećati broj proizvođača koji ima ISO i HACCP standarde«, istaknula je Jovanović i dodala da po trenutačnoj statistici samo 15 poduzeća ima ove certifikate. Vrijednost ovog projekta je 300 tisuća dolara, a provodi se na teritoriju cijele Srbije u dvije faze. Nakon informativnog seminara, bit će odabrano sto tvrtki koje će u drugoj fazi proći intenzivnu obuku za uvođenje standarda, rekla je Jovanović i dodala da je odziv zainteresiranih mali. Poduzeća i zadruge koje su zainteresirane za pohađanje intenzivnog programa obuke za ISO/HACCP, trebaju među ostalim, biti registrirani za proizvodnju ili preradu prehrambenih proizvoda, trebaju pripremiti dobar poslovni plan, zaposleni moraju biti zakonski prijavljeni te se po završetku obuke moraju prijaviti za dobivanje certifikata.
M. K.

Novi mađarski konzul

Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera primio je prošloga tjedna Imrea Vargu, novoimenovanog generalnog konzula Generalnog konzulata Republike Mađarske u Subotici i Lajosa Tápaia vodećeg konzula. Na sastanku je bilo riječi o radu Generalnog konzulata Republike Mađarske u Subotici, o njegovanju veza s Mađarskom i o mogućnostima kulturalne i gospodarske suradnje. Obje su strane izrazile namjere za dalje produbljivanje suradnje.

Savjetovanje: Što sijati ove jeseni?

Na parceli Fidelinke, u neposrednoj blizini tvornice tjestenine, 23. kolovoza održana je prezentacija i savjetovanje na temu što sijati ove jeseni. Na skupu je bilo nazočno oko 50 najvećih poljoprivrednih proizvođača i kooperanata Fidelinka kopa, te stručnjaci s Novosadskog instituta. Najviše pozornosti posvećeno je predstavljanju mineralnih gnojiva i sjemenske pšenice koju će Fidelinka Kop distribuirati kooperantima za narednu sjetvu. Prema riječima rukovoditelja sirovinskog sektora Lászlóa Uborija, Fidelinka će nastojati kooperantima osigurati kvalitetno sjeme i umjetno gnojivo kako bi kooperanti ostvarili što veću proizvodnju i time omogućili i da Fidelinka iduće godine radi maksimalnim kapacitetom. Glede isplate pšenice, Ubori je rekao da je svih 2100 kooperanata s područja Subotice i Banata zaključno prošlim petkom isplaćeno putem tekućih računa i poštanske štedionice. Isplaćeni nisu oni koji su samo uskladištili pšenicu u očekivanju veće cijene pšenice, te nisu predali obračun.

Odlaganje početka proizvodnje u »Azotari«

Proizvodnja u subotičkoj tvornici umjetnih gnojiva »Fertis« d. o. o., bivšoj »Azotari«, po svemu sudeći neće početi 1. listopada kako je ranije bilo najavljivano. Direktor Slobodan Todorović, kaže da je za proizvodnju potrebno 15, a ne prvobitno ugovorom predviđenih 6 milijuna eura. Novi vlasnik, tvrtka »JDS holding«, sada pokušava osigurati kredite od austrijskih banaka, a od stečajnog vijeća i Agencije za privatizacije traži otpis preostalog dijela prodajne cijene u iznosu od 4 milijuna eura. Direktor Todorović očekuje da će polovicom listopada početi remont tvornice za koji je potrebno 6 mjeseci, što znači da je sljedeća proizvodna sezona vjerojatno izgubljena. Nove vlasnike nekadašnje »Azotare« iz austrijske tvrtke »JDS holding«, neugodno je iznenadio podatak da trebaju uložiti 9 milijuna eura više od predviđenog, kako bi se stekli osnovni uvjeti za početak rada tvornice. Tako je, po svemu sudeći, otpao 1. listopad kao datum početka proizvodnje. Direktor Slobodan Todorović kaže da je tvornica u iščekivanju dva odgovora. Pismo o namjerama između pančevačke »Azotare« i subotičke tvornice postoji i očekuje se da ta suradnja u međuvremenu bude realizirana, kaže Todorović. U tvornici trenutačno radi 70 uposlenih na određeno vrijeme, a i taj broj će morati biti smanjen. Ipak, po riječima direktora, za punu proizvodnju se ozbiljno računa na sadašnje i bivše radnike, ali ne sve. Direktor »Fertisa«, odnosno bivše »Azotare«, kaže da očekuje pozitivan ishod kada je u pitanju reafirmacija subotičke tvornice. Todorović naglašava da novi vlasnik insistira na poštovanju ekoloških standarda u proizvodnji koje propisuje Europska unija, u što će biti uloženo oko 3 milijuna eura.

Skuplji lijekovi i participacija za lijekove

Od subote 27. kolovoza participacija za lijekove umjesto 10 stoji 20 dinara po kutiji izdanog medikamenta. Poskupljenje se odnosi i na recepte koji su ispisani prije stupanja na snagu odluke o višoj cijeni participacije. Istodobno, Vlada je odobrila i povećanje cijena lijekova u prosjeku za 3 posto. Tako će medikamenti od 1. rujna poskupjeti i u ljekarnama, ali tek nakon odluke veledrogerija o tome koji lijekovi će poskupjeti, a koji ne.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika