Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mađari su ne­rav­no­prav­ni u pri­va­ti­za­ci­ji

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza potvrdio je da se nedavno sreo s američkim kongresmenom Tomom Lantosem, s kojim je razgovarao o položaju Mađara u Vojvodini. On je u intervjuu »Građanskom listu« od 18. kolovoza ocijenio da je mađarsko pitanje internacionalizirano još prošle godine, »pošto vlasti nisu htjele to pitanje rješavati na adekvatan način unutar zemlje«.
    »Prvo smo se žalili Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu i tako redom, a kad smo vidjeli da se pitanje vojvođanskih Mađara ne rješava, da nas policija ne štiti, onda smo to pitanje internacionalizirali. Sada smo samo nove događaje dokumentirali i predali Lantosu«, rekao je Kasza.
    On je naveo da je kongresmena obavijestio i o ponašanju pravosudnih tijela prema Gabrielli Ágoston i Gáboru Németu, članovima SVM-a koji se nalaze u pritvoru i protiv kojih je pokrenuta kaznena prijava zbog financijskih malverzacija u vrijeme dok je Kasza bio gradonačelnik Subotice.
    »Lantosu sam prezentirao i da su Mađari neravnopravni, odnosno, spriječeni da sudjeluju u privatizaciji«, rekao je Kasza, navodeći kako to »sigurno ima veze s činjenicom da privatizacijom dirigiraju uglavnom bivši pripadnici Državne sigurnosti«.
    Lider SVM je demantirao optužbe da njegova stranka kontrolira list »Magyar szó«, kao i da je privatizirao čitav medijski prostor na mađarskom jeziku, navodeći kako priče o preseljenju tog lista nisu točne i da je to u ovlasti Nacionalnog vijeća Mađara i Upravnog odbora lista.
    »Što onda ako je moja žena glavna i odgovorna urednica Radio Subotice? Bitno je to kako radi svoj posao, a ne čija je žena. Radi se o tome da višak radne snage, koji godinama ne radi, diže buku kako bi njihov status i dalje bio zaštićen. E, neće više biti neradnika«, rekao je Kasza.       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika