Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održana ra­di­o­ni­ca »Hr­vat­sko na­rod­no ru­ho«

U suradnji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske posudione iz Zagreba od 8. do 15. kolovoza 2005. godine u Pućišćima na otoku Braču organiziran je seminar-radionica narodnih nošnji pod nazivom »Hrvatsko narodno ruho«.
    U okviru ovog projekta koji Hrvatska matica iseljenika organizira treći put za redom, odazvao se veliki broj sudionika iz cijelog svijeta, nastojeći naučiti ili pak usavršiti razne tradicijske tehnike izrade narodnih nošnji i drugih predmeta iz ove oblasti. Ove godine sudionici su se mogli opredijeliti za jednu od tradicijskih tehnika i to lepoglavsku čipku, tkanje, zlatovez, ili izradu narodnih nošnji (krojenje i šivanje). Sve spomenute tehnike su naučavali vrhunski demonstratori koji su polaznike u sedam dana održavanja radionica osposobili da ovladaju tehnikom izrade kao i dizajnom koji priliči nekoj od tehnika koje su ove godine bile zastupljene na seminaru.
    Svoje uratke sudionici su prikazali na završnoj večeri koja je bila priređena u Srednjoj klesarskoj školi, gdje se i održavao seminar, čiji ambijentalni prostor je pridonio osebujnom prikazu tradicijskih vještina i očuvanju narodne baštine.
    Na kraju sedmodnevnog rada, sudionici su svoje gotove radove priložili voditelju Hrvatske posudione prof. Josipu Forjanu, koji će te radove otpremiti u depo ove institucije gdje će ostati na čuvanju.
    Kako je istaknula voditeljica ovog seminara Srebrenka Šeravić, Hrvatska matica iseljenika će i idućih godina organizirati ovu vrstu radionice jer se pokazala iznimno značajna u očuvanju tradicijskih tehnika koje su sve manje zastupljene u svakodnevnom životu naših sunarodnjaka.
    Doprinos ovom seminaru dale su i četiri Vojvođanke: Eržika Dulić, Kata Suknović, Jolika Raič i Eva Lukić, koje su izučavale tradicijske tehnike.
Ladislav Suknović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika