Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očeku­ju se i ar­he­o­lo­zi sa Sor­bo­ne

SRIJEMSKA MITROVICA – Ovogodišnji arheološki radovi na iskopavanju lokaliteta Carske palače antičkog Sirmiuma, počeli su prošloga tjedna, 17. kolovoza, u Srijemskoj Mitrovici i trajat će do listopada ove godine.
    Prema pisanju agencije Beta, iskopavanja organizira Arheološki institut iz Beograda u suradnji s Muzejom Srijema i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Srijemske Mitrovice, a u tijeku je prva faza radova u kojoj se obavlja sondiranje terena, koje je rađeno i u prethodne tri godine.
Tijekom sondiranja lokaliteta otkriveni su ostaci srednjovjekovne kršćanske katedrale iz 14. stoljeća posvećene Svetom Dimitriju, za koju se do tada nije znalo gdje se nalazila i mnogobrojni ostaci keramike, poslije čega je i odlučeno da se istraživanje terena nastavi.
    Prošloga tjedna započeta iskopavanja trajat će pet godina, a planirano je da se sljedeće ili 2007. godine domaćim priključe i francuski arheolozi sa Sorbone, uz financijsku pomoć francuskih znanstvenih instituta, čime bi projekt dobio međunarodni karakter.
    Iskopavanje ostataka Carske palače zavisit će i od sredstava od Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog tajništva za kulturu, rekli su agenciji Beta koordinatori znanstveno-istraživačkih radova na Sirmiumu Miroslav Jeremić i Ivana Popović.
    Prema njihovim riječima, pokraj srednjovjekovne crkve sa značajnim freskoslikarstvom, koje bi trebalo biti zaštićeno, na tom mjestu su ranije pronađeni i mnogobrojni fragmenti keramike i cijeli keramički predmeti.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika