Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bi­lo je i su­za i da­ro­va

U nedjelju 21. kolovoza vjernici u nekoliko župa u Vikarijatu srijemskom oprostili su se od dosadašnjih župnika. Naime, odlukom biskupa, župnici iz Petrovaradina (župa sv. Rok), Šida, Slankamena, Nikinaca, Golubinaca, Slankamena, Surčina, raspoređeni su u druge župe. Neki su raspoređeni u okviru Vikarijata u druge župe, dok je nekolicina raspoređena u župe u dijelu Đakovačke biskupije u Republici Hrvatskoj, kao na primjer dosadašnji župnici u Slankamenu i Surčinu.
    Ove nedjeljne mise će sigurno pamtiti i vjernici i dosadašnji župnici. Bilo je tu i suza, a župnici su dobili oproštajne darove od svojih dosadašnjih župljana. Tako je bilo i u župnoj crkvi presvetog Srca Isusova u Šidu. Misu je služio, kao i svih 13 godina do sada, koliko je bio u Šidu, župnik Berislav Petrović. Sve je izgledalo kao i svake nedjelje, ali je u crkvi bilo više vjernika nego obično za nedjeljnu misu. Osjećalo se nešto. U propovijedi župnik nije spominjao da mu je ovo posljednja misa u župi Šid. Nakon mise uredno je pročitao tjedni raspored misa, a potom se osvrnuo i na ono što je većina očekivala. Najiskrenije se zahvalio svim vjernicima iz župe Šid, najaktivnijima i onima koji su mu bili »desna ruka« sve ove godine, osobno po imenima.
    Treba istaknuti da je vlč. Berislav Petrović u Šid došao prije točno 13 godina, odnosno 1992. godine, kada su srijemski Hrvati, pa tako i Hrvati šidskog kraja, stradavali i dobrim se dijelom iseljavali. Velečasni Petrović je spomenuo kako su svi skupa prošli i te, za Srijemce možda i najteže godine. Bilo je dosta suza… Također je naglasio da novog župnika svi prihvate kao svog novog pastira. Osim toga, vlč. Petrović vodi zajednicu Krvi Kristove i u Šidu postoji značajan broj vjernika koji su uključeni u ovu zajednicu, upravo zahvaljujući župniku Petroviću.
    Nakon toga nazočni su se vjernici na simboličan način oprostili od svog dosadašnjeg župnika, poklonivši mu darove koji će ga podsjećati na Šid, Gibarac, Kukujevce, Morović, Batrovce, Vašicu, Berkasovo… Jer, župnik je uz sam Šid obnašao dužnost župnika i u spomenutim mjestima. Kako vlč. Berislav Petrović ostaje u Vikarijatu jer odlazi u župu Novi Slankamen, svi se nadaju da će kad za to nađe slobodnog vremena doći i u posjet starom kraju, a kako je Šid na samoj granici, sigurno će biti tu u prolazu kad bude išao u Republiku Hrvatsku. Nakon uručenih darova i zahvale župniku, svi koji su željeli, fotografirali su se s dosadašnjim župnikom, a nakon toga su otišli u župni stan i nazdravili po posljednji put nakon mise sa dosadašnjim župnikom. Sljedeću nedjelju, kako je najavljeno, misu će služiti novi župnik, koji dolazi iz Vinkovaca, a svečano će ga predstaviti dekan Mitrovačkog dekanata vlč. Eduard Španović, tako da će i sljedeća nedjelja biti osobita.
Igor Kušeta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika