Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

»Bunarman« pozvan na još dva Festivala

Dokumentarni film Bunarman redatelja Branka Ištvančića nastao u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a 2003. godine, nagrađivan nagradama za najbolji dokumentarni film i najbolju režiju u Hrvatskoj i inozemstvu, pozvan je na još dva međunarodna filmska festivala: Libertas Dubrovnik Film Festival koji će se održati od 26. do 30. kolovoza i na Margaret Mead Film & Video Festival koji će se održati od 3. do 13. studenoga ove godine, ističe se u priopćenju Dokumentarnog programa hrvatske nacionalne televizije.
    Pozivom na ova dva festivala film je postigao brojku od preko 25 festivala na kojima je do sada bio uvrštavan i tako postao jednim od najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca u posljednjih nekoliko godina.

U prodaji nova zbirka poezije
Vojislava Sekelja

Nova knjiga poezije Vojislava Sekelja »U izmučenim riječima« nalazi se u prodaji. Ova knjiga, koja ujedno predstavlja prvo izdanje u okviru nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, može se kupiti u subotičkim knjižarama »Danilo Kiš« (kod Mirka) i »Limbus«, kao i u prostorijama NIU »Hrvatska riječ« po cijeni od 300 dinara.

Novi broj »Zvonika«

Izdanje novog broja katoličkog lista »Zvonik« za mjesec kolovoz u najvećem dijelu posvećeno je ovogodišnjoj proslavi Dužijance u Subotici i okolnim mjestima, a čitatelji se mogu informirati i o događanjima u Subotičkoj biskupiji, te onima u okviru Katoličke crkve u Vojvodini i SiCG. »Zvonik« donosi i tekstove o različitim temama u stalnim rubrikama: Svetac mjeseca, Crkva – Majka i učiteljica, Godina Euharistije, II. vatikanski koncil, Upoznajmo Bibliju, Povijesni kutak, kao i teme u rubrikama koje su posvećene djeci, mladima i obitelji.

KUD »Martinčani« u Debrecenu

U okviru 34. Festivala cvijeća u Debrecenu nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo »Martinčani« iz Republike Hrvatske. Na njihovom nastupu, s pjesmom uz pratnju tamburaša, nastupila je i Maja Buza, članica HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
 Kiparska kolonija »Ernestinovo 2005.«

Ovogodišnja, 32. kiparska kolonija »Ernestinovo 2005.«, održava se od 20. do 28. kolovoza u ovom mjestu, poznatome po trajno izloženim skulpturama. Na Koloniji sudjeluje oko 30 umjetnika pretežito iz Hrvatske, a njihovi novonastali kipovi i slike obogatit će dosadašnji fundus Kolonije, smješten u Galeriji »Petar Smajić«, te u Parku i Ulici skulptura. Trenutačno, fundus čini približno 150 umjetnina, a u taj je zbroj uključeno i 38 skulptura koje su krajem 2004. godine u fundus vraćene iz Srbije i Crne Gore, kamo su otuđene tijekom Domovinskog rata, te će ih javnost sada prvi put moći ponovno vidjeti u Ernestinovu. Tijekom kolonije odigrava se i prateći kulturno-umjetnicki program.

Dubravki Ugrešić nagrada Grada teatra

Hrvatska književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je nagrade za književnost i mediteranstvo »Stefan Mitrov Ljubiša« na ovogodišnjem festivalu »Grad teatar« u Budvi. U obrazloženju žirija navodi se kako se žiri odlučio za autorku čije je književno djelo uobličilo za balkansko podneblje prestižan i međunarodno prepoznat literarni model u čijem središtu se nalaze ključna etička pitanja suvremenog intelektualca.
    Žiri, u čijem sastavu su bili Tihomir Brajović, Radoslav Petković i Teofil Pančić, odluku je donio jednoglasno.

Koncert za orgulje i trombon

U nedjelju 28. kolovoza u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici održat ce se koncert na kome će nastupiti muzikolog iz Minhena dr. Franz Metz (orgulje) i Subotičanin Nikola Peić, student muzičke akademije u Beogradu (trombon). Na programu su djela Duprea, Marcella, Bacha, Antalffy Zsirosa i Vierna. Koncert počinje u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika