Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rat­ni dnev­nik par­ti­zan­sko­ga li­ječni­ka

Savo Zlatić rođen je 1911. godine u Lanišćima u Istri. S obitelji se u ranom djetinjstvu seli u Zagreb gdje se obrazuje. Studij medicine prekinuo je jednim drugim studijem, trogodišnjem u srijemskomitrovačkoj kaznionici. Prijateljevao je u zatvoru s mnogim ustašama, a zajedno sa zatočenim komunistima Mošom Pijade, Otokarom Keršovanijem i Jovanom Veselinovim izdavao je ilegalni list »Udarnik«.
    Kada je Zlatić izašao s robije, nastavio je studij i počeo intenzivnu suradnju s Josipom Brozom. Bio je u vrhu zagrebačkih i hrvatskih komunista, a prvih dana antifašističke borbe odlazi na Kordun, gdje stvara partizansku liječničku službu. Formirao je bolnicu na Petrovoj gori, prvu antifašističku bolnicu u porobljenoj Europi. Bolnica je djelovala na dvije lokacije i to cijeloga rata. Niti jedan ranjenik iz te bolnice nije pao u ruke neprijatelja.
DNEVNIČKI ZAPISI: Zlatić je vodio dnevnik od osnutka bolnice do konca 1942. godine. Zašto je šezdeset godina čekao na izdavanje, posebna je priča. Ono sjajno u knjizi su gramatičke greške i, danas bi rekli, pravopisne nedosljednosti. Dakle, osim što je prvorazredno svjedočanstvo hrvatskoga antifašizma, zapisima Save Zlatića koristit će se osim povjesničara i znanstvenici drugih struka. Osim opisa rana i stanja pacijenata, Zlatić je pisao i o aktualnim događajima na bojišnici te zabilježio vlastite refleksije na pojedine procese u partizanskom pokretu.
POLITIČKA AKTIVNOST: Zlatić se radom isticao još u predratno doba, u razdoblju ilegale. Bio je vijećnik Prvoga zasjedanja ZAVNOH-a, a nakon svršetka rata Savo Zlatić zauzimao je mnoge odgovorne funkcije. Bio je u diplomatskoj službi u Tirani od kolovoza 1946. do lipnja 1948. godine.
    Bio je ministar lake industrije jugoslavenske vlade i zbog različitih koncepcija svjetskog komunističkog pokreta od Josipa Broza nekoliko je godina tamnovao na Golom otoku, nakon čega se, u razdoblju komunizma, nije više aktivnije bavio politikom. Uređivao je časopis za farmakoterapiju, od 1965. pa do 1980. godine te se bavio teorijom šahovskih problema. U tom je dijelu šahovske igre Savo Zlatić doživio svjetsku afirmaciju. Izdao je dokumente Druge konferencije KPH za okrug Karlovac 1942. godine, a godine 1996. sudjeluje u inicijativnom odboru Društva »Josip Broz Tito«. Cilj Društva je okupljanje onih koji osjećaju potrebu promoviranja pouke Titova vremena i poštuju Josipa Broza Tita.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika