Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spek­tar ima šest te­melj­nih bo­ja

Kada je sedamdesetih godina prošloga stoljeća čarobnu kocku izumio Mađar Rubik, a koja je dobila naziv po izumitelju, ta je igračka postala svjetsko čudo, koju su svi okretali lijevo-desno, ali ju je rijetko tko uspio sastaviti ispravno. Bila je šarena ali u bojama bez ikakve simbolike.
    Nakon prvog, i jedinog do sada, Ustava Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine 1974. godine, a kojega je zgazila »jogurt-revolucija«, RTV Novi Sad je promovirala svoj »zaštitni znak«, peterostranu jednodimenzionalnu prizmu u gornjem lijevom dijelu ekrana u boji, koji su već tada prevladali crno-bijele.
RASPODJELA BOJA: Neki su mudraci tadanjih vremena krake obojili po svom razumijevanju semiotike (ili semiologije) tako što je prvi dio dobio crvenu boju, valjda kao simbol KP a »jednog« jezika, srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog. Potom je došla žuta boja kao znak Rumunja, zelena kao boja Mađara, narančasta kao boja Rusina i dakako modra kao simbol Slovaka. A sve to pod »firmom« da se Vlasi ne dosjete, kaobajagi jezika naroda i narodnosti Vojvodine, i to ravnopravni kao boje na prizmi – dobar »štos«. I to je tako trajalo, trajalo, čarobnih pet boja prizme sve do 5. listopada tj. Slobopada, da ne povjerujete!
DOS je barem u početku svoje vladavine uspio, ipak, poznavajući semiotiku (semiologiju) ukinuti sve boje, ostala je prizma sa sivim kracima, peterostrana, do prije godine dana, ali onda dolazi nova koalicijska vlada i vraćaju se boje peterokrake prizme u aktualnost, kao što možemo vidjeti svakog dana na RTS OOUR NS (da se malo staromodno izrazimo) a ustvari se i ne zna pravi pravni status pokrajinske televizije. PRAVILO U SVIJETU OPTIKE: Vladajući DOS je 2003. mogao svakako namjesto sive peterokrake prizme postaviti na ekran šesterokraku prizmu, koja je i pravilo u svijetu optike, jer se boje prave prizme pod sunčevim zracima prelamaju po sljedećem rasporedu: crvena (s najvećom dužinom vala), potom narančasta, žuta, zelena, modra i ljubičasta (s najkraćom valnom dužinom).
    Htjeli smo samo reći kako bi trebali biti jednako pravni jezici Vojvodine u svakodnevnoj i službenoj uporabi, hajmo po valnim dužinama: srpski, rusinski, rumunjski, mađarski, slovački i hrvatski, s najkraćom valnom dužinom, ali ne i najmanje važan u svom doprinosu kulturi, a Hrvati svakako i kao negdanji konstitutivni narod SFRJ-SAPV, a sada nacionalna manjina sa svojim HNV-om, sve po redu i zakonu, a čak i s, pokraj Mađara, jedinom političkom strankom.
NOVI VOJVOĐANSKI »BRAND«: Semiotika je danas sve, ili ukinite sve boje, neka je sve sivo poput stvarnosti svakidašnjice ili molimo šesterokraku pravilnu prizmu, jer spektar ima šest boja. Zadovoljavamo se ljubičastom, ma što ona značila u semiologiji (koliko znamo ništa posebnoga, osim što ima najkraći val).
    Dakle, šesterokraka pravilna prizma s punim spektrom boja bila bi dostojna Vojvodine, vjerujemo jednom nanovo, u modernom smislu te riječi, kao europske regije.
    Rubikova kocka je negda osvojila cijeli svijet, a ovakva šesterokraka bi mogla lako postati novi vojvođanski »brand«, lako prepoznatljiv na svakom proizvodu iz Vojvodine. Sve, samo ne užasnu retrogradnost mudrosti nepoznatih mudraca s TV NS iz 1974. godine!                                           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika