Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

JE­STE LI ZNA­LI?

Albatros je krupna ptica s iznimnim rasponom krila i to čak preko tri i pol metra. Dugačak je metar do metar i dvadeset a može težiti do sedam kilograma. Trup mu je zbijen i snažan, vrat kratak, glava malena i naoružana dugačkim kljunom koji je pri vrhu povijen, kukast. Noge, koje se nalaze nazad, imaju po tri prsta povezana širokom kožicom. Na glavi i trupu perje mu je bijelo, dok je na krilima crno, a kljun mu je svijetloružičast ili žut.
Ovaj neumorni letač napušta otvoreno more samo kada mu dođe vrijeme da snese jaje. Može cijeli dan pratiti brod i da se ne spusti na more. Samo će navečer sletjeti na valove gdje će provesti noć. Hrani se sipama, ribama, mekušcima, rakovima. Ne može roniti, čak ni na skromnu dubinu. Albatros leti nesmetano čak i kada snažni tajfun vitla morskom površinom. Zbog te izuzetne otpornosti spada u ptice koje prkose nevremenu, u burnice.

Sivi ćuk je vrlo česta naša sova. Dugačak je oko dvadeset i dva centimetra, od kojih osam otpada na rep. Tijelo mu je zdepasto, zbijeno, vrata gotovo i nema, glava mu je debela, a rep kratak, dok mu zaobljena krila daju nekakav nezgrapan i masivan izgled. Na velikoj i okrugloj glavi ističu se kljun i oči. Kljun je snažan. Veoma krupne i okrugle oči postavljene su čeono i čine se nepomičnim. Njihovo je vidno polje ograničeno na 180 stupnjeva, ali glavu može okrenuti za preko 270 stupnjeva, a da ne makne tijelom. To su oči noćne životinje, oči koje koriste i najslabiju svjetlost odsjaja zvijezda, vidna im je oštrina pet puta veća od čovjekove. Krila su mu veoma razvijena. Perje je dugačko i mekano poput svile. Omiljena boravišta su mu ispod krovova, u dupljama ili pukotinama. Danju se krije a izlazi u sumrak.

 

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

Priredio: Zoltan Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika