Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ro­vinj­ski ba­ri­ton

Za Ronalda Brausa (1973.) u skorijoj će se budućnosti sve više čuti, ali bi ipak točnije bilo reći ponajprije slušati, s obzirom da ovaj mladi operni pjevač svojim baritonom sve više skreće pozornost aktualne hrvatske glazbene scene. Rodom iz Rovinja, umjetnički put odveo ga je u smjeru Zagreba u kojemu danas živi i radi kao slobodni umjetnik.
4Kako je tekao vaš glazbeno-razvojni put od Rovinja do Zagreba?
Prve glazbene korake napravio sam u nižoj glazbenoj školi koju sam završio u svom rodnom Rovinju, da bi školovanje nastavio u Puli na višoj glazbenoj školi. Solo pjevanje sam počeo učiti u Zagrebu, u klasi Renate Šeringer, a zatim sam upisao Glazbenu akademiju na kojoj sam i diplomirao 2001. godine u klasi proslavljene primadone Dunje Vejzović.
4Kada ste službeno debitirali na glazbenoj sceni?
Bilo je to 1997. godine u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, s ulogom Gaspara u operi »Ritak«, dok mi je sljedeća veća uloga bila u operi »Guilio Cezare« na otvorenje »Zagrebačkog ljeta«.
4Bez stalnog ste angažmana, što znači…
Znači da sam slobodan umjetnik i nastupam kao gost u svim opernim kućama u kojima se pokaže potreba za angažmanom.
4Jeste li gostovali i na našim prostorima?
Jesam. Gostovaosam u Beogradu i pjevao Papagena u »Čarobnoj fruli«, što sada radim u Zagrebu jer je nadolazeća 2006. godina u znaku Mozarta i u njoj će se obilježavati 250 godina ovog velikog kompozitora.
4Ljeto provodite u rodnom Rovinju, a zahvaljujući vama svake godine se na obližnjem Crvenom  otoku dogodi izvanredni koncert, koji sam po sebi predstavlja iznimni kulturni događaj. O čemu je riječ?
U pitanju je tradicionalni koncert koji organiziramo svake godine na blagdan Velike Gospe, a na kojemu učešće uzimaju velika imena iz svijeta klasične, ali i ne samo klasične glazbe. Ove godine su na koncertu gostovale: primadona Splitske opere Cintija Hansel Bakić, sopranistica koja je interpretirala Gershwinove skladbe, glumica kazališta »Komedija« iz Zagreba Mia Elegović Balić, koja je skupa sa mnom otpjevala duet iz mjuzikla »Kiss me, Kate«, Zdenka Kovačić veliko ime hrvatske estrade koja je nastupila u drugom dijelu ovog nesvakidašnjeg glazbenog događaja.
4Osim dueta s uvaženim gošćama, što ste Vi pjevali u solo nastupu?
Pjevao sam meni osobno dragog Figara iz opere »Figarov pir«, pa potom meksičke kancone (narodnih pjesama), te jedan dio iz sakralne glazbe u čast velikog blagdana.
4Dolazite iz male sredine, koliko je to predstavljalo prepreku u vašem glazbenom napredovanju do pozicija na kojima se danas nalazite?
Istina je da se mnogo teže stiže iz manje sredine do uspjeha na većim scenama kakve su u velikim gradovima, ali s druge strane je to i stanovita prednost jer kada čovjek dolazi iz manje sredine nije privilegiran i ništa mu nije servirano, a što opet traži dodatno izražavanje kvalitete i osobnih vrijednosti kako bi se prevladala određena barijera uslijed promjene sredine. Zbog toga se moraš puno više mučiti, ali na koncu se to pokaže i adekvatno vrednuje na dijelu.
4Jedan od najljepših glasova hrvatske pop scene, Toni Cetinski dolazi također iz Rovinja. Postoji li mogućnost da u skorijoj budućnosti snimite neki duet?
To bi bilo vrlo lijepo i mislim da bi to mogla i trebala biti neka pjesma o našem lijepom gradu.
4U pripremi je i vaš prvi nosač zvuka…
U devetom mjesecu mi izlazi prvi samostalni nosač zvuka, CD sa skladbama talijanskog romantičarskog skladatelja Franceska Paola Tostija, na kojemu pjevam 16 romanci i to još nitko u Hrvatskoj nije snimio, te će to biti zajednički prvijenac na našim prostorima.    
                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika