Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Velika promidžba Hrvatske

Desetak dana poslije povijesne prijateljskog nogometnog susreta između reprezentacija Hrvatske i Brazila, odigranog prošle srijede u Splitu, još uvijek se »slažu« dojmovi ove nezaboravne sportske predstave. Predstave koju su, putem izravnih prijenosa ili televizijskih reportaža, pratili gledatelji u više od 100 zemalja koje su kontaktirale HRT i sklopile ugovore o distribuciji signala s Poljuda.
    Za malu državu poput Hrvatske, pogotovo za promidžbu njezinog turističkog potencijala ova utakmica donijela je daleko veću vrijednost od samog sportskog poriva za organiziranje jednog tako velikog događaja.
SPORTSKA DIPLOMACIJA: Opće je poznato kako su sportaši, a posebice nogometaši, uslijed enormnog zanimanja najšireg auditorija, najbolji promotori svoje države u očima svojih vjernih poklonika. Za jednog vrhunskog nogometnog majstora zna deseterostruko više ljudi nego za deset političara zajedno, a za vrhunske legende ovog sporta zna gotovo cijeli svijet. Primjerice, za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine i povijesnog trećeg mjesta »vatrenih«, za Davora Šukera najboljeg strijelca i njegovih šest zgoditaka znali su i beduini u sred Sahara, jer su gledali nogomet na prijenosnim televizijskim prijamnicima prikopčanim na automobilske akumulatore. Za Gorana Ivaniševića i njegov Wimbledon iz snova danas se zna u svakom kutku teniskog planeta, a njegov primjer je najbolja inspiracija da se u sportu može uspjeti i kada za to objektivno postoje male šanse. I danas, kada s uspjehom ponovno nastupa, na seniorskim turnirima, svaki njegov nastup nova je prilika za promoviranje države iz koje dolazi. Nedavni izbor na mjesto dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) najbolja je potvrda prepoznavanja njegovih potencijala glede budućnosti razvoja sportske i ne samo sportske afirmacije Hrvatske. Daleko, preko »velike bare« u SAD, jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, trostruki prvak NBA Toni Kukoč i u svojoj starijoj igračkoj dobi još uvijek ugovorno vrijedi velike dolarske svote, a svaki njegov izlazak na parkete nova je promidžba za državu na najljepšem moru. O rukometnim čarobnjacima pod vodstvom Line Červara, da i ne govorimo, aktualni svjetski i olimpijski prvaci učinili su da se »crveno-bijele kockice« zna i u srcu Afrike, gdje mališani tek započinju svoje druženje s rukometnom loptom. Jer sport i nezaboravni događaji vezani uz njega govore više od milijuna riječi, a slike s sportskih borilišta u prilici su obići cijeli planet.
BRAZIL: Dolazak »carioca«, najbolje i najatraktivnije nogometne reprezentacije svih vremena (peterostruki prvaci svijeta), usred turističke sezone u biser Dalmacije, Split, jedan je od najboljih poteza čelništva HNS-a svih vremena od njegovog osnutka. Za vrijeme gostovanja brazilskih majstora nogometne igre, a boravili su od ponedjeljka do srijede u Hrvatskoj, cijeli svijet je bio zasipan informacijama o njihovom smještaju, ishrani, treniranju i konačno njihovim dojmovima o zemlji u kojoj po prvi puta gostuju. I svaki od tih velikih igrača najjačih nogometnih klubova na svijetu (Milan, Juventus, Real Madrid), koji su zahvaljujući svome životnom pozivu obišli najljepša svjetska odredišta, iznimno pozitivno se izrazio o Hrvatskoj i dobrodošlici na koju su naišli na svakom koraku. Mnogi od njih su čak naglasili želju da jednog dana dođu i privatno u turistički posjet, te još više uživaju u prirodnim ljepotama hrvatskog primorja. A izjave, pogotovo takve prirode, u stanju su privući desetine tisuća novih gostiju (navijača i fanova) koji se rukovode pohvalama svojih idola.
VELIKA POBJEDA UNATOČ NERIJEŠENOM REZULATU: Iako se susret završio bez pobjednika (1:1), veliku pobjedu je odnijela promidžba Hrvatske koja je na najbolji način ugostila supersilu svjetskog nogometa. Tri dana »života« u središtu svjetske pozornosti, posebice naglašeno u središnjoj ljetnoj sezoni, vrijede mnogo više od bilo kojeg financijskog plusa glede same utakmice. Jer u očima svjetske javnosti Hrvatska se pokazala u najboljem mogućem svjetlu, nudeći svoje blagodati svim ljubiteljima nedirnute prirode i istinskog morskog ugođaja. Nogometna diplomacija učinila je svoje…       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika