Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lakće je suditi vani

Po struci profesor tjelesnog odgoja, a po sportskom opredjeljenju nogometni sudac, sa znakom FIFA-e na prsima, Željko Širić (1960.) je danas jedan od najboljih hrvatskih arbitara koji s uspjehom sudi susrete prve HNL, ali i međunarodne oglede na koje ga delegira krovna nogometna organizacija. U kraćem razgovoru za naš tjednik, pokušali smo odgovoriti na neka pitanja u svezi ove iznimno važne uloge u nogometnoj igri.
4Kada ste počeli voditi nogometnu pravdu?
Sa nogometnim suđenjem sam se počeo baviti još 1982-83. godine, da bi u HNL počeo suditi odmah na njenom startu 1991. godine. Znak FIFA-e sam dobio 1996. godine za mali nogomet, a već sljedeće 1997. godine sam ga ponio i na velikom nogometu.
4Svjedoci smo čestih povika na nogometne suce i kvalitetu njihovog arbitriranja. Što mislite o razini suđenja na hrvatskom nogometnim terenima?
Za proteklih petnaest godina otkad postoji HNL, a u samom početku su glavninu hrvatskih sudaca činili arbitri iz nekadašnje prve i druge savezne lige bivše države, mogu kazati da je kvaliteta suđenja na našim prostorima u mnogome napredovala.
4Je li teže suditi doma ili vani, kada ste u prilici suditi međunarodne susrete?
Još uvijek je mnogo lakše suditi vani nego kod nas, ali mislim da smo sve bliže i bliže jednom standardu koji se sudi u Europi.
4Sudili ste i susrete Champions league?
U dosadašnjoj međunarodnoj karijeri sudio sam dvije utakmice Champions leaguea. Prvi susret koji sam vodio u ovom najjačem europskom klupskom natjecanju bio je između Rome i Genka, dok je druga utakmica bila između Monaca i PSV iz Eindhovena. Uz ove dvije u glavnom dijelu natjecanja sudio sam još na pet susreta u prednatjecanju tj. kvalifikacijama.
4Što se traži kod jednog vrhunskog suca kojemu se povjeravaju utakmice na najvišoj nogometnoj razini?
Prije svega arbitar koji sudi velike susrete mora biti kompletna osoba. Jedan od važnih segmenata kvalitetnog suđenja je jamačno tjelesna sprema, ali uz dobru kondiciju moraju se iznimno poznavati sva pravila nogometne igre uz blagovremeni osjećaj za situaciju na terenu. Jednostavno se kontinuirano mora raditi na sebi i osobnom usavršavanju.
4Uz seminare koji se redovito održavaju kako se još može napredovati u arbitarskom pozivu?
Uz stručno usavršavanje mislim da se najbolje može napredovati uz savjete starijih i iskusnijih nogometnih sudaca i njihovo bogato iskustvo. Ljudi koji su sudili brojne susrete u daljnjim analizama pojedinih situacija najviše mogu pomoći i ukazati na neke propuste, što je jako važno za daljnje napredovanje.
4Koji vam se svjetski arbitar najviše dopada po osobnom stilu vođenja susreta?
Gledano u širem periodu prošlog vremena, meni se osobno najviše dojmio portugalski sudac Vitor Perreira iz Lisabona, dok od sudaca današnjice iznimno cijenim norveškog suca Terry Hougea.
4Koju biste utakmice izdvojili u dosadašnjoj karijeri?
Bio je to susret za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu za igrače do 21. godine (U-21), mada sam u biti trebao suditi finalni susret, ali pošto je Španjolska igrala finale s Japanom, ja kao sudac iz Europe, prema pravilu, nisam mogao voditi taj susret. Također i prvi susret Champions league koji sam samostalno vodio ima počasno mjesto u mojoj karijeri nogometnog suca.
4Kako je bilo kada ste po prvi puta sudili veliki hrvatski derbi?
Suditi Hajduku i Dinamu, u najvećem derbiju hrvatskog nogometa donosi jednu pozitivnu tremu, uz iščekivanje kako će to biti kada susret počne, ali nakon prvog zvižduka sve to nestaje.
4Smije li sudac navijati za neki klub?
Smije, zašto ne bi smio. Ja navijam za NK Osijek. Ha, ha, ha…
4Kako sebe vidite u očima nogometnih aktera kojima krojite pravdu tijekom igre?
Sebe smatram autoritativnim sucem, a to podrazumijeva nešto po čemu me igrači i treneri posebno respektiraju i mislim da zbog toga mnogo lakše vodim utakmice od, primjerice, mlađi kolega koji su još uvijek na putu stvaranja osobnog autoriteta. Isto tako mislim da kada sam četvrti sudac, da je mlađem kolegi koji vodi utakmicu mnogo lakše. Upravo zbog svega navedenog mislim da mora postojati jedan obostrani respekt na obje strane.
4Hoćete li i nakon svršetka aktivne sudačke karijere ostati u sudačkoj organizaciji i poslovima oko nogometne arbitraže?
Jamačno hoću, jer već sada sam u svom Osijeku na čelu županijske sudačke organizacije i dopredsjednik saveza i već niz godina aktivno radim s mlađim sucima. A po završetku aktivne karijere ću biti delegat i kontrolor pod okriljem UEFE i FIFA-e.   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika