Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ler­ma­no­vo istraživa­nje Kon­ga

21. kolovoza 1991. godine izbile su u Moskvi ulične borbe između pristalica zatočenog Mihaila Gorbačova, koje je predvodio Boris Jeljcin, te snaga odanih tvrdoj liniji. Ovi sukobi zasjenili su događanja u socijalističkoj Jugoslaviji. Još nije istražena veza između sovjetskih tvrdolinijaša i vrha jugoslavenske vojske premda mnogi dokumenti i postupci ukazuju na njihovu povezanost.
22. kolovoza 1941. godine počela je njemačka opsadu Lenjingrada. Bitka za grad je okončana u veljači 1944. pobjedom Crvene armije. Umrlo je 620.000 stanovnika Lenjingrada.
23. kolovoza obilježava se Međunarodni dan sjećanja na trgovinu robljem i njeno ukidanje.
23. kolovoza 1942. godine počela je bitka za Staljingrad. Završena je 2. veljače 1943. godine katastrofalnim porazom Nijemaca i njihovih saveznika
23. kolovoza 1926. godine umro je Rudolf Valentino, američki glumac, zvijezda nijemoga filma.
24. kolovoza 79. godine u erupciji Vezuva poginule su tisuće ljudi, a nestali su gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija.
24. kolovoza 1572. godine počeo progon hugenota, francuskih protestanata.
24. kolovoza 1777. godine umro je u Požegi Antun Kanižlić, hrvatski barokni književnik. Rođen je u Požegi 20. studenoga 1699. godine gdje je završio nižu gimnaziju, a obrazovanje je nastavio u Zagrebu, Beču, Leobenu, Grazu i Trnavi. Službovao je u Varaždinu i Požegi. Najvažnija djela su spjev Sveta Rožalija, panormitanska djevica, nakićena i ispivana te nabožni stihovi Promišljanja duhovna te teorijska rasprava o razlozima crkvenoga raskola. Kamen pravi, smutnje velike.
24. kolovoza 1864. godine rođen je u Požegi Dragutin Lerman. S nepunih 20 godina priključio se Stanlyjevoj ekspediciji koja je istraživala Kongo. U Afriku je Lerman je otišao s Napoleonom Lukšićem, pomorskim časnikom iz Karlovca. U Kongu je Lerman mnogo prije drugih istraživača svladao nekoliko domorodačkih dijalekata, pa mu Stanly povjerava suradnju s poglavicama afričkih plemena, a belgijska vlada imenuje ga glavnim povjerenikom za istočni Kongo. Između 1882. i 1896. Lerman je odlazio u Kongo četiri puta, a s putovanja je donosio mnoge predmete koji su danas dio zbirke Etnološkoga muzeja u Zagrebu. Na putovanjima je vodio dnevnik koji je pohranjen u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Otkrio je mnoga nepoznata područja, a mnoga je okitio hrvatskim nazivima tako je najviše afričke slapove nazvao imenom Zrinskih. Nakon afričkih putovanja istraživao je migracije srednjovjekovnih Sasa te znatno pridonio razumijevanju srednjovjekovne metalurgije. Umro je 12. lipnja 1918. godine u Kreševu.
25. kolovoza 1900. godine umro je Friedrich Nietzsche, njemački filozof poljskog podrijetla.
25. kolovoza 1944. godine oslobođen je Pariz.
25. kolovoza 1991. godine počele su borbe u Vukovaru između hrvatskih snaga i snaga JNA potpomognutih paravojnim formacijama i snagama lokalnih Srba.
25. kolovoza 2000. godine nestao je Ivan Stambolić, bivši predsjednik Predsjedništva Srbije.
26. kolovoza 1939. godine potpisom između predsjednika vlade Dragiše Cvetkovića i Vladka Mačeka i stvorena je Banovina Hrvatska. Godine 1939. nacionalne suprotnosti u Jugoslaviji doživjele su vrhunac što je počelo brinuti i velike europske države. Vlasti u Beogradu shvatile su da se preko hrvatskoga pitanja ne može tek tako prijeći i da Hrvati neće odustati od hrvatske državnosti, a britanski i francuski političari sugerirali su knezu Pavlu da se dogovori s Hrvatima. Knez je prihvatio sugestije i nakon pregovora potpisan je sporazumom.
Članak I. …Sjedište banovine je u Zagrebu.
Članak II. U nadležnost Banovine Hrvatske prenose se poslovi poljoprivrede, trgovine i industrije, šuma i ruda, građevina, socijalne politike i narodnoga zdravlja, fizičkog odgoja, prosvjete i unutrašnje uprave…
Članak III. Banovini Hrvatskoj… ima se osigurati potrebna financijska samostalnost.
Članak IV. Zakonodavnu vlast u stvarima iz nadležnosti Banovine Hrvatske vrše kralj i Sabor.
Članak VII. Sabor se saziva kraljevim ukazom i zasjeda u Zagrebu.
Članak VIII. Kralj imenuje i razrješava bana Ukazom, koji potpisuje novoimenovani ban
26.08. 1988. godine umro je Milan Prelog, hrvatski nobelovac.
27. kolovoza 1789. godine Deklaracija o pravima čovjeka i građanina, najvažniji akt s početka Francuske revolucije. Odredbe Deklaracije utkane u ustave mnogih zemalja pa i u Ustav Europske unije.
28. kolovoza 1995. godine od eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale poginulo je 37, a ranjeno 85 ljudi.
28. kolovoza 1749. godine rođen je Johann Wolfgang Goethe, njemački književnik.
28. kolovoza 430. godine umro je biskup Aurelije Augustin.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika