Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 25. 8.

Je­din­stve­no
Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te srpske zajednice dogovorili su na sastanku da će sva djeca u Republici Hrvatskoj, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, učiti jedinstvenu povijest iz odobrenih udžbenika povijesti. Ministarstvo će osigurati preduvjete da se za nastavu povijesti u hrvatskom Podunavlju i drugim multietničkim sredinama odaberu i koriste oni udžbenici koji omogućavaju jedinstven obrazovni sustav te zadovoljavaju najviše stručne standarde, rekao je ministar Dragan Primorac na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa srpskim predstavnicima – Miloradom Pupovcem, Vojislavom Stanimirovićem, Čedomirom Višnjićem i Jovanom Ajdukovićem.

Pri­slu{ki­va­nje
Po nacrtu zakona, Vojno-sigurnosna agencija moći će koristiti »posebna sredstva i metode za tajno prikupljanje podataka«. Ako Skupština Srbije i Crne Gore usvoji Nacrt zakona o službama sigurnosti, VBA će moći, najduže tri mjeseca, primjenjivati »posebna sredstva i metode«. Pod posebnim sredstvima koja VBA može koristiti podrazumevaju se prisluškivanje telefona, kontrola pisama i drugih poštanskih pošiljki, praćenje i prismotra osoba, kao i snimanje prostora i objekata. U slučaju da i nakon isteka tri mjeseca postoji potreba za daljnjom primjenom posebnih sredstava za tajno prikupljanje podataka, mora se osigurati novi pisani nalog nadležnog republičkog tužitelja Srbije ili Crne Gore.

 

PETAK, 26. 8.

Na­va­la
Ministar za ekonomske odnose s inozemstvom Milan Parivodić kaže kako je zanimanje inozemnih investitora za ulaganje u Srbiju veće od njene spremnosti da investicije primi.
Ministar je na konferenciji za novinare rekao kako »pred gospodarskim vratima Srbije postoji duga kolona investitora koji su spremni ulagati u vrlo velike projekte, vrijedne i preko 100 milijuna eura, ali se postavlja pitanje koliko smo mi efikasni primiti ih i realizirati«. On je naveo kako su najveće prepreke administrativne barijere i zakonodavstvo, a ponegdje i mentalitet jer »naš čovjek nije svjestan koliko je gospodarstvo prioritetno pitanje za njegov život«.

No­vi
Nakon što je Vlada Srbije, zbog sukoba s vrhom Socijaldemokratske partije smijenila Nebojšu Čovića s mjesta šefa Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju i s mjesta predsjednika Koordinacijskog tijela za jug Srbije, premijer Vojislav Koštunica predložio je da na te pozicije budu imenovani Sanda Rašković-Ivić, potpredsjednica DSS-a i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić. Premijer Koštunica je najavio i kako će »predložiti i sustavne promjene u organizaciji Koordinacijskog tijela za Kosovo i Metohiju, kako bi što veći broj resornih ministarstava bio neposredno uključen u rad Koordinacijskog centra«. Za predsjednika Koordinacijskog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Koštunica predlaže ministra Rasima Ljajića.

Ne­do­dir­lji­vi
Zastupnici u Skupštini Srbije imaju gotovo neograničen imunitet i ne mogu biti pritvoreni bez eventulanog odobrenja skupštine. To vrijedi čak u slučaju da su optuženi za najteža krivična djela, što je u suprotnosti s preporukama Vijeća Europe i prijedlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije. Prema preporukama Vijeća Europe, imunitet treba štititi zastupnika za izgovorenu riječ za vrijeme obavljanja funkcije. U prijedlogu Nacionalne strategije preporuča se »ograničavanje imuniteta na nastupe i izjave dane povodom vršenja javnih dužnosti«, odnosno da zastupnik ima materijalni imunitet, ali ne i apsolutnopravni imunitet. Većina predstavnika stranaka u Skupštini Srbije, osim Srpske radikalne stranke, spremna je o tom pitanju razgovarati i institut imuniteta uskladiti s onim koji imaju zemlje razvijene demokracije.

 

subota, 27. 8.

Ak­ci­ja
Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš i predsjednik udruge »Pokret za Slavoniju i Baranju«, osnovane u srpnju, je za rujan najavio osnivačku skupštinu udruge građana
koja će se zvati Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB).
Pristupnicu inicijalnom krugu Udruge HDSSB potpisalo je više od tisuću građana, rekao je Glavaš. Osnovni cilj udruge HDSSB bit će promicanje interesa Slavonije i Baranje, regije koja je najviše dala i stradala u Domovinskom ratu, a danas je upravo na tom području najveća stopa nezaposlenosti i najteže se živi, kazao je Glavaš.

 

NEDJELJA, 28. 8.

Ob­ljet­ni­ca
U manastiru Voljavča kod Kragujevca održana je svečana sjednica Vlade Srbije povodom 200-te godišnjice osnivanja prve srpske vlade. Na svečanoj sjednici pored većine ministara prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Nakon svečane sjednice vlade, premijer Srbije obratio se okupljenima. Tom prigodom, on je izjavio kako se Vlada Srbije, i poslije 200 godina od formiranja prve srpske vlade, suočava s problemom formiranja države. Koštunica je rekao kako i danas vrijede poruke predaka i kako bi narod imao budućnost, mora imati dobro uređenu državu, jer »bez države i njenih jasnih okvira nema ni gospodarstva«.

Ot­mi~ar
Ivan Ico Mateković, koga je uhitila zagrebačka policija, u jednom razdoblju svojega bijega skrivao se u SiCG. Hrvatska televizija je javila kako je Mateković, koji je u odsustvu osuđen na sedam godina zatvora zbog otmice sina hrvatskog generala Vladimira Zagorca, posjedovao nekoliko lažnih putovnica uz pomoć kojih se kretao u regiji i nalazio utočište. Zanimljivo je kako je 11. ožujka 2003., noć pred ubojstvo premijera Zorana Đinđića, Mateković ušao u Srbiju, gdje ga je sačekao oficir JSO-a, čije ime je ostalo nepoznato. Prema evidenciji on je Srbiju napustio 12. ožujka navečer.

 

PONEDJELJAK, 29. 8.

Opor­ba
Nakon sjednice Glavnog odbora, SDP napušta Vladu Srbije i prelazi u oporbu, a ministar Slobodan Lalović službeno napušta stranku. Ta stranka ujedno je pozvala sve svoje članove koji su na dužnostima u Vladi da podnesu ostavke. Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije također je odlučeno i da u sljedećih sedam dana bude napravljen akcijski plan oporbenog djelovanja stranke. Predsjednik SDP-a Nebojša Čović rekao je kako je odluka sa Glavnog odbora obvezujuća za sve, ali je i poručio članovima stranke na državnim dužnostima kako je odluka o tome hoće li ostati u SDP-u ili ne osobna i stvar njihove savjesti.

Grob­ni­ca
Na mjesnom groblju u Okučanima otkrivena je još jedna masovna grobnica iz vremena Domovinskog rata, i to je do sada 141. masovna grobnica u Hrvatskoj. Prvoga dana iskapanja pronađeni su posmrtni ostaci deset osoba, uglavnom civila, među kojima su i tri žene, a ekshumirani su na dubini većoj od dva metra.
Riječ je o žrtvama iz 1991. koje su dovezene s područja Bijelih Stijena nedaleko od Okučana. Nagađa se da bi u grobnici mogle biti i žrtve iz logora Bučje.

 

utorak, 30. 8.

Bom­ba
Rano ujutro bačena je ručna bomba na travnatu površinu između puta i trotoara ispred kuće lidera Saveza vojvođanskih Mađara Jozsefa Kasze. Kako javlja dopisnik B92, na kući Józsefa Kasze vide se oštećenja, ali ozlijeđenih nije bilo. Subotički MUP je priopćio kako je uviđajem utvrđeno da su od detonacije oštećeni prozori i fasade na Kaszinoj i susjednoj kući. Ministar unutarnjih poslova Srbije, Dragan Jočić, posjetio je predsjednika SVM-a Jozsefa Kaszu i tom prigodom ocijenio kako je napad na lidera Saveza vojvođanskih Mađara za svaku osudu, osobito u trenutku kada Vlada Srbije poduzima sve mjere kako bi stabilizirala međunacionalne odnose. Kasza je ocijenio kako je napad na njegovu kuću još jedan u nizu političkih i psiholoških pritisaka.

Pret­pla­ta
Zastupnici Skupštine Srbije usvojili su predložene izmjene Zakona o radiodifuziji. Za taj vladin prijedlog glasovalo je 128 zastupnika, a protiv su bile Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka. Izmjenama Zakona o radiodifuziji predviđeno je uvođenje TV pretplata, odnosno građani Srbije će od 1. listopada, uz račune za struju, plaćati i pretplatu za Radio-televiziju Srbije, koja će, prema riječima ministra kulture i medija Dragana Kojadinovića, iznositi oko 300 dinara. Međutim, ko-načan iznos TV pretplate još nije utvrđen.

Uboj­stvo
Pomoćnik načelnika Uprave za opći kriminalitet MUP-a Crne Gore, Slavoljub Šćekić, ubijen je u Podgorici prilikom dolaska kući. Ubijeni Šćekić, koji je bio i načelnik kriminalističke policije, vodio je istrage ubojstava glavnog urednika ‘Dana’ Duška Jovanovića, ubijenog savjetnika za sigurnost predsjednika Crne Gore Gorana Žugića, a nekoliko dana prije ubojstva preuzeo je ispitivanje ubojstva Miroje Baošića koji je na isti način ubijen u podgoričkom naselju Zagorič.

 

srijeda, 31. 8.

Od­stup
Ministarstvo obrane priopćilo je kako su se ministar obrane Prvoslav Davinić i premijer Srbije Vojislav Koštunica usuglasili da Davinić odstupi s dužnosti i da je to najprikladniji način da se riješi problem daljeg funkcioniranja tog ministarstva.
Time su i konačno otklonjene nejasnoće oko toga hoće li Davinić podnijeti ostavku na mjesto ministra obrane ili neće. G17 Plus je prošloga tjedna priznao kako izbor Prvoslava Davinića za ministra obrane bio pogreška.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika